Bugetul pe 2019 a fost adoptat de Parlament

Parlamentul a adoptat vineri proiectul bugetului de stat pe 2019. S-au înregistrat 275 de voturi ''pentru'', 122 - ''împotrivă'' şi 2 abţineri.
Economica.net - vin, 15 feb. 2019, 12:07
Bugetul pe 2019 a fost adoptat de Parlament

La proiectul bugetului de stat propus de Guvern au fost adoptate mai multe amendamente. Unul dintre ele se referă la suplimentarea bugetului Ministerului Muncii pe anul 2019 pentru majorarea alocaţiilor copiilor începând cu 1 martie, de la 84 de lei la 150 de lei, iar pentru copiii cu vârste între 0 şi 2 ani de la 200 la 300 de lei. Amendamentul a aparţinut deputatului PNL Robert Sighiartău.

Potrivit preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, pentru a se asigura sursa de finanţare pentru majorarea alocaţiilor pentru copii va creşte deficitul bugetului general consolidat estimat. Pentru punerea în aplicare a acestei prevederi a fost modificată legea privind plafoanele unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019, majorându-se deficitul bugetar de la 2,55% la 2,76%.

De asemenea, plenul a mai decis, adoptând un amendament propus de liderul PSD, Liviu Dragnea, diminuarea bugetului SRI cu 445.000.000 lei, al Serviciului de Informaţii Externe – cu 30.000.000 lei şi al SPP – cu 50.000.000 lei, fiind suplimentate bugetele Ministerului Sănătăţii şi CNAS pentru finanţarea programului privind vitamina D, a programului „Panorama”, care presupune testări prenatale ale femeilor însărcinate, programului de testare a markerilor tumorali şi programului „Diabet juvenil”.

Şi bugetul Ministerului Educaţiei a fost suplimentat pentru finanţarea programului „Masă caldă”. În schimb, au fost diminuate bugetele Autorităţii Electorale Permanente şi Ministerului de Finanţe.

Bugetul Academiei Române a fost majorat în plen printr-un amendament cu 350.000 lei pentru editarea şi publicarea clasicilor literaturii române în ediţii ştiinţifice integrale.

Alt amendament adoptat de plen a fost propus de deputatul PMP Ionuţ Simionca şi prevede finanţarea cu 5.360.000 lei a unui complex sportiv în comuna Rodna din Bistriţa-Năsăud, fiind majorat în acest sens bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

De asemenea, plenul a aprobat şi cele patru amendamente admise de comisiile de buget-finanţe la Ministerul Transporturilor, unul dintre acestea vizând alocarea a 23.500.000 lei pentru revizuirea studiului de fezabilitate pentru tronsonul Ungheni – Iaşi – Târgu Neamţ, parte din Autostrada ”Unirii”. Suma se asigură prin redistribuiri în cadrul bugetului Ministerului Transporturilor.

 

Dăncilă: Singura posibilitate pentru majorarea alocaţiilor o reprezintă creşterea deficitului

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a precizat vineri că singura modalitate de a majora alocaţiile pentru copii, conform amendamentului adoptat la proiectul legii bugetului pe 2019, a fost aceea de a creşte deficitul bugetar şi a afirmat că acesta se încadrează în continuare în normele europene, având o valoare mai mică de 3%.

„Este singura (posibilitate, n.r.). Cum puteam să luăm din excedent? Excedentul îl cunoşti la sfârşitul anului. Măreşti (alocaţiile, n.r.) din martie, iar excedentul îl ştii din octombrie încolo. Deci nu aveai cum să iei din excedent fondurile. Deci este singura posibilitate pe care am identificat-o. Dar, oricum, deficitul este sub 3%, deci ne încadrăm în normele europene – 2,76 – deci este totul corect”, a spus premierul.

Dăncilă a mai precizat că alocaţiile urmează să fie majorate de la data de 1 martie şi că nu a fost luată în calcul posibilitatea unei prorogări. Ea a spus că va fi adoptată o ordonanţă de urgenţă pentru a reglementa calculul alocaţiilor.

