Noi autostrăzi pe harta României. Se vor face vreodată?

Patru rute au fost incluse în reţeaua transeuropeană de transport, printre care şi proiectul unei viitoare autostrăzi între Ardeal şi Moldova. România a spus că poate face noile autostrăzi până în 2030.
Economica.net - vin, 23 mart. 2012, 11:37
Noi autostrăzi pe harta României. Se vor face vreodată?

Consiliul pentru Transport al UE a extins reţeua europeană de transport TEN-T pe teritoriul României cu patru rute, care vizează atât infrastructura rutieră, cât şi cea feroviară.

Iată cele patru rute:

Timişoara-Sebeş-Turda-Târgu-Mureş-Iaşi-Ungheni

Calafat-Craiova-Alexandria-Bucureşti

Borş-Turda

Constanţa-Tulcea-Brăila-Galaţi

Tronsonul rutier Sebeş – Turda – Târgu Mureş – Paşcani – Iaşi – Ungheni (graniţa România/Republica Moldova) va fi inclusă în reţeaua-nucleu de transport ca o conexiune între nodul Timişoara şi Ungheni, punct de trecere a frontierei dintre România şi Republica Moldova.

Tronsonul rutier Calafat – Craiova – Alexandria – Bucureşti va fi inclus în reţeaua-nucleu ca o conexiune între Timişoara şi capitala Bucureşti întrucât suplimentează, în sensul multimodalităţii, conexiunea feroviară corespondentă în reţeaua-nucleu de transport.

Secţiunea rutieră Constanţa-Tulcea-Galaţi va fi inclusă în reţeaua cuprinzătoare de transport şi se va opera o aliniere a reţelei-nucleu prin schimbarea la traseul rutier Bucureşti – Ploieşti – Buzău.

Harta autostazi noi Romania

 

Puteti vedea aici harta cu reteaua TEN-T de pe teritoriul Romaniei si Bulgariei

Potrivit agenţiei Naţionale de Presă Agerpres, România a obţinut cea mai ambiţioasă revizuire a reţelei europene de transport, după ce a venit cu date prin care a demonstrat că noile rute vor fi terminate până în 2030. Practic, reţeaua rutieră cuprinsă în TEN-T pe teritoriul României s-a dublat.

„Accesul la finanţare va fi simplificat, iar finanţarea europeană disponibilă pentru proiectele acestea, identificate de acum ca fiind prioritare, va creşte substanţial”, a declarat, într-un comunicat, ministrul Transporturilor Alexandru Nazare. Aşadar, România are şanse să beneficieze de fonduri europene pentru construcţia acestor autostrăzi şi în exerciţiul bugetar 2014-202 al Uniunii Europene. Încă nu se ştie în ce procent. Momentan, fondurile structurale de care România beneficiază până în 2013 acoperă 85% din costul autostrăzilor construite în prezent pe coridorul IV.

Anteior deciziei Comisiei, ministrul Transporturilor a pledat pentru necesitatea unei noi autostrăzi în România, pe relaţia est-vest. “Am subliniat din nou importanţa deosebită pe care o acordăm introducerii secţiunii rutiere Borş – Zalău – Câmpia Turzii – Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni în reţeaua centrală. Argumentele sunt extrem de clare: această rută scurtează conexiunea Est-Vest cu 300 kilometri, conectează Budapesta cu Moldova şi Sudul Ucrainei, va fi prima autostradă care să deservească Nordul României, va conecta jumătate din România la Piaţa Unică şi, nu în ultimul rând, va acoperi nevoile traficului proiectat”, a spus Nazare.

Reţeaua Trans-Europeană de Transport (TEN-T) include toate modurile de transport şi asigură aproximativ jumătate din traficul de pasageri şi marfă de pe continent.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat că TAROM a primit undă verde pentru ajutorul de restructurare. ...
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Prim-ministrul Scoţiei, Humza Yousaf, a demisionat luni după ce nu a reuşit să obţină suficient sprijin pentru a supravieţui ...
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat la toate provocările”
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat ...
GreenPoint Management, companie care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorilor în domeniul ...
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
Boom-ul energiei regenerabile riscă să prejudicieze o parte dintre cele mai bune terenuri arabile din America, în state ...