Germania înfiinţează o instituţie de supraveghere a preţurilor carburanţilor

Guvernul german a aprobat miercuri înfiinţarea unei instituţii de supraveghere a preţurilor carburanţilor, în încercarea de a pune capăt tendinţei ascendente a acestora, transmite AFP.
Economica.net - mie, 02 mai 2012, 14:04
Germania înfiinţează o instituţie de supraveghere a preţurilor carburanţilor

Operatorii a celor aproximativ 14.700 de benzinării din Germania vor fi obligaţi să informeze în detaliu când şi în ce măsură vor creşte sau vor reduce preţurile.

De asemenea, aceştia trebuie să precizeze la ce preţ şi în ce cantitate au achiziţionat carburanţii.

„Pot înţelege pe deplin nemulţumirea automobiliştilor referitoare la felul în care are loc creşterea sau scăderea preţurilor benzinei. Nu se ştie cum sunt stabilite preţurile. Acesta este motivul pentru care dorim să creştem concurenţa şi transparenţa”, a declarat ministrul german al Economiei, Philipp Rosler.

Legea urmează să intre în vigoare în acest an.

În ultimele săptămâni, preţurile benzinei şi motorinei au crescut puternic în Germania.

Decizia guvernului a provocat proteste din partea unora dintre operatorii de benzinării, care califică noua instituţie drept „poliţia benzinei”.

„Au creat un monstru birocratic pentru care vor plăti contribuabilii. Această instituţie nu schimbă nimic în evoluţia preţurilor la pompă, care sunt determinate de cotaţia petrolului pe piaţa mondială”, a declarat purtătorul de cuvânt al Federaţiei Benzinăriilor, Karin Retzlaff.

Cea mai mare federaţie a cluburilor de automobilism din Germania şi Europa, ADAC, consideră că înfiinţarea unei astfel de instituţii va permite creşterea transparenţei pieţei.

Purtătorul de cuvânt al ADAC, Andreas Holzel, a avertizat totuşi că operatorii mai mici de benzinării ar putea avea dificultăţi să explice preţurile, comparativ cu marile grupuri.

La începutul lunii aprilie, autorităţile germane de reglementare în domeniul concurenţei au anunţat lansarea unei anchete împotriva a cinci grupuri petroliere şi operatori de benzinării, BP/Aral, Esso, Jet, Shell şi Total. Companiile sunt suspectate să au făcut înţelegeri în detrimentul unor operatori independenţi de benzinării, mai mici.

Te-ar mai putea interesa și
Banca Transilvania lansează clubul clienților Premium Banking, cu investiții între 75.000 și 200.000 de euro. Numărul acestora a ajuns la 100.000
Banca Transilvania lansează clubul clienților Premium Banking, cu investiții între 75.000 și 200.000 de euro. Numărul ...
Banca Transilvania a ajuns la 100.000 de clienți Premium Banking, segment de business diferit de Private Banking, +25% față de aceeași perioadă a anului trecut. Numai în București sunt peste......
O echipă de cercetători români a creat primul model dedicat limbii române pentru inteligența artificială de tip ChatGPT
O echipă de cercetători români a creat primul model dedicat limbii române pentru inteligența artificială de tip ChatGPT
O echipă de cercetători români a creat un model de limbaj (LLM – „large language model”) dedicat limbii române, ...
Facturile consumatorilor casnici la gaze naturale vor scădea la 0,23 şi 0,25 lei pe kWh în perioada următoare – AFEER
Facturile consumatorilor casnici la gaze naturale vor scădea la 0,23 şi 0,25 lei pe kWh în perioada următoare – ...
Facturile consumatorilor casnici la gaze naturale vor scădea la 0,23 şi 0,25 lei pe kWh în perioada următoare, mult sub ...
Investiţiile străine în Germania au atins un nou record
Investiţiile străine în Germania au atins un nou record
Companiile străine au înregistrat anul trecut un nivel record al noilor investiţii în Germania, în pofida dificultăţilor ...