OMV Petrom: Este nevoie de 35 de miliarde de euro pentru deblocarea potențialului României

OMV Petrom  sapă mai adânc şi îşi face din Marea Neagră o prioritate. Numai pentru deblocarea potenţialului de hidrocarburi (petrol şi gaze) al României sunt necesare peste 20-35 miliarde de euro până în 2030.
Adrian N. Ionescu - mar, 19 iun. 2012, 05:28
OMV Petrom: Este nevoie de 35 de miliarde de euro pentru deblocarea potențialului României

Petrom vrea să rămână lider în regiune şi își bazează strategia actualizată pe creşterea potenţială a segmentului upstream în regiunea de vecinătate a Mării Negre, pe explorarea şi exploatarea resurselor noi și pe producția de energie.

Strategii de la OMV Petrom cred că România are un potenţial mare de furnizare de energie, care poate fi deblocat cu investiţii semnificative, din care, „numai pentru deblocarea potenţialului de hidrocarburi sunt necesare peste 20-35 miliarde de euro până în 2030“, se spune în strategia actualizată a Petrom, adoptată vineri de Consiliul de supraveghere al companiei.

Strategia vrea să se poziţioneze cât mai bine „pentru creşterea pe termen lung prin explorarea altor oportunităţi din regiunea de vecinătate a Mării Negre, precum şi a oportunităţilor din domeniul surselor neconvenţionale“.

De asemeni, compania va explora şi dezvolta noi zone de producție prin extinderea actualelor zone de producție, şi „va optimiza portofoliul E&P (explorare şi producţie, n.r.) prin parteneriate“.

Sunt prioritare explorarea, evaluarea şi, până în 2016,  „demararea dezvoltării exploatării de gaze din cadrul blocului Neptun din Marea Neagră, „dacă se va confirma viabilitatea comercială şi extinderea limitelor şi adâncimilor de explorare a hidrocarburilor“.

Tot până în 2016 va avea loc „extinderea limitelor şi adâncimilor de explorare a hidrocarburilor“.

Petrom „va explora dezvoltarea unui potential hub de gaze naturale în România“, adică a unui centru de producţie şi distribuţie în regiune, inclusiv prin investiţii ulterioare în infrastructura aferentă proiectului gazoductului Nabucco.

„Credem că România are un potenţial semnificativ de furnizare de energie, care îi poate reduce dependenţa de importuri. Petrom este bine poziţionată pentru a susţine sectorul energetic, contribuind astfel la creşterea economică a României”, se spune în strategia actualizată a Petrom.

Petrom va finaliza până în 2014 modernizarea Petrobrazi. Va moderniza rețeaua de depozite de carburanți şi „va evalua constant optimizarea portofoliului prin parteneriate şi vânzări de active nerentabile pe baza condiţiilor de piaţă şi a performanţei reţelei“.

Aplicarea strategiei va fi finanţată cel puţin prin investiţiile în ritmul de 1 miliard  de euro anual, „ similar celui de până acum“. Sau mai puţin.

Strategia face o aluzie discretă la adresa autorităţilor care vor să impună Petrom taxe suplimenzare, dacă tot nu pot să modifice redevenbţele. „Petrom ar continua să investească în medie 0,8 – 1,2 mld EUR pe an, în condiţiile unui mediu favorabil investiţiilor“.

Petrom este cel mai mare grup petrolier din Europa de Sud-Est. Grupul şi-a consolidat poziţia în urma investiţiilor de peste 7,7 miliarde de euro în ultimii şapte ani, potrivit raportului priovind actualizarea strategiei, trimis la Bursa de Valori București (BVB) în această dimineață.

Grupul exploatează în România şi Kazahstan rezerve dovedite de petrol şi gaze estimate la 812 milioane de barili echivalent petrol (în România 786 milioane barili echivalent petrol) şi are o capacitate nominală anuală de rafinare de 4,5 milioane tone la sfârșitul anului 2011.

Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România, Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia, prin intermediul unei reţele de circa 800 staţii, operate sub două branduri, Petrom şi OMV.

Până în 2030 cererea de produse petroliere va creşte cu 9% în această regiune.

Te-ar mai putea interesa și
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică ridicată în stil eclectic și decorată cu zeități mitologice se vinde cu 1.140.000 de euro pe Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX. Imobilul este situat pe o......
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică şi optică
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică ...
Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat luni că, deşi China nu furnizează Rusiei arme şi muniţii, oferă ...
Brandul de produse cosmetice coreene KORIKA intră în România, în rețeaua de magazine Notino
Brandul de produse cosmetice coreene KORIKA intră în România, în rețeaua de magazine Notino
KORIKA, unul dintre cele mai apreciate branduri de produse cosmetice coreene din Europa, intră în magazinele Notino din ...
Omul de afaceri Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un proiect de educație pentru antreprenorii și managerii din România
Omul de afaceri Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un proiect de educație pentru antreprenorii ...
Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un program de educație financiară de tip e-learning, ...