IDC: România, în primele cinci ţări din Europa Centrală şi de Est după nivelul cheltuielilor IT&C

Cheltuielile IT&C, inclusiv servicii de telecomunicații și de afaceri, în Europa Centrală şi de Est vor creşte în acest an cu 3,1% faţă de anul trecut, când avansul a fost de 4% faţă de 2018 (136,6 miliarde de dolari), potrivit celui mai recent raport al International Data Corporation (IDC). În România, în prima jumătate a anului trecut investiţiile au fost de 6,6 miliarde de dolari, nivel care plasează ţara noastră pe locul cinci din regiune, uşor în urma Ungariei.
Economica.net - Dum, 09 feb. 2020, 09:11
IDC: România, în primele cinci ţări din Europa Centrală şi de Est după nivelul cheltuielilor IT&C

Cele mai mari cheltuieli au fost în Rusia, cu 47 miliarde de dolari, urmată de Polania (20,4 miliarde de dolari), Cehia (10,9 miliarde) şi Ungaria (6,7 miliarde de dolari). Anul trecut, 41% din totalul cheltuielilor IT&C au reprezentat servicii de telecomunicații, urmate de hardware (34%) și servicii IT (13%).

Sursă foto: IDC Worldwide ICT Spending Guide Industry and Company Size, H1 2019

Rata mai mică de creştere a cheltuielilor din acest an este explicată de specialiştii IDC prin încetinirea creșterii economice, cu cheltuieli mai raționalizate atât în sectorul destinat consumatorilor, cât și în sectorul public. IDC prognozează că rata anuală de creștere compusă (CAGR) va fi de 2,9% până în 2023.

„În Europa Centrală și de Est, costurile și eficiența se află în mod regulat în topul priorităților de afaceri. Companiile ar trebui să ia în considerare cu atenție unde să strângă cureaua și să utilizeze tehnologii noi care să faciliteze economiile de costuri, decât să reprezinte o povară pentru bugetul lor”, spune Ivana Slaharova, manager de cercetare Insights la IDC CEMA.

Producția, finanțele și telecomunicațiile reprezintă cea mai mare pondere a cheltuielilor în sectorul de afaceri, reprezentând aproximativ 48% (combinate) în 2019. Telecomunicațiile va fi, de asemenea, industria cu cea mai rapidă dezvoltare, IDC prognozând o creştere de 6,3% în 2020.

În era transformării digitale, furnizorii de telecomunicații caută noi fluxuri de venituri pentru a compensa o tendință în scădere a serviciilor tradiționale; aceasta include explorarea de noi oportunități de parteneriat cu furnizorii de servicii cloud. Telco-urile se concentrează pe domenii precum experiența clienților, servicii digitale și case inteligente, precum și servicii destinate să ajute alte industrii să adopte tehnologii inovatoare și să sprijine procesul de transformare a acestora.

În ceea ce privește dimensiunea organizației, întreprinderile mari (mai mult de 500 de angajați) au reprezentat jumătate din totalul cheltuielilor IT&C în 2019. Întreprinderile mijlocii (100-499 angajați) au fost responsabile pentru aproximativ 23% din cheltuieli, urmate de întreprinderile mici (17% ) și birourile mici/ birou de acasă (aproape 10%).

Există multe startup-uri tehnologice inovatoare în regiunea CEE, care sunt susținute de guvern în etapele inițiale ale dezvoltării lor. Dar, potrivit sursei citate, este dificil pentru multe dintre aceste organizații să strângă a doua sau a treia rundă de finanțare pentru a-și dezvolta afacerile și a se extinde pe piețele internaționale.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale de ATletism de a acorda prime medaliaţilor cu aur la Jocurile......
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin nu a ordonat probabil uciderea politicianului ...