Romgaz va intra pe zona de petrochimie, pe energie regenerabilă şi pe piaţa de gaze naturale comprimate

Pe lângă obiectul său clasic de activitate, producţia de gaze naturale, Romgaz şi-a propus pentru următorii trei ani să devină mult mai activ pe piaţa de energie electrică şi să intre pe segmentul de petrochimie.
Mihai Nicuţ - mar, 20 mart. 2018, 08:31
Romgaz va intra pe zona de petrochimie, pe energie regenerabilă şi pe piaţa de gaze naturale comprimate

“Consolidarea poziţiei pe pieţele de furnizare a energiei. Intrarea pe piaţa de energie regenerabilă” scrie în strategia de dezvoltare a producătorului de gaze pentru perioada 2018-2020. În acelaşi document se mai vorbeşte despre creşterea exporturilor de energie electrică, dar şi despre intrarea pe piaţa produselor petrochimice.

Romgaz este producător de energie eletrică prin termocentrala pe gaze de la Iernut, care a avut în 2017 o cotă de aproape 3% din producţia naţională. De asemenea, compania derulează o nouă investiţie, care au urma să fie finalizată anul viitor, în valoare de 268 de milioane de euro, pentru construirea a 400 de MW greenfield, tot la Iernut. Aşadar, compania are experienţă pe partea de energie electrică, şi intenţionează să-şi crească prezenţa pe această piaţă, atât internă cât şi regională.

Citeşte şi:

Romgaz va investi în acest an 856 de milioane de lei la termocentrala Iernut. Trei dintre cele patru turbine au ajuns în ţară

În ceea ce priveşte însă petrochimia, cel mai probabil compania de stat va intra cel mai probabil, în prima fază, în vreo asociere cu un producător (nu va dezvolta deocamdată capacităţi proprii), dat fiind că poate livra materie primă pentru un astfel de producător. Pe de altă parte, nu este exclus ca Romgaz să ajungă să deţină vreunul dintre combinatele chimice deţinute de Interagro în România, care acum sunt închise. Interagro este în insolvenţă, iar Romgaz este cel mai mare creditor, aşa că ar fi perfect posibil ca în contul creanţei producătorului de gaze să primească active ale Interagro. Pe acelaşi sistem Romgaz a ajuns să deţină de altfel şi termocentrala de la Iernut.

În plus, compania vrea o prezenţă şi pe piaţa de gaz natural comprimat, pe care să îl furnizeze pe piaţa locală, mai ales în perspectiva în care unele oraşe din România ar putea adopta soluţia aceasta pentru transportul în comun.

Romgaz, unul dintre cei doi mari producători de gaze din România, alături de Petrom, a raportat pentru 2017 o cifră de afaceri de 4,59 miliarde de lei, comparativ cu 3,41 miliarde de lei în anul 2016.. Profitul net a fost de 1,86 miliarde de lei, faţă de 1,02 miliarde, cât a fost înregistrat anul precedent.

Romgaz este deţinut de statl român prin Ministerul Energiei, care are 70% din acţiuni.

 

Te-ar mai putea interesa și
Scădere cu 12,35% a numărului de firme şi PFA care au intrat în insolvenţă în primele patru luni din 2025 – date ONRC
Scădere cu 12,35% a numărului de firme şi PFA care au intrat în insolvenţă în primele patru luni din 2025 – ...
Numărul societăţilor comerciale şi al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvenţă în primele patru luni din 2025 a fost de 2.214, în scădere cu 12,35% faţă de perioada......
România a produs cu 7,4% mai puțin petrol în primele trei luni ale anului
România a produs cu 7,4% mai puțin petrol în primele trei luni ale anului
România a produs, în primele trei luni din 2025, o cantitate de țiței de 631.700 tone echivalent petrol (tep), cu 50.300 ...
Japonia opreşte importurile de carne de pasăre din Brazilia
Japonia opreşte importurile de carne de pasăre din Brazilia
Japonia a suspendat importurile de carne de pasăre din oraşul brazilian Montenegro şi de păsări vii de crescătorii ...
Un investitor mare al Lufthansa cere companiei să acționeze mai hotărât în ceea ce privește sindicatul
Un investitor mare al Lufthansa cere companiei să acționeze mai hotărât în ceea ce privește sindicatul
Conducerea Lufthansa ar trebui să adopte o atitudine mai hotărâtă în faţa opoziţiei venite din partea reprezentanţilor ...