Peste 1.500 de oameni s-au împăcat cu băncile după negocierile de la CSALB

Fără să mai ajungă cu nemulțumirile în instanță, românii își pot rezolva amiabil problemele cu băncile și IFN-urile fără să plătească nimic și într-un termen mediu de 55 de zile. Condiția importantă este să facă o cerere de pe site-ul www.csalb.ro.
Economica.net - mie, 02 sept. 2020, 04:38
Peste 1.500 de oameni s-au împăcat cu băncile după negocierile de la CSALB

Dacă cererea este acceptată de bancă, consumatorul intră în negociere cu instituția financiar-bancară. Negocierea este intermediată de un conciliator. Centrul colaborează cu 19 conciliatori, dintre cei mai buni avocați, profesori universitari, foști judecători sau conducătorii unor instituții de prestigiu.

Conciliatorii Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor din domeniul Bancar (CSALB) conduc negocierile și propun la final o soluție care, odată acceptată de bancă și de consumator, are aceeași putere ca o decizie în instanță.

De exemplu, în cazurile sociale sau cele medicale care s-au adresat CSALB, banca a accepta chiar ștergerea întregii datorii pe care o avea consumatorul. Soluțiile cele mai frecvente obținute din negociere vizează reducerea sau eliminarea unor comisioane, scăderea dobânzii, a soldului ce trebuie achitat sau restituri de sume.

Din board-ul de conducere al CSALB fac parte reprezentanți ai Băncii Naționale a României, ANPC, Asociației Române a Băncilor și asociațiilor de consumatori. Alexandru Păunescu, Președintele acestui Colegiu de coordonare a activității CSALB și, totodată, reprezentantul BNR, face o serie de recomandări băncilor comerciale pentru îmbunătățirea negocierilor cu consumatorii.

 

  • Când CSALB înaintează către bancă o cerere primită de la un consumator, această cerere să fie analizată de instituția de credit cu disponibilitatea de a fi soluționată și cu flexibilitatea necesară unei împăcări. Practic, între cererile clasate, să existe o pondere mai mare a celor clasate din motive obiective decât a celor clasate nejustificat. Deși cererile clasate sunt mult mai puține decât în primii ani, CSALB primește în continuare refuzuri nejustificate din partea băncilor, iar acest fapt trebuie categoric îmbunătățit.
  • Tot în faza de analiză a cererii, recomandăm băncii să trateze cererile prin prisma avantajelor pe care le are ca urmare a concilierii. În consecință este în avantajul băncii să accepte mai multe cereri transmise de CSALB și să intre în cât mai multe dosare de conciliere, deoarece costul pe care o bancă îl are în instanță este de peste zece ori mai mare decât în cazul unei înțelegeri amiabile.
  • În faza de negociere sunt două condiții importante: banca să își dorească împăcarea cu consumatorul, iar soluția să fie echitabilă. Cu alte cuvinte, să se păstreze un echilibru între cererea consumatorului și concesiile făcute de bancă.
  • Plecând de la principiile menționate anterior, recomandăm băncilor să rezolve amiabil, cât mai multe dintre cererile pe care, altfel, le-ar respinge nejustificat. Așadar, dacă au de ales între a refuza concilierea și a negocia direct cu consumatorul, la sediul băncii, recomandăm de a doua variantă. În acest sens, recomandăm ca numărul cererilor clasate din motive nejustificate să nu depășească 20% dintre cererile adresate băncii, până la finalul acestui an.
  • Și un alt aspect important: Recomandăm băncilor să accepte și cererile venite de la persoanele juridice pentru probleme legate de serviciile de plată. Începând cu 2020 CSALB poate concilia și aceste spețe semnalate de persoanele juridice.

Material apărut cu sprijinul CSALB

Te-ar mai putea interesa și
Petrom se retrage din Georgia
Petrom se retrage din Georgia
OMV Petrom a anunțat că se retrage din Georgia, acolo unde avea concesionat un câmp offshore unde nu începuse încă forajul de explorare....
Petrom, afaceri și profit în scădere în primul trimestru din 2024. Profit net de 1,4 miliarde lei
Petrom, afaceri și profit în scădere în primul trimestru din 2024. Profit net de 1,4 miliarde lei
OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol și gaze din Europa de Sud-Est a raportat pentru primul trimestru al acestui ...
Rompetrol a dat în judecată statul român pentru taxa de solidaritate
Rompetrol a dat în judecată statul român pentru taxa de solidaritate
Rompetrol Rafinare, parte a grupului KazMunayGas International (Grupul Rompetrol) a acționat în instanță Guvernul pentru ...
Arburg, unul dintre cei mai mari producători de maşini de turnare prin injecţie din lume, cu afaceri anuale de 780 de milioane de euro şi cu 100 de ani vechime, intră în România
Arburg, unul dintre cei mai mari producători de maşini de turnare prin injecţie din lume, cu afaceri anuale de 780 de ...
Compania germană Arburg, deţinută de familia Hehl, a deschis o subsidiară în România.