Blindate româneşti – Fifor anunţă că angajaţi de la Uzina Mecanică Bucureşti vor fi pregătiţi în Elveţia

Angajaţi ai Uzinei Mecanice Bucureşti vor fi trimişi la specializare în Elveţia, a afirmat miercuri ministrul Apărării, Mihai Fifor, vorbind despre parteneriatul cu General Dynamics.
Economica.net - mie, 11 oct. 2017, 09:30
Blindate româneşti - Fifor anunţă că angajaţi de la Uzina Mecanică Bucureşti vor fi pregătiţi în Elveţia

‘Au fost mai multe discuţii referitoare la acest program de achiziţionare a transportoarelor blindate 8 x 8 în parteneriat cu General Dynamics. Iniţial s-a discutat despre 94 ca o primă comandă. Rămăsese o diferenţă de 133 de transportoare până la 227, pentru că vă reamintesc că programul de înzestrare pe acest segment este aprobat în forma 227 de transportoare. Prin negocierile pe care le-am avut, atât la Ministerul Apărării, cât şi la Ministerul Economiei, dar şi Guvern în prezenţa primului ministru, s-a convenit că se va discuta un pachet care să cuprindă toată comanda, respectiv cele 227 de transportoare, eşalonat, pe parcursul mai multor ani. Eu cred că ceea ce s-a semnat ieri reprezintă un prim pas extrem de important, pentru că, în ultimă instanţă, se semnează un memorandum de înţelegere şi un acord de colaborare industrială între General Dynamics şi Uzina Mecanică Bucureşti prin ROMARM. Ori, tocmai despre asta am discutat în permanenţă, despre faptul că România nu iese la cumpărături cu acel 2% prevăzut pentru Armată, ci îşi doreşte programe de colaborare industrială pentru revitalizarea industriei de apărare româneşti, ori prin implementarea acestui program cu General Dynamics tocmai asta se realizează. Tehnic vorbind, începând cu transportorul cu numărul 31, acestea vor fi produse în Uzina Mecanică Bucureşti, ceea ce ne-am dorit în permanenţă’, a explicat Mihai Fifor.

El şi-a exprimat speranţa ca, în perioada următoare, să poată fi realizate astfel de colaborări, care să readucă în industria de apărare echipamente de ultimă generaţie.

‘Sperăm ca, în perioada imediat următoare, să putem să continuăm astfel de colaborări care să poată să readucă în industria de apărare românească echipamente de ultimă generaţie şi asta, de ce nu, în parteneriat cu companii mari din industria de apărare. În prima fază se trimit oameni de la Uzina Mecanică Bucureşti. Din câte am înţeles eu, sunt selectaţi. Este specificat în memorandumul de înţelegere şi în acordul de colaborare industrială. Vor fi trimişi în Elveţia pentru şcolarizare. Practic, primele 30 de transportoare care se realizează acolo sunt destinate tocmai pregătirii personalului care urmează să preia producţia la Uzina Mecanică Bucureşti. În toată această perioadă, discutăm de 12 luni conform celor prezentate de cei de la General Dynamics, se instalează linia de producţie de la Uzina Mecanică Bucureşti şi, practic, undeva începând cu finele anului următor s-ar putea începe producţia de transportoare 8 x 8 Piranha 5 în Uzina Mecanică Bucureşti’, a arătat Fifor.

Potrivit ministrului Apărării, până la finalul anului vor fi achiziţionate primele cinci transportoare de pe linia Mowag, din Elveţia, urmând ca anul viitor să se achiziţioneze o tranşă de alte 30 de transportoare.

Ministrul Fifor a precizat că mentenanţa transportoarelor se face tot la Uzina Mecanică Bucureşti.

Ministerul Economiei şi ROMARM, prin Uzina Mecanică Bucureşti, şi compania americană General Dynamics au semnat marţi un memorandum de înţelegere şi un acord de colaborare, la ceremonie participând şi premierul Mihai Tudose. General Dynamics deţine uzina producătorului elveţian de transportoare blindate Mowag.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, prin documentele semnate cele două părţi se angajează să colaboreze, în concordanţă cu obiectivele asumate privind înzestrarea Armatei României, în perspectiva producerii şi livrării de vehicule blindate Piranha 5 către Ministerul Apărării Naţionale. Memorandumul stabileşte liniile directoare preliminare ale cooperării şi acţiunile viitoare ce au drept scop constituirea unei societăţi mixte între Uzina Mecanică Bucureşti şi General Dynamics, care să producă vehicule blindate pentru Armata României.

În cadrul viitoarei societăţi, Uzina Mecanică Bucureşti va participa cu active constând în linii de fabricaţie şi personal angajat, care va urma cursuri de perfecţionare la sediul companiei americane. General Dynamics va participa la acest joint venture cu investiţii în modernizarea capacităţilor de producţie şi integrarea producţiei de vehicule blindate, precizează Guvernul.

Te-ar mai putea interesa și
Calm pe piața cripto după halvingul Bitcoin
Calm pe piața cripto după halvingul Bitcoin
Mișcările de pe piața cripto au fost destul de calme săptămâna trecută, deoarece piața a început să se adapteze după recenta înjumătățire a recompenselor pentru blocurile Bitcoin. ...
Rabla – Dosare de finanţare în valoare de peste 52,7 milioane de lei, aprobate marţi în programe
Rabla – Dosare de finanţare în valoare de peste 52,7 milioane de lei, aprobate marţi în programe
Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a aprobat, marţi, noi dosare de finanţare pentru programele "Rabla Clasic" şi ...
București, locul 6 din Top 10 orașe din Europa în care utilizatorii Uber uită cel mai des obiecte
București, locul 6 din Top 10 orașe din Europa în care utilizatorii Uber uită cel mai des obiecte
În România, Bucureștiul este orașul în care utilizatorii Uber uită cele mai multe obiecte, fiind pe locul 6 în topul ...
Pod peste Tisa, între România şi Ucraina. Guvernul a aprobat proiectul
Pod peste Tisa, între România şi Ucraina. Guvernul a aprobat proiectul
Guvernul a adoptat, marţi, o hotărâre privind construirea unui pod rutier peste râul Tisa care va avea capătul românesc ...