Situaţie rară – Energia electrică spot este gratuită sâmbătă seara în România

Preţul spot al energiei electrice tranzacționate azi pe piața de la București cu livrare sâmbătă seara, în ultimele două ore ale zilei este de 1 leu/MWh, potrivit datelor Operatorului Pieței.
Mihai Nicuţ - vin, 29 nov. 2019, 11:56
Situaţie rară - Energia electrică spot este gratuită sâmbătă seara în România

Volatilitate maximă pe piața spot de energie electrică (Piața pentru Ziua Următoare-PZU): dacă lunile trecute au fost momente când la București se întregistra cel mai mare preț din Europa, în ultimele două ore ale zilei de mâine, sâmbătă 29 noiembrie, prețul este de 1 leu (0,21 de euro)/MWh.

Deci sunt producători de energie electrică care au acceptat să cedeze practic gratuit electricitatea produsă. Cel mai probabil este vorba despre producători de energie eoliană, care probabil vor benefica de un vânt bun în ultima parte a zilei de vineri și își permit să vândă cu un leu (primesc însă certificate verzi) energia electrică, și pe fondul unui consum mai redus, specific unei nopți de week-end.

Potrivit unor surse din piață, prognoza indică o producție ridicată de energie având ca sursă vântul, de circa 2.300-2.400 MW, în acele momente.

Graficul zilei de sâmbătă arată ă scădere bruscă a prețurilor din PZU în ultima parte a zilei. Dacă până la ora 19.00, prețurile erau similare cu cele de pe piețele cu care piața spot de la noi este cuplată, Ungaria, Slovacia și  Cehia, de atunci ele s-au prăbușit: de la 51,9 euro la ora 19.00, până la 0,21 euro la ora 22. Nu s-a întâmplat la fel și pe celelalte piețe, așa cum puteți vedea în graficul de mai jos:

 

Ca atare, în ultima parte a zilei de sâmbătă, România exportă energie electrică la nivelul maxim disponibil al rețelei către Ungaria, 412 MW orari.

Situațiile de acest fel sunt destul de rare în România, mai rare decât cele de pe piețele occidentale, unde se ajunge uneori și la prețuri negative, deci producătorul plătește un consumator ca să-i preia energia, pentru că este mai avantajos așa decât să plătească dezechilibrele pe care le aduce rețelei prin generarea unei cantități suplimentare.

O situație aproape identică a fost înregistrată în data de 1 mai. Atunci, pe fondul unui vânt susținut,preţul energiei electrice a fost de 0,01 lei/MWh în fiecare dintre orele aferente intervalului 9 dimineaţa-5 seara.

 

Te-ar mai putea interesa și
Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă se va opri duminică, 19 mai
Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă se va opri duminică, 19 mai
Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă va fi oprită, pentru lucrări de întreținere începând cu data de 19 mai, vreme de peste cinci săptămâni, potrivit datelor Transelectrica....
Piața mașinilor electrice, între febra reglementărilor și evoluția fără precedent. Cât de influențată este România?
Piața mașinilor electrice, între febra reglementărilor și evoluția fără precedent. Cât de influențată este România?
Ritmul schimbărilor înregistrate de sectorul auto este fără precedent, vehiculele moderne devenind tot mai computerizate, ...
DEER a făcut investiții de 70,3 milioane de lei în primul trimestru din 2024, o creștere cu 7,7% a valorii lucrărilor finalizate
DEER a făcut investiții de 70,3 milioane de lei în primul trimestru din 2024, o creștere cu 7,7% a valorii lucrărilor ...
Distribuție Energie Electrică România (DEER), companie membră a Grupului Electrica, anunță că la finalul primului ...
BCR participă în programul IMM PLUS
BCR participă în programul IMM PLUS
Banca Comercială Română participă în programul IMM PLUS, care în 2024 beneficiază de un plafon de garantare de aproximativ ...