„Tot PSD va rezolva această problemă şi tot Guvernul României. Credeam în bunele intenţii ale PNL dacă erau fundamentate în mod corect. Modul în care au găsit posibilitatea de a finanţa alocaţiile din bugetul asigurărilor sociale este un mod care nu e corect şi nu putem realiza acest lucru. După cum ştiţi, tot noi am identificat soluţia de a lua din deficit şi a creşte alocaţiile. Mai mult, legea alocaţiilor de stat este legea 61/1993, cu modificările şi completările ulterioare, mai ales la art. 3. Deci, ca să putem modifica alocaţiile pentru copii trebuie să dăm o ordonanţă de guvern, o ordonanţă de urgenţă în care să reglementăm calculul acestor alocaţii”, a spus Dăncilă.

Totodată, prim-ministrul i-a acuzat pe iniţiatorii amendamentului de lipsă de seriozitate în ce priveşte indicarea sursei de finanţare pentru majorarea alocaţiilor.

„Încă o dată mă uimeşte faptul că se dă dovadă de atâta neseriozitate, să spui că iei din excedent, excedentul care îl ai la sfârşitul anului, în ultimul trimestru, şi să creşti alocaţiile cu 1 martie. Mi se pare un lucru total neserios”, a spus Dăncilă.

Plenul reunit al Parlamentului a adoptat, joi, un amendament la bugetul Ministerului Muncii pe anul 2019 prin care alocaţiile copiilor vor fi majorate începând cu 1 martie.

„Se propune suplimentarea sumelor prevăzute la anexa 3/20/01 a Ministerului Muncii, titlul 9 „Asistenţă socială” cu suma de 2.130.528.000 lei pentru majorarea alocaţiei de stat pentru copii începând cu data de 1 martie 2019 de la 84 de lei la 150 de lei, iar pentru copii de la 0 la 2 ani – de la 200 de lei la 300 de lei”, a declarat iniţiatorul amendamentului, liberalul Robert Sighiartău.

 

 

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a declarat vineri, în plenul reunit al Parlamentului, înainte să fie pronunţat votul final asupra proiectului de buget, că acesta este unul realist şi cu perspectivă de dezvoltare pentru România.

„Bugetul reflectă realitatea economică şi socială din acest moment din România şi de asemenea concepţia politică şi programul politic al alianţei care a câştigat în mod foarte clar alegerile parlamentare în 2016. Construcţia bugetului pentru acest an s-a bazat pe faptul că după aceşti ani de creştere economică neîntreruptă avem un produs intern brut mai mare, un buget mai mare, cu un deficit mai scăzut şi o datorie publică în scădere. În acelaşi timp, ca orice buget de la noi sau de oriunde în lume, nu poate să răspundă tuturor aşteptărilor, dar este un buget realist şi cu perspectivă de dezvoltare pentru România”, a precizat premierul.

Dăncilă a menţionat că anul 2019 este „anul investiţiilor”, acestea vizând domenii precum infrastructura de transport, sănătate, construcţie de grădiniţe sau proiecte de dezvoltare locală, şi a afirmat că sumele destinate investiţiilor au fost suplimentate cu peste 15 miliarde lei faţă de anul anterior.

„După doi ani de majorări consistente de pensii şi salarii, preocuparea cea mai importantă a cetăţenilor o reprezintă în mod firesc investiţiile în infrastructura de transport, în sănătate, în grădiniţe, în şcoli, în agricultură şi, desigur, în proiectele de dezvoltare locală. Am ţinut deci cont de vocea cetăţenilor şi am croit un buget care să răspundă acestor aşteptări. Am suplimentat bugetul investiţiilor cu 15,7 miliarde de lei faţă de anul trecut, din care 6 miliarde se adaugă direct la bugetul pentru infrastructura de transport. Noi dorim ca în acest an să accelerăm lucrările pentru drumurile expres şi autostrăzi. Vom continua să finalizăm segmentele de legătură pe autostrăzile din Transilvania, dar vom demara în acest an proiecte de drumuri expres, autostrăzi şi în Moldova sau în sud, pentru a reduce decalajele de dezvoltare. Este absolut necesar să legăm graniţa de vest cu Marea Neagră, pentru a pune România pe harta marilor trasee comerciale către centrul şi vestul Europei, dar în acelaşi timp este necesar să recuperăm decalajele de dezvoltare din Moldova şi din sud pentru că toţi cetăţenii României merită un trai decent”, a precizat premierul.

