Moţiunea pe energie: votul ar putea avea loc marţi 16 aprilie. De ce vrea PNL capul ministrului Energiei – Textul moţiunii

Votul final pe textul moţiunii împotriva ministrului Energiei Anton Anton intitulată "SOS sectorul energetic - PSD şi ALDE duc România în beznă" ar urma să fie dat marţi, 16 aprilie.
Economica.net - mar, 16 apr. 2019, 05:23
Moţiunea pe energie: votul ar putea avea loc marţi 16 aprilie. De ce vrea PNL capul ministrului Energiei - Textul moţiunii

Ministrul Energiei, Anton Anton, a afirmat, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, că nu a blocat niciun fel de investiţii în domeniu şi că nu înţelege de ce e acuzat că „luăm gaze de la ruşi”, în condiţiile în care şi „până acum am luat gaze de la ruşi”.

„Îmi pare bine că energia este aşa un subiect important în care dezbatem nişte lucruri, după părerea mea, prezentate mai ciudat. Nu vreau să comentez cum au apărut normele, când au apărut, de ce au apărut… Vreau că comentez partea cu propaganda rusă. Îmi pare tare rău că o colegă mă acuză pe mine şi spune că am preluat injurii. Nu cred că am înjurat vreodată pe cineva în Parlament. Că am folosit elemente de propagandă rusă, nu cred că s-a întâmplat şi nu cred că există vreun document care să susţină acest lucru. Nu cred că am făcut ceva împotriva intereselor României. N-am militat suficient de mult, poate dumneavoastră credeţi că scaunul de ministru este foarte comod. Vă invit să vă aşezaţi pe el, haideţi să vedeţi cum e. N-am blocat niciun fel de investiţii. Investiţiile în Marea Neagră s-au deblocat şi o să se deblocheze în continuare. Tot timpul ne plângem că producţia internă nu e suficientă şi dovedim că nu e suficientă. Până acum am luat gaze de la ruşi, acum sunt acuzat că luăm gaze de la ruşi, şi nu înţeleg chestia asta… România n-are suficiente gaze pentru asigurarea producţiei interne la nivelul de astăzi, cu 30% din populaţie neracordată la gaze, cu combinatele petrochimice oprite, cu câteva centrale pe gaze şi mai multe pe cărbune”, a declarat ministrul de resort, la dezbaterile pe moţiunea simplă „SOS sectorul energetic – PSD şi ALDE duc România în beznă”.

Piaţa energetică românească este conectată cu pieţe din state central şi est-europene, şi nu de ieri, ci de câţiva ani, iar România are o strategie energetică după ce multe guverne nu au reuşit să pună niciun rând de viziune pe hârtie, a declarat, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, ministrul Energiei, Anton Anton, în cadrul dezbaterilor la moţiunea simplă „SOS sectorul energetic – PSD şi ALDE duc România în beznă”,

„Dacă i-aş spune document, cred că e prea mult spus pentru un text plin de injurii şi fraze care anunţă sfârşitul lumii, fără să fie cazul (…) Înţeleg că moţiunea de astăzi este o încercare de a vă repara propriul handicap în a face ceva pentru români. De aceea, poate că dacă aţi analiza dezbaterea de astăzi cu onestitate, nu cu ură sau amatorism ar fi un pas cinstit către ei. Spuneţi că sectorul energetic românesc nu este integrat în cel european şi că preţurile sunt foarte mari. Vă contrazic! Piaţa energetică românească este conectată cu pieţe din state central şi est-europene, şi nu de ieri, ci de câţiva ani. Mă surprinde că nu ştiaţi acest lucru. Pieţele interconectate presupun importuri şi exporturi de energie. Pe scurt: o relaţie comercială care dictează preţurile, ca în orice stat european. Vă arătaţi îngroziţi că sunt şi momente în care România importă energie (…) Păi, acelea sunt exact momentele în care România importă nu pentru că nu produce suficientă energie pentru cât ne trebuie în consum. Ci pentru că în acele intervale preţurile pe alte pieţe sunt mai convenabile pentru români. Aşa că haideţi să terminăm cu panica! Nu face bine nimănui, nici măcar dumneavoastră, celor care o generaţi”, a spus Anton.

