Mario Draghi: Este prea curând să evaluăm efectele evenimentelor din Catalonia asupra stabilităţii financiare

Evenimentele politice din Catalonia sunt importante, dar este prea curând să spunem dacă ele vor afecta stabilitatea financiară a zonei euro, a afirmat, joi, preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 26 oct. 2017, 16:28
Mario Draghi: Este prea curând să evaluăm efectele evenimentelor din Catalonia asupra stabilităţii financiare

‘Este prematur să concluzionăm că situaţia din Catalonia reprezintă un risc la adresa stabilităţii financiare’, a declarat Draghi, după şedinţa de politică monetară a BCE.

Dacă se va despărţi de Spania, Catalonia va părăsi probabil Uniunea Europeană şi zona euro, întrerupând finanţarea băncilor sale de către BCE.

Cea mai mare bancă din Catalonia, Caixabank, a anunţat săptămâna aceasta că s-a confruntat cu retrageri din depozite, de la 1 octombrie, după votul pentru independenţă care a fost declarat ilegal de autorităţile de la Madrid, însă de atunci tendinţa s-a inversat.

După vot, Caixabank şi Sabadell şi-au mutat sediile centrale în alte regiuni spaniole, într-o încercare de a calma persoanele care au depozite.

Escaladarea crizei politice din Catalonia a determinat Spania să-şi reducă estimările de creştere a economiei în 2018, un indiciu al modului în care tensiunile afectează încrederea în economie.

Într-o scrisoare trimisă săptămâna trecută autorităţilor UE de Executivul spaniol, se arată că PIB-ul va înregistra anul viitor un avans de 2,3%, faţă de 2,6% previzionat anterior.

Ministerul Economiei susţine că revizuirea a fost cauzată de încetinirea creşterii mondiale şi a cheltuielilor de consum în Spania, ca rezultat al turbulenţelor din Catalonia, care reprezintă a cincea parte din economia Spaniei şi ale cărei venituri din taxe sunt cruciale pentru bugetul naţional.

Tensiunile sunt în creştere după ce, la 1 octombrie, a avut loc un referendum ilegal pentru independenţă în Catalonia, cea mai bogată regiune a ţării.

Spania, a patra economie a zonei euro, se aşteaptă în 2018 la o reducere a ratei şomajului până la 15,5%.

În 6 octombrie, Fondul Monetar Internaţional a avertizat că ‘o prelungită incertitudine’ în Catalonia ‘ar putea afecta încrederea şi deciziile de investiţii’ în Spania, subliniind, totodată, ‘puternicele perspective’ solide pentru economia spaniolă.

‘Deşi perspectivele noastre pentru economia spaniolă sunt solide, tensiunile prelungite şi incertitudinile în legătură cu Catalonia ar putea afecta încrederea şi deciziile de investiţii’, a declarat Andrea Schaechter, şeful misiunii instituţiei financiare pentru Spania, la prezentarea raportului anual privind economia spaniolă.

Te-ar mai putea interesa și
Declaraţia unică poate fi trimisă la Fisc, fără penalităţi, până la 25 mai inclusiv. Plafoane minime, CAS şi CASS datorate pentru veniturile estimate în 2024
Declaraţia unică poate fi trimisă la Fisc, fără penalităţi, până la 25 mai inclusiv. Plafoane minime, CAS şi CASS ...
Termenul-limită privind trimiterea, fără penalităţi, a declaraţiei unice la Fisc pentru definitivarea contribuţiilor pentru 2023 şi pe cea estimativă pentru anul 2024 e 25 mai inclusiv. ...
Leoni închide fabrica de la Luduș, salariații au protestat azi
Leoni închide fabrica de la Luduș, salariații au protestat azi
Aproximativ 200 de angajaţi ai Fabricii LEONI din Luduş (producţie cablaje auto) au protestat, joi, după decizia de închidere ...
Creștere masivă a numărului de acte antisemite în Suedia
Creștere masivă a numărului de acte antisemite în Suedia
Peste 100 de plângeri pentru incitare la ură antisemită au fost înregistrate în Suedia la sfârşitul lui decembrie, ...
Criza migranţi – Record. Peste 700 de persoane au traversat Canalul Mânecii într-o zi
Criza migranţi – Record. Peste 700 de persoane au traversat Canalul Mânecii într-o zi
Peste 700 de migranţi au sosit miercuri în Regatul Unit la bordul unor ambarcaţiuni mici după ce au traversat Canalul ...