Prim-ministrul a mai spus că „programele europene vor merge cu toate motoarele turate” şi că unul dintre obiectivele „majore” pe care şi le-a propus ca prim-ministru pentru acest an este acela de a depăşi media UE în ceea ce priveşte gradul de absorbţie.

„Am recuperat întârzierile din 2016, am ajuns din urmă media europeană la gradul de absorbţie, iar în anul 2019 avem deja multe proiecte ajunse la maturitate, care vor aduce mai mulţi bani pentru investiţii în ţara noastră. Toţi aceşti bani europeni ajung în dezvoltarea României, a comunităţilor locale şi vor contribui la creşterea condiţiilor de trai ale cetăţenilor români. Ne vom bate pentru aceşti bani europeni, pentru că, aşa cum am spus şi la întâlnirile cu reprezentanţii UE, România îşi doreşte să fie un stat pe deplin integrat în Europa, dar în acelaşi timp ne dorim un tratament egal faţă de România. Iar tratament egal înseamnă inclusiv accesul ţării noastre la fondurile de dezvoltare ale Uniunii. Avem deja o bună expertiză în acest exerciţiu financiar, dobândit în anii precendenţi. Toată lumea s-a familiarizat cu aceste mecanisme, deci avem tot ce ne trebuie pentru a depăşi media UE în ceea ce priveşte gradul de absorbţie”, a precizat Dăncilă.

Premierul Viorica Dăncilă a făcut, vineri, un apel la parlamentari să transmită corect „datele esenţiale reale” legate de măsurile economice, sociale şi de dezvoltare prevăzute în bugetul pe anul 2019, menţionând că pentru continuarea creşterii economice trebuie o colaborare între Guvern, Parlament, preşedintele ţării şi societatea civilă.

„Vreau să precizez că proiectul de buget pe anul 2019 restabileşte adevărul legat de situaţia noastră ca ţară, o economie care creşte an de an şi dorim ca, prin măsurile pe care le-am prezentat, să continue creşterea economică, creşterea salariilor, a pensiilor, a alocărilor în Sănătate şi Educaţie şi în anii următori. Vă rog însă să fiţi de acord cu mine că acest lucru este posibil doar printr-o colaborare între Guvern, Parlament, preşedinte, societate civilă, toţi cei care au un cuvânt de spus şi o contribuţie de adus la dezvoltarea României”, a afirmat Dăncilă în plenul Parlamentului, într-un mesaj adresat deputaţilor şi senatorilor la votul asupra proiectului de buget de stat pe 2019.

Ea a spus că orice proiect de buget este perfectibil şi respectă decizia politică a celor care votează împotriva proiectului.

„Dincolo de jigniri, importante sunt proiectele şi ceea ce facem pentru români. Vreau să vă mulţumesc tuturor încă o dată şi în special parlamentarilor care au sprijinit în comisiile de specialitate acest proiect, dar şi celor care au făcut amendamente. Cu siguranţă că orice proiect de buget este perfectibil. Respect decizia politică a celor care vor vota dintr-un considerent numai politic împotriva proiectului de buget, fac însă un apel la absolut toţi membrii Parlamentului ca aceste date esenţiale, reale, legate de măsuri economice, sociale şi de dezvoltare prevăzute în bugetul pe anul 2019, să fie comunicate corect către cei care ne-au trimis aici în Parlament, pentru că doar aşa vom fi o societate mult mai solidară”, a spus Dăncilă.

Te-ar mai putea interesa și
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste masive
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste ...
Guvernul francez a dat sâmbătă publicităţii o serie de măsuri suplimentare în favoarea agricultorilor, în speranţa că va încheia odată pentru totdeauna criza apărută la începutul......
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea Bulevardului Ghencea
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea ...
Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat astăzi că instituția pe care o conduce a atribuit contractul pentru ...
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub ...
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...