Ministrul Energiei a menţionat, totodată, că România are o strategie energetică naţională, iar prin intermediul OUG 114 s-a dorit limitarea creşterilor de preţuri la energie pentru o perioadă de trei ani.

„Mai departe, spuneţi că sunteţi îngrijoraţi că România nu are după 5 ani o strategie energetică. Trebuie să vă contrazic din nou. România are o strategie energetică după ce multe guverne nu au reuşit să pună niciun rând de viziune pe hârtie. Strategia despre care spuneţi că nu există, există şi este pe site-ul Ministerului Energiei de peste o lună. Este un document public, puteţi să-l consultaţi şi dumneavoastră ca să vă convingeţi că există. Avem deja şi raportul de mediu pe acest subiect. Vă spun cu toată responsabilitatea că ne aflăm într-o etapă avansată de adoptare a strategiei în condiţiile în care o astfel de procedură legală durează un an. Spuneţi că sunteţi îngrijoraţi de creşterea preţurilor la energie. În sfârşit, avem un numitor comun! Şi noi am fost îngrijoraţi de acest lucru şi de perspectiva unor creşteri viitoare pe care populaţia nu ar fi putut să le suporte. Tocmai de aceea Guvernul a luat o serie de măsuri pentru prevenirea unei astfel de situaţii prin OUG 114. Am limitat aceste creşteri pentru o perioadă de trei ani”, a afirmat demnitarul.

Acesta a adăugat că investiţiile din sectorul energetic există, fiind aprobate deja hotărâri de Guvern pentru demararea unor proiecte importante. Ministrul Energiei a amintit, în context, faptul că CE Oltenia figurează în Planul Naţional de Investiţii 2013-2020 cu două contracte de finanţare.

„Spuneţi că sunteţi îngrijoraţi de lipsa investiţiilor în sectorul energetic. Păi, hai să ne uităm la ele să vedem dacă există motive de îngrijorare! Minţiţi în moţiune că 15.000 de mineri vor rămâne fără locuri de muncă la CE Oltenia. Nu este adevărat. La Oltenia s-au făcut exproprieri pe care nimeni nu a ştiut să le descurce ani la rând. Au fost realizate pentru prima dată de la înfiinţarea societăţii primele exproprieri vitale pentru activitatea CEO: am emis trei hotărâri de guvern pentru carierele Roşia, Jilţ Sud şi Roşiuţa, şi în prezent fiind în stadiu avansat procesul de emitere a încă două hotărâri de guvern pentru carierele Pinoasa şi Lupoaia. Au fost obţinute două hotărâri de guvern pentru scoaterea din circuitul Fondului Forestier National a două perimetre importante pentru carierele Jilţ Nord şi Tismana I. Apoi, CE Oltenia figurează în Planul Naţional de Investiţii 2013-2020 cu două contracte de finanţare semnate pentru: reabilitarea şi modernizarea blocului energetic 4, de la Rovinari – de 55 milioane de euro, şi Reabilitarea şi modernizarea blocului 7 de la Işalniţa – de 30 milioane de euro cheltuieli eligibile, din care o bună parte au fost rambursate”, a subliniat oficialul.

Pe parcursul discursului din plenul Camerei Deputaţilor, Anton Anton a prezentat date referitoare la activitate Nuclearelectrica, Hidroelectrica şi Electrica.

„În cazul Nuclearelectrica, datele de profitabilitate arată un profit cu 33,9% mai mare în 2018 faţă de 2017, un profit net de 410 milioane de lei şi venituri din vânzarea energiei mai mari cu 12,3% faţă de 2017. Legat de proiecte, există Proiectul de Retehnologizare a Unităţii 1 CNE Cernavodă – s-a aprobat în AGA demararea Fazei 1 a acestui proces. Aceasta se va finaliza în anul 2021. De asemenea, pentru reactoarele 3 şi 4, vă asigur că aici nimeni nu a adormit în negocieri, dimpotrivă. Le-am trezit dintr-o stare de lung repaos! În 10 aprilie 2019, AGA Nuclearelectrica a aprobat cu partenerii chinezi Acordul Investitorilor în forma preliminară şi acest pas permite înfiinţarea societăţii de proiect. Vă plângeţi că ciclul integrat de fabricaţie a combustibilului nuclear în România a fost întrerupt. Să ne aducem aminte cine şi în ce an a îngreunat această situaţie?! Nu vreau să vă indispun, dar noi am găsit calea prin care a fost restabilită relaţia comercială între Nuclearelectrica şi Compania Naţională a Uraniului, a fost aprobată Strategia de diversificare a surselor de aprovizionare cu materie primă necesară producerii combustibilului nuclear. Această strategie prevede ca SNN să achiziţioneze de pe piaţa internaţională octoxid de uraniu, urmând ca acesta să fie depozitat şi procesat de către CNU”, a declarat Anton.

