Băncile germane nu mai au unde să ţină cashul

Băncile germane îşi umplu seifurile cu numerar pentru a contracara costurile dobânzilor negative, iar unele dintre ele nu mai au spaţii unde să depoziteze banii, transmite Bloomberg.
Economica.net - vin, 31 ian. 2020, 09:29
Băncile germane nu mai au unde să ţină cashul

Potrivit datelor publicate vineri de Banca centrală a Germaniei (Bundesbank), deţinerile de numerar ale băncilor germane au atins un nivel record de 43,4 miliarde de euro în luna decembrie 2019, adică de aproape trei ori mai mult decât la finele lunii mai 2014, luna de dinaintea anunţului Băncii Centrale Europene că va începe să perceapă comisioane pentru depozitele constituite de băncile comerciale.

„În zilele astea e mai bine să păstrezi fondurile în numerar decât să le depozitezi la BCE. Aceasta în pofida riscurilor, costurilor cu asigurărilor şi problemelor logistice pe care le implică o astfel de opţiune. Este o demonstraţie ridicolă a consecinţelor politicii BCE în domeniul dobânzilor”, a declarat Andreas Schulz, care conduce o bancă de economii în apropiere de Berlin.

În prezent nu există spaţii suficiente pentru numerarul pe care multe bănci vor să îl păstreze. Pro Aurum, un trader de metale preţioase din Munchen, a primit mai multe solicitări de la bănci care voiau să stocheze numerar în seifurile sale. Cu toate acestea, firma a fost nevoită să refuze astfel de solicitări pentru că nu avea spaţiile libere necesare.

„Dobânzile negative practicate de BCE fac atractivă păstrarea numerarului. Acesta este doar începutul. Dacă lucrurile continuă vom vedea un boom pentru producătorii de seifuri şi companiile de securitate”, susţine Frank Schaeffler, parlamentar german din partea Partidului Liber Democrat, de opoziţie.

Acceptarea de depozite cu care să finanţezi creditele este în centrul industriei bancare însă în prezent băncile europene sunt inundate cu lichidităţi şi susţin că nu pot să transfere aceste lichidităţi sub forma creditelor. În aceste condiţii, băncile trebuie să se descurce cu cantităţi de numerar în valoare de miliarde de euro pe care trebuie să le depoziteze la BCE sau să găsească altă soluţie pentru ele.

Germania este afectată în mod deosebit de acest fenomen pentru că cetăţenii săi sunt campioni în Europa când vine vorba de economisire şi evită produsele bancare mai riscante. Potrivit economiştilor de la Deutsche Bank, în anul 2017 rata de economisire în Germania a fost de aproximativ 10%, dublu comparativ cu media din zona euro. De asemenea, potrivit DZ Bank AG, anul trecut germanii păstrau doar 21% din activele lor financiare în valoare de 6.600 miliarde dolari sub forma fondurilor de investiţii, acţiuni certificate şi obligaţiuni.

Germanii erau renumiţi şi înainte pentru dragostea lor pentru banii fizici. Până în 2017, numerarul era responsabil pentru mai mult de jumătate din numărul total al tranzacţiilor, potrivit Bundesbank. Acest fapt explică de ce băncile nu sunt singurele care stochează numerar. Indivizii înstăriţi recurg şi ei din ce în ce mai mult la stocarea de numerar, posibil pentru a evita comisioanele la băncile lor.

„Asistăm la cerere în creştere pentru cutiile noastre de valori, în mod frecvent pentru stocarea de bani. Acest nivel ridicat de cerere durează de câteva luni şi ne extindem în mod constant capacităţile”, a declarat Markus Weiss, director operaţional la Degussa Goldhandel, o companie care vinde aur şi oferă clienţilor spaţii în care să îşi depoziteze obiectele de valoare.

 

Te-ar mai putea interesa și
Ferrari păstrează tradiția: Înlocuitorul lui 812 Superfast are motor V12
Ferrari păstrează tradiția: Înlocuitorul lui 812 Superfast are motor V12
Marca italiană de vehicule sport de lux Ferrari nu doar că menține tradiția motoarelor V12, dar a decis să menționeze asta clar în numele următorului său vehicul. Comercializat în variante......
Polonia doreşte cele mai bune relaţii cu SUA, indiferent de cine se află la putere – ministru polonez
Polonia doreşte cele mai bune relaţii cu SUA, indiferent de cine se află la putere – ministru polonez
Polonia doreşte să aibă "cele mai bune relaţii posibile cu America, indiferent de cine se află la putere", a declarat ...
Consumul național de energie electrică a coborât de Paști la noi minime istorice, greu de imaginat, sub 3.000 MW. Fotovoltaicele au fost prima sursă de energie electrică a României
Consumul național de energie electrică a coborât de Paști la noi minime istorice, greu de imaginat, sub 3.000 MW. Fotovoltaicele ...
Consumul național de energie electrică din rețele a scăzut duminică după-amiază, în prima zi de Paște, sub incredibilul ...
Numărul actelor antisemite a atins un nivel record, potrivit unui raport internaţional
Numărul actelor antisemite a atins un nivel record, potrivit unui raport internaţional
Liga Anti-Defăimare (ADL) a tras un semnal de alarmă duminică - în raportul său global anual - asupra "nivelului fără ...