Băncile de pe Wall Street şi-au devastat rivalele europene în 2018

Băncile americane deţin cinci din primele şase poziţii în topul celor mai mari bănci din lume atât pe piaţa veniturilor fixe cât şi pe piaţa tranzacţiilor cu acţiuni, în condiţiile în care, în 2018, JPMorgan Chase & Co. şi-a consolidat poziţia de lider pe piaţă şi s-a apropiat de top pe cealaltă piaţă, iar Deutsche Bank AG a pierdut teren pe ambele pieţe în timp ce încearcă să îşi restructureze afacerile, transmite Bloomberg.
Economica.net - lun, 25 feb. 2019, 08:06
Băncile de pe Wall Street şi-au devastat rivalele europene în 2018

Cota controlată de JPMorgan pe piaţa veniturilor fixe a crescut cu 1,4% în 2018, până la 17,1%, banca americană fiind lider mondial pe această piaţă evaluată la 77 miliarde dolari. De asemenea, pe piaţa tranzacţiilor cu acţiuni, evaluată la 53 miliarde dolari, cota JPMorgan a crescut cu 1% în 2018, până la 13,2%. În acest caz, JPMorgan este devansată de Morgan Stanley, care deţine o cotă de piaţă de 16,7%, şi Goldman Sachs, cu o cotă de piaţă de 14,2%.

În cazul veniturilor fixe, „plăcinta” împărţită de toate băncile au scăzut cu 6% în 2018 comparativ cu 2017, dar în cazul tranzacţiilor cu acţiuni a crescut cu 14%.

În 2017, băncile europene au reuşit să recupereze o parte din decalajul care le separă de rivalele americane, dar în 2018 nu au putut menţine această tendinţă, în principal din cauza mediului dificil de tranzacţionare din a doua jumătate a anului trecut. Majoritatea marilor bănci europene au demarat programe de restructurare care au dus la pierderea unor angajaţi talentaţi şi a unor clienţi. Presiunile de reducere a costurilor sunt mai intense deoarece dobânzile au rămas negative, ceea ce a afectat marjele iar pieţele financiare au rămas fragmentate.

Grupul bancar elveţian Credit Suisse Group AG a pierdut cel mai mult teren pe piaţa de equities trading, coborând pe lozul 10 de pe locul 7 în 2017. Urmează Deutsche Bank, care a căzut pe locul 11 de pe locul 9. Pe piaţa tranzacţiilor cu bonduri, BNP Paribas SA a pierdut cele mai multe poziţii.

Împreună, cele mai mari cinci bănci americane de investiţii au controlat anul trecut 58% din veniturile din tranzacţii, în creştere faţă de 46% în 2010. În schimb, cota de piaţă a celor mai mari nouă firme europene a scăzut la 36% de la 50%.

Te-ar mai putea interesa și
Startup-ul theCoRD.ai, care a creat o soluţie AI pentru optimizarea şedinţelor online, vrea să se extindă în 10 ţări
Startup-ul theCoRD.ai, care a creat o soluţie AI pentru optimizarea şedinţelor online, vrea să se extindă în 10 ţări
Startup-ul românesc de tehnologie theCoRD, care a lansat prima soluție AI de team coaching din lume, anunță extinderea la nivel global, obiectivul pentru 2024 fiind prezența în 10 țări....
A apărut un nou jucător pe piața de retail tip convenience. Un offshore cipriot are în plan investiții de un milion de euro în 15 magazine Good2Go
A apărut un nou jucător pe piața de retail tip convenience. Un offshore cipriot are în plan investiții de un milion ...
Offshore-ul cipriot Starlock Limited, care deține și Olimpian Park Oradea și Suceava, vrea să investească anul acesta ...
Garanti BBVA lansează chatbot-ul GIA, pentru a facilita interacțiunea cu clienții
Garanti BBVA lansează chatbot-ul GIA, pentru a facilita interacțiunea cu clienții
Garanti BBVA lansează chatbot-ul de ultimă generație, GIA, conceput pentru a îmbunătăți experiența clienților și ...
Consiliul Concurenţei analizează preluarea unui portofoliu de creanțe al BRD Finance IFN S.A. de către grupul EOS
Consiliul Concurenţei analizează preluarea unui portofoliu de creanțe al BRD Finance IFN S.A. de către grupul EOS
Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care Grupul EOS, prin intermediul companiilor EOS Credit Funding DAC ...