În cazul Hidroelectrica, ministrul Energiei a afirmat că această companie a avut, în 2018, cel mai mare profit din istorie, de aproape două miliarde de lei, iar în ceea ce priveşte Romgaz, producţia de gaze a crescut, anul trecut, pentru al doilea an consecutiv, fiind mai mare cu 3,39% decât în 2017. „În 2018, Romgaz a produs 5,3 miliarde de metri cubi de gaz”, a subliniat Anton Anton.

„Electrica a obţinut un profit net consolidat de 230 milioane de lei, în creştere cu 34,3% faţă de 2017. Servicii Energetice Muntenia a ieşit din insolvenţă şi este unul dintre marile succese pe care le-am avut. Se ştie că puţine insolvenţe se termină cu un aviz favorabil, majoritatea finalizându-se cu falimentul companiei vizate. De asemenea, Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român s-a concretizat, după foarte mulţi ani de bătut pasul pe loc. Este un proiect care va atrage investiţii de peste un miliard de dolari în sectorul energetic românesc. Mai avem şi alte proiecte importante şi aş aminti aici proiectul de la Mintia, o investiţie în ciclu combinat care va stabiliza economic, social şi energetic întreaga regiune şi, implicit, România. Mai avem proiectul Craiova-Gherceşti, un proiect inovativ în domeniul acumulării de gaze naturale (…)”, a precizat ministrul de resort.

Anton Anton a punctat faptul că unul dintre proiectele pe care le-a finalizat se referă la extinderea reţelelor de gaze naturale, la nivel naţional.

„Spuneţi că eu blochez extinderea reţelelor de gaze naturale în ţară şi că nu am venit cu o strategie de creştere a consumului de gaz din ţara noastră. Aici chiar mă faceţi să râd, pentru că este unul din proiectele pentru care m-am luptat din prima mea zi ca ministru. Am avut cu cine să mă lupt, cu mulţi birocraţi, în multe locuri. Din păcate sunt mult prea mulţi români în această situaţie: doar o treime din populaţia ţării are acces în prezent la reţelele de distribuţie a gazelor naturale. Sunt trei mari consecinţe care se desprind din această deblocare finalizată: mai mulţi români aduşi în reţeaua de gaz, un consum mai mare de gaz în România, mai mult gaz care va fi extras din Marea Neagră şi care va rămâne acasă”, a mai spus ministrul.

Referitor la situaţia gazelor din Marea Neagră, Anton Anton a menţionat că actul de autorizare pentru exploatarea gazelor naturale din perimetrul XV Midia, operat de compania Black Sea Oil & Gas a fost emis în luna februarie.

„Vă anunţ şi pe dumneavoastră, deşi aţi fi putut să ştiţi că Ministerul Energiei a emis din februarie, anul acesta – actul de autorizare pentru exploatarea gazelor naturale din perimetrul XV Midia, operat de compania Black Sea Oil & Gas. Actul este o premieră în industria petrolieră offshore a României după 1989. Mai aruncaţi în text şi ideea că Preşedinţia României la Consiliul UE nu a mişcat cu nimic sectorul energetic european şi că ţara noastră este izolată în Europa. Nu vreau să comentez gogonata legată de faptul că nu ştiu ce ţări nu au vrut să semneze nu ştiu ce document, dar de ce încurajaţi ideea românilor care nu-i sprijină pe români? Preşedinţia României a reuşit să facă ce nu au reuşit mai multe Preşedinţii europene anterioare: să închidă un dosar extrem de dificil – Directiva Gazelor. Am închis acest dosar într-un timp record după ce am obţinut două acorduri politice consecutive. Dosarul a fost votat cu un singur vot împotrivă. Aţi semnalat că avem o situaţie catastrofală la procedurile de infringement. E adevărat că avem şapte bucăţi, au fost mai multe, dar le-am închis. Suntem pe cale să le închidem şi pe acestea, pentru că am discutat cu comisarul pe energie”, a declarat demnitarul.

