Secretul Renault. De ce este Dacia o maşină low-cost?

În doar câţiva ani, constructorul Dacia cu autoturismele sale ieftine s-a impus pe piaţa automobilelor graţie unui concept inedit ale cărui beneficii ajută acum compania-mamă, Renault, să se menţină într-o perioadă de criză economică. Arnaud Deboeuf, directorul programului Entry Dacia în Europa la Renault povesteşte care este secretul.
Economica.net - sâm, 29 sept. 2012, 15:35
Secretul  Renault. De ce este Dacia o maşină low-cost?

La şapte ani de la lansarea Logan, Dacia prezintă la Salonul Auto de la Paris cea de-a doua sa generaţie de automobile de oraş şi o variantă modernizată a modelului Sandero, care a apărut în 2008. „Nu este o simplă maşină, ci şi o afacere de succes”. „Am revăzut întreaga structură de costuri păstrând doar ