Teodorovici: Susţinem finanţarea adecvată a FMI

Fondul Monetar Internaţional este şi trebuie să rămână o instituţie bazată pe cote şi suntem pregătiţi să sprijinim chiar o mărire a acestora, în condiţiile în care Uniunea Europeană este deschisă pentru dublarea cel puţin a Noilor Acorduri de Împrumut (NAB), a declarat, vineri, la Washington, ministrul român al Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.
Economica.net - vin, 12 apr. 2019, 17:01
Teodorovici: Susţinem finanţarea adecvată a FMI

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, Eugen Teodorovici a condus vineri, la Washington D.C., delegaţia Uniunii Europene la reuniunea Comitetului Monetar şi Financiar Internaţional (IMFC) dedicată guvernanţei şi resurselor Fondului Monetar Internaţional. De asemenea, ministrul Teodorovici a reprezentat Preşedinţia română a Consiliului UE la reuniunea de la Washington D.C. a miniştrilor de finanţe şi a guvernatorilor băncilor centrale din G20.

În cadrul reuniunii IMFC, ministrul Teodorovici a exprimat poziţia Uniunii Europene de susţinere a rolului FMI în centrul Plasei de Siguranţă Financiare Globale, bazat pe cote şi pe resurse adecvate. În context, ministrul român a reiterat viziunea UE privind menţinerea actualului nivel al resurselor FMI ca semnal important pentru asigurarea rolului FMI de plasă de siguranţă în actuala situaţie economică.

„Fondul Monetar Internaţional este şi trebuie să rămână o instituţie bazată pe cote şi suntem pregătiţi să sprijinim chiar o mărire a acestora. Uniunea Europeană este deschisă pentru dublarea cel puţin a Noilor Acorduri de Împrumut (NAB) şi, în acest sens, solicităm ajungerea la un acord rapid pentru viitorul NAB-urilor, în baza unor contribuţii adecvate’, a precizat, în intervenţia sa, ministrul Teodorovici, preşedintele în exerciţiu al Consiliului ECOFIN.

În cadrul reuniunii miniştrilor de finanţe şi a guvernatorilor băncilor centrale din G20, au fost discutate teme precum investiţiile în infrastructură şi Compactul cu Africa. De asemenea, au mai fost vizate şi aspecte precum supravegherea riscurilor economice la nivel global, dezechilibrele globale, îmbătrânirea şi implicaţiile sale pentru politicile publice, inovarea financiară, adresarea fragmentării pieţei financiare, sustenabilitatea datoriei şi transparenţa în ţările cu venituri reduse, rezilienţa împotriva dezastrelor naturale, asigurările universale de sănătate în ţările în dezvoltare.

În privinţa Compactului cu Africa, au fost evidenţiate progresele bune în multe dintre ţările Compactului în privinţa reformelor structurale şi a atragerii investiţiilor private, se arată în comunicat.

„În calitate de contribuitor cheie al Compactului prin noul său Plan de Investiţii Externe, UE doreşte să cheme toţi partenerii, inclusiv organizaţiile internaţionale participante, să folosească în mod activ toate sinergiile existente”, a conchis ministrul Teodorovici.

De asemenea, în cadrul reuniunii a fost susţinută poziţia UE de sprijin a Preşedinţiei japoneze a G20 în actualizarea acordului în ceea ce priveşte infrastructura de calitate de la Summitul G20 de la Hangzhou 2016 cu un nou set de principii, care să includă elemente cheie ale sustenabilităţii.

„Guvernanţa instituţională adecvată este necesară pentru prioritizarea şi implementarea investiţiilor şi pentru sporirea finanţării sustenabile, iar finanţarea trebuie derulată într-un mod sustenabil, astfel încât să nu ameninţe stabilitatea macroeconomică a ţărilor beneficiare”, se mai spune în documentul citat.

Te-ar mai putea interesa și
Veniturile Norvegiei din petrol și gaze au scăzut masiv, ca urmare a scăderii prețurilor
Veniturile Norvegiei din petrol și gaze au scăzut masiv, ca urmare a scăderii prețurilor
Norvegia a înregistrat ăn primul trimestru  încasări din participațiile sale la zăcămintele de petrol și gaze offsahore aproape la jumătate comparativ cu aceeași perioadă din 2023, în......
Reconstrucția Fâșiei Gaza va costa 40 de miliarde de dolari și ar putea dura zeci de ani – ONU
Reconstrucția Fâșiei Gaza va costa 40 de miliarde de dolari și ar putea dura zeci de ani – ONU
Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a estimat joi la 30-40 de miliarde de dolari costurile pentru reconstrucţia Fâşiei ...
Declaraţia unică poate fi trimisă la Fisc, fără penalităţi, până la 25 mai inclusiv. Plafoane minime, CAS şi CASS datorate pentru veniturile estimate în 2024
Declaraţia unică poate fi trimisă la Fisc, fără penalităţi, până la 25 mai inclusiv. Plafoane minime, CAS şi CASS ...
Termenul-limită privind trimiterea, fără penalităţi, a declaraţiei unice la Fisc pentru definitivarea contribuţiilor ...
Leoni închide fabrica de la Luduș, salariații au protestat azi
Leoni închide fabrica de la Luduș, salariații au protestat azi
Aproximativ 200 de angajaţi ai Fabricii LEONI din Luduş (producţie cablaje auto) au protestat, joi, după decizia de închidere ...