Deputaţii au dezbătut, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, moţiunea cu titlul „SOS sectorul energetic – PSD şi ALDE duc România în beznă”, demers aparţinând PNL.

Moţiunea este semnată de 68 de parlamentari liberali, care se declară îngrijoraţi de creşterea preţului la energie electrică şi gaze, de faptul că nu există o strategie energetică naţională aprobată până acum, de faptul că securitatea energetică a României „este pusă în pericol”, că nu este încurajat consumul de gaze naturale, potrivit liberalului Virgil Popescu.

Votul final pe textul moţiunii împotriva ministrului Energiei ar urma să fie dat marţi, 16 aprilie.

Vă prezentăm, integral, textul moţiunii simple iniţiate de PNL împotriva ministrului Energiei, Anton Anton, despre care v-am informat în premieră, aşa cum va fi citit în Parlament.

 

MOȚIUNE SIMPLĂ

„S.O.S sectorul energetic! PSD și ALDE duc România în beznă!”

Domnule Președinte de ședință,

Doamnelor și domnilor deputați,

Domnule Ministru al Energiei, Anton Anton

Partidul Național Liberal (PNL) este profund îngrijorat de situația sectorului energetic. Prețurile la energie au crescut mult în ultimii ani, iar securitatea energetică a țării este în pericol, în principal din cauza lipsei investițiilor în sector. România a început să importe tot mai multă energie electrică și gaz natural. Ne dorim ca prin moțiunea “S.O.S. sectorul energetic! PSD și ALDE duc Romania în beznă!” să generăm o dezbatere consistentă în Parlamentul României în legătură cu situația sectorului energetic, un domeniu strategic pentru economia țării noastre.

Este nevoie de sinceritate și nu de minciună! PSD și ALDE trebuie să înceteze să mai mintă, așa cum au făcut în programul de guvernare 2018-2020! Este nevoie de un moment al adevărului! 

La pagina 153 a programului de guvernare PSD-ALDE 2018-2020, de exemplu, se spune: “sistemul energetic romanesc trebuie să fie integrat la nivel continental, bazat pe concurență, pe utilizarea optimă a resurselor și susținut de un sistem de reglementare autonom, independent, transparent și eficace, atât pentru piețele de energie, cât și pentru operatori și consumatori”. Aceste principii sunt corecte, însă complet diferite de faptele alianței PSD-ALDE. 

Cum să fie integrat sectorul energetic românesc în cel european când avem un număr record de proceduri de încălcare a legislației Uniunii Europene chiar și în timpul primei președinții române a Consiliului Uniunii Europene?

Cum să fie sectorul energetic românesc unul bazat pe concurență când alianța PSD-ALDE îngheață, într-o manieră comunistă și în profund dispreț față de Constituția României, prețurile la energie la un nivel ridicat pe care consumatorii cu venituri mici nu și-l pot permite? 

Cum să fie sistemul energetic românesc reglementat autonom și independent când guvernul PSD-ALDE intervine în activitatea Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) și crește netransparent, pe spatele românilor, cu 20% profiturile companiilor de distribuție de energie electrică și gaz natural, culmea, multinaționalele pe care le acuzau cu o săptămâna înainte că repatriază profiturile?

Terminați cu minciunile și ipocrizia! Cum să fie sistemul energetic eficace când consumatorii vulnerabili de energie nu sunt încă identificați și ajutați mult mai mult decât în prezent, din cauza incompetenței Guvernului PSD-ALDE?

 

PNL este profund îngrijorat că, la 5 de ani de începerea procesului de revizuire a strategiei energetice a României, acest document încă nu este finalizat, fapt de natură să genereze haos în sectorul energetic.

