Banca Centrală a Turciei a menţinut rata dobânzii la 24%

Banca Centrală a Turciei (CBRT) a menţinut dobânda de referinţă la 24%, decizia fiind în linie cu estimările analiştilor, după ce anterior îşi exprimase disponibilitatea de a înăspri politica monetară pentru a ţine sub control inflaţia, transmit Reuters şi publicaţia Daily Sabah.
Economica.net - joi, 25 apr. 2019, 11:53
Banca Centrală a Turciei a menţinut rata dobânzii la 24%

Este a patra şedinţă în care Comitetul de politică monetară nu a modificat costul creditului, după ce în septembrie rata dobânzii a fost majorată de la 17,75% la 24%.

„Factorii care afectează inflaţia vor fi atent monitorizaţi iar politica monetară va fi determinantă pentru a menţine ţinta de inflaţie”, se arată în comunicatul Băncii Turciei, care nu a repetat declaraţia din martie, conform căreia „dacă va fi necesar va fi înăsprită politica monetară”.

În martie, rata inflaţiei s-a situat la 19,71%, în scădere faţă de 25,24% în octombrie 2018, cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani.

Turcia, o mare economie emergentă percepută cândva ca o stea în ascensiune de către investitorii internaţionali, a intrat în recesiune tehnică (două trimestre consecutive de scădere) în a doua parte a anului trecut, după ce lira turcească s-a depreciat cu 30% faţă de dolar şi costurile de împrumut au crescut.

PIB-ul Turciei s-a contractat cu 2,4% în trimestrul patru din 2018, după un declin de 1,6% în precedentele trei luni, arată datele publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (TurkStat).

Pe ansamblul anului trecut, economia a înregistrat un avans de 2,6%, faţă de o expansiune de 7,4% în 2017. Creşterea din 2018 reprezintă cea mai slabă performanţă din 2009.

Anul trecut, lira turcească a pierdut aproximativ 30% din valoare în raport cu dolarul, pe fondul îngrijorărilor cu privire la efectele influenţei preşedintelui Tayyip Erdogan asupra economiei, al apelurilor sale repetate pentru dobânzi mai mici şi al înrăutăţirii relaţiilor cu SUA.

Te-ar mai putea interesa și
Pod rutier peste Tisa, la graniţa dintre România şi Ucraina, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de marţi
Pod rutier peste Tisa, la graniţa dintre România şi Ucraina, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de marţi
Executivul ar putea aproba, în şedinţa de marţi, un acord cu Guvernul Ucrainei privind construcţia podului rutier de frontieră peste râul Tisa, la graniţa dintre cele două state, în zona......
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Într-o lume în care preocupările pentru mediu și eficiența energetică devin tot mai importante, alegerea corectă a ...
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Portofelele sunt folosite pentru a păstra criptomonedele și, datorită lor, fiecare investitor poate fi propria sa „bancă”. ...
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful Eurohold contestă autoritatea CITR, numit lichidator de Tribunal: „Nu a fost desemnat legal”
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful ...
Assen Christov, președintele Eurohold, grupul bulgar din care făcea parte și falimentara Euroins România, contestă agresiv ...