Bursa a scăzut cu aproape 3% în prima parte a şedinţei, influenţată de pieţele externe

Bursa de la Bucureşti a urmat linia burselor externe şi a scăzut cu 2,83% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă în care acţiunile celor cinci SIF-uri au coborât cu până la 4,6%, iar titlurile Fondului Proprietatea şi SIF Transilvania au acoperit 80% din rulaj.
Economica.net - lun, 14 mai 2012, 10:53
Bursa a scăzut cu aproape 3% în prima parte a şedinţei, influenţată de pieţele externe

În primele minute ale şedinţei, piaţa locală a coborât cu 0,4%, mai uşor decât bursele externe, însă după ora 10:30 scăderea a început să se accentueze. Punctul minim al indicelui general BET-C a fost atins cu puţin timp înaintea orei 13:00, când piaţa era cu 2,97% sub nivelul de vineri.

Deşi preţurile au scăzut vizibil, majoritatea acţiunilor au înregistrat rulaje reduse, iar lichiditatea pieţei, de 18,9 milioane lei, a fost salvată de transferurile cu titlurile Fondului Proprietatea (9,5 milioane lei) şi SIF Transilvania (5,6 milioane lei).

La ora 13:04, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni de la BVB, era în scădere cu 2,85%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 4,15% sub închiderea de vineri.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborât cu 3,55%. Acţiunile SIF-urilor au înregistrat corecţii de 3% – 4,6%, iar titlurile Fondului Proprietatea au coborât cu 3,41%.
Indicele extins al Bursei, BET-XT, a consemnat o corecţie de 3,03%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 18,9 milioane lei (4,2 milioane euro), valoare cu două treimi peste rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 11,4 milioane lei (2,6 milioane euro). Totuşi, lichiditatea a fost asigurată în proporţie de 80% de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea şi SIF Transilvania.

Cea mai recentă operaţiune cu acţiunile FP a fost efectuată la 0,495 lei, preţ în scădere cu 3,41%, iar titlurile SIF Transilvania au coborât cu 3,32%, la 0,698 lei. Cu acţiunile Fondului Proprietatea a fost realizat şi un deal, de 2,4 milioane lei, la preţul de 0,496 lei, cu 3,22% sub închiderea de vineri.

Rulaje de peste 500.000 de lei au mai înregistrat doar acţiunile SIF Oltenia (558.000 de lei) şi Erste (534.000 de lei). Titlurile SIF Oltenia au coborât cu 3,5%, la 1,13 lei. Acţiunile Erste au scăzut cu 5,43%, la 69,7 lei (15,7 euro), influenţate de evoluţia de pe bursa de la Viena, unde cotaţia a coborât cu 4,38%, la 15,73 euro.
La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 2,3%, iar pieţele din Europa Centrală şi de Est coborau cu până la 2,2%.

Pieţele sunt influenţate de temerile investitorilor privind criza datoriilor de stat din zona euro, antrenate în ultimele zile de tensiunile politice din Grecia, unde principalele nu reuşesc să formeze o coaliţie de guvernare. Impasul politic generat de eşecul negocierilor privind formarea unui guvern în Grecia, care să susţină măsurile de austeritate şi acordul cu FMI şi instituţiile financiare internaţionale, amplifică temerile privind ieşirea Greciei din zona euro.

Te-ar mai putea interesa și
Dispare al doilea magazin Cora deschis în România. Supernova redeschide București Lujerului și Constanța Brătianu sub sigla Supernova unde fostele Cora vor opera sub brandul Carrefour
Dispare al doilea magazin Cora deschis în România. Supernova redeschide București Lujerului și Constanța Brătianu sub ...
Centrele Cora Lujerului și Cora Constanța Brătianu au fost renovate și redenumite Supernova București Lujerului și Supernova Constanța, anunță compania.De asemenea, fostul hypermarket Cora......
O nouă criză în Europa? Îngrăşămintele, noul produs rusesc de care Europa este dependentă – Financial Times
O nouă criză în Europa? Îngrăşămintele, noul produs rusesc de care Europa este dependentă – Financial Times
Europa se îndreaptă pe nesimţite în poziţia în care va fi dependentă de îngrăşămintele ruseşti, la fel cum a ...
Planuri de extindere a două magistrale de metrou, M3 și M5. Unde ar putea ajunge
Planuri de extindere a două magistrale de metrou, M3 și M5. Unde ar putea ajunge
Primăria Sectorului 6 spune că este în discuții cu Metrorex și cu Guvernul pentru extinderea spre ieșirile din oraș ...
Petrom se retrage din Georgia
Petrom se retrage din Georgia
OMV Petrom a anunțat că se retrage din Georgia, acolo unde avea concesionat un câmp offshore unde nu începuse încă ...