Un sistem energetic nu poate să funcționeze fără o linie strategică și de politici adoptate.

Partidul Național Liberal este profund îngrijorat de creșterea prețurilor la energie electrică și gaz natural.

Prețurile finale la energie electrică au crescut cu peste 20% în 2018 față de nivelul din 2015. Prețurile finale la gaz natural au crescut cu peste 15%. Aceasta este consecința faptului că Guvernul PSD-ALDE a crescut taxele, a creat un haos legislativ, iar consumatorii nu își cunosc drepturile pe care le au într-o piață liberă. Mai grav este că piața a fost afectată de distorsiuni majore întrucât atât ANRE, cât și companiile mari în care statul român este acționar majoritar sau semnificativ, au fost deprofesionalizate și politizate prin angajarea “în masă” a unor rude, apropiați sau oameni de partid ai liderilor PSD-ALDE.

PNL este profund îngrijorat de securitatea energetică a țării. Recent, aproape jumătate dintre locuitorii orașului Brașov au rămas, ore întregi, fără energie electrică după ce o stație de transformare a cedat, luând pur și simplu foc, din cauza lipsei investițiilor la Electrica, companie în care statul are putere de decizie, pentru că deține 48,8% din acțiuni. În tot acest timp, preocuparea adevăratului ministru al energiei, Daniel Chițoiu, era cum să mărească la un nivel obraznic indemnizațiile oamenilor puși de ALDE în conducerea Electrica SA. Vorbim despre indemnizații de 10 000 – 15 000 de euro pe lună, adică de peste 20 de ori mai mari decât cele ale Enel România sau Engie, în profund dispreț față de milioanele de români și miile de angajați ai Electrica S.A. care supraviețuiesc, de la o lună la alta, cu salariul minim pe economie. Nea Gicu Jupânu’ Iorga, șeful clubului de table din Giurgiu și mâna dreaptă a domnului deputat ALDE Toma Petcu, va încasa 10 000 de euro în fiecare lună pentru două ore lucrate la Electrica. Și dacă cineva va îndrăzni să-l dea afară, compania îi va plăti sute de mii de euro despăgubiri! Este strigător la cer! Chiar nu vă e rușine?

La Transelectrica situația investițiilor este dezastruoasă. La Transgaz, Guvernul refuză să aprobe revizuirea planului de dezvoltare a rețelei pe 10 ani pentru că firmele controlate de PSD nu au garanția că vor câștiga contractele de modernizare și dezvoltare a proiectelor de infrastructură pe care conducerea societății se încăpățânează să le facă, chiar dacă rușilor nu le sunt pe plac.

O să spuneți, domnule ministru, că atât Transelectrica, cât și Transgaz nu sunt în coordonarea ministerului condus de dumneavoastră. Așa este, dar totul se răsfrânge asupra domeniului pe care îl coordonați și, în final, asupra românilor.

Taxele impuse prin O.U.G. 114/2018 au îngreunat și mai mult situația sectorului energetic. Toate acestea vin în completarea politicii de stoarcere a conturilor marilor companii din domeniu, prin solicitarea de dividende egale cu întreg profitul societăților la care statul este acționar majoritar sau semnificativ, pentru a acoperi “găurile” din bugetul statului. Din ce să mai facă aceste companii investiții?

În sectorul de cărbune nu sunt bani pentru modernizări și pentru achiziția de certificate de CO2. Minele se vor închide pentru că exproprierile nu s-au făcut cum trebuie. Peste 15.000 de oameni vor rămâne în Oltenia și Valea Jiului fără un loc de muncă.

Sectorul nuclear este pe cale să piardă ciclul nuclear complet, întrucât societățile din sector nu sunt capabile sa găsească o soluție de reorganizare. De 5 ani ni se spune că se lucrează la reorganizarea societăților și la negocierile cu chinezii. Chiar și chinezii, care sunt răbdători, au obosit!

Energiile regenerabile, deși reprezintă viitorul, au fost puse într-un con de umbră din cauza prostiei celor care conduc. România a instalat regenerabile când erau scumpe. Acum când sunt ieftine, nu mai instalăm.

Sectorul de gaz natural este tratat cu populism și demagogie, guvernul PSD-ALDE nefiind în stare să vină cu o strategie viabilă de creștere a consumului național și de creare de valoare economică adăugată prin prelucrarea resursei în țara noastră. 

Nevoia mare de gaze naturale reclamă majorarea capacităților de consum, prin dezvoltarea de noi infrastructuri de distribuție a gazelor naturale și extinderea celor deja existente. Lucrurile sunt simple, dar, din păcate, ne lovim de incompetența deja dovedită a Ministerului Energiei, condus de Anton Anton, care, dintr-o lipsă totală de interes sau poate din alte motive încă necunoscute nouă, a blocat și blochează constant toate demersurile pentru extinderea distribuției de gaze naturale.

În condițiile în care tocmai din anul 2012 nu s-a mai înființat nicio nouă capacitate de distribuție a gazelor naturale în România, am inițiat o propunere legislativă care a devenit Legea nr.167 din 10 iulie 2018. În baza acestei legi, extrem de așteptată de administrațiile publice locale și de cetățeni, înființarea și concesionarea distribuției de gaze naturale ar fi trebuit deja să treacă de la Ministerul Energiei la nivelul unităților administrativ teritoriale sau asociații ale acestora. Dezvoltarea acestor rețele de distribuție este imperios necesară, deoarece numai o treime din populația României are acces la gaze naturale, în vreme ce două treimi dintre români nu sunt conectați la rețelele de distribuție a gazelor naturale!

Cum este și firesc, o lege nouă este urmată de norme de aplicare, aprobate prin hotărâre a Guvernului. Ori, prin modul în care s-a întârziat adoptarea acestor norme se vede cât de mult le pasă celor care susțin Guvernul PSD-ALDE de creșterea standardului de viață al românilor. Astfel, normele metodologice pentru Legea nr.167/2018, o lege așteptată să fie implementată de către primari, ar fi trebuit să fie elaborate și aprobate de Guvern în cel mult două luni, adică cel târziu la data de 17 septembrie 2018. Mai avem puțin și împlinim un an de la adoptarea legii, iar Guvernul nu a publicat aceste norme metodologice. Deși au trecut peste 7 luni de la expirarea termenului și peste 9 luni de la promulgarea legii, domnul Ministru Anton Anton nu este deloc interesat de adoptarea acestor norme. Fie că este incompetență, fie că este pur dezinteres, prin modul în care se comportă ca ministru, domnul Anton Anton lasă populația fără șansa de a se dezvolta. Domnul ministru ia șansa economiei naționale și populației de a se bucura de aceste resurse, blocând punerea în aplicare a legii. Domnul Anton Anton pare mai degrabă interesat de exportul acestor resurse, decât de utilizarea lor de către români, la prețuri avantajoase.

Lipsa de predictibilitate și absența unei strategii coerente fac ca mediul privat să fie descurajat să mai investească în energie, iar acest lucru va avea un impact major asupra securității energetice a țării.

Guvernul PSD-ALDE a reușit contraperformanța de a bloca cel mai strategic proiect de investiții al României în domeniul energetic: dezvoltarea proiectelor strategice de exploatare a gazului natural din Marea Neagră.

Importurile la gaz natural au crescut în 2018 cu peste 500% în raport cu anul 2015, ajungând la un nivel de 16,6 TWh, conform datelor publice ale ANRE.

Guvernul PSD-ALDE blochează producția națională proprie și dă țara pe mâna rușilor, făcând-o dependentă de resursele din import!

PNL este profund îngrijorat de asaltul PSD-ALDE asupra companiilor energetice. Singura preocupare a alianței PSD-ALDE este plasarea de oameni incompetenți și obedienți, fii sau fiice, veri sau verișoare, amante, nore sau gineri în funcții de decizie în companiile din domeniul energetic și sifonarea de bani pentru clientela politică a PSD-ALDE. 

Aceștia sunt puși să facă angajări pe care se creează structuri de partid și să dea contracte așa cum hotărăște domnul Daniel Nașu’ Chițoiu. 

Ultima șmecherie inventată de ALDE și PSD în domeniul energetic este angajarea unor oameni pe salarii enorme și cu penalități la întreruperea unilaterală a contractelor de muncă. Apoi, aceștia sunt dați afară și mutați la alte societăți, umplând însă buzunarele personale și ale partidului cu sute de mii de euro.

În curând vom prelua guvernarea. Așa cum am anunțat, vom solicita audituri financiare și analize în toate societățile de stat sau în care statul este acționar semnificativ. Cei competenți și cinstiți nu au de ce să se teamă. Cei penali se vor duce însă acolo unde le este locul! Și cei incompetenți vor pleca! Nu putem tolera nesimțirea și jefuirea companiilor de stat!  

Singurul lucru bun în cazul companiilor de stat este ca jaful național pus la cale de Big Daddy Dragnea – crearea Fondului Suveran – a fost, deocamdată, amânat.  

PNL este profund îngrijorat de izolarea României la nivel european și internațional. 

Recent a avut loc, într-un profund climat de anonimat, Consiliul Informal Energie, la care nu au participat foarte mulți miniștri. Dorința ministrului energiei Anton Anton de a organiza Consiliul Informal, la nici o lună de la ședința Consiliul formal, a fost total nepotrivită, demonstrând încă o dată nepriceperea actualei guvernări în tot ceea ce înseamnă gestionarea afacerilor europene. Au făcut acest Consiliu informal ca să bifeze că l-au făcut. Președinția României la UE nu și-a anunțat priorități clare în domeniul energetic. De fapt, singura prioritate urmărită – “concluzii ale Consiliului în domeniul securității nucleare” – a fost respinsă, inclusiv de țările care susțin energia nucleară.

Președinția României nu a adus nimic țării noastre și Europei în domeniul energetic. Țara este izolată, devine tot mai dependentă de resurse externe și nu participăm deloc la tranziția energetică, proces care surprinde România în rol de spectator. 

Ca strategie și guvernanță a sectorului, guvernarea PSD-ALDE a întors țara în timp cu 15-20 de ani. Este vremea să plecați!

PNL crede că România poate juca un rol important în energie! Pentru ca acest lucru să se întâmple, PSD și ALDE trebuie să plece, eventual, în Brazilia, Maldive sau Costa Rica, în vacanțele lor exotice de „patrioți” moderni!

Sectorul energetic românesc merită mult mai mult decât mizeria și haosul în care a fost dus de cea mai slabă guvernare din istoria României!

Te-ar mai putea interesa și
Rusia și Ucraina pun frână exporturilor UE. Cum joacă România pe o piață care s-a micșorat deja cu 500.000 de tone
Rusia și Ucraina pun frână exporturilor UE. Cum joacă România pe o piață care s-a micșorat deja cu 500.000 de tone
Ritmul exporturilor de grâu din Europa va încetini în a doua jumătate a acestui an comercial din cauza concurenței puternice din partea Rusiei și Ucrainei care satisfac cererea puternică din......
Agricultorii mai au doar două luni pentru accesarea creditelor Rural Plus, cu garanția statului. Termen limită, 30 iunie 2024
Agricultorii mai au doar două luni pentru accesarea creditelor Rural Plus, cu garanția statului. Termen limită, 30 iunie ...
La 30 iunie 2024, programul dedicat agricultorilor, prin care creditele gen Rural Plus sunt garantate în proporție de 90% ...
Sacha Michaud, co-fondator Glovo: România este una dintre țările cu care suntem cel mai mulțumiți. Viitorul cumpărăturilor – asistența vocală pentru experiențe personalizate
Sacha Michaud, co-fondator Glovo: România este una dintre țările cu care suntem cel mai mulțumiți. Viitorul cumpărăturilor ...
Modul în care oamenii vor face cumpărături se va împărți în două categorii. Cumpărăturile esențiale vor fi făcute ...
Finnair suspendă zborurile către un oraș estonian din cauza interferențelor semnalului GPS. Tallinnul acuză un atac hibrid rusesc
Finnair suspendă zborurile către un oraș estonian din cauza interferențelor semnalului GPS. Tallinnul acuză un atac ...
Compania aeriană finlandeză Finnair a anunţat luni că-şi suspendă timp de o lună zborurile către oraşul eston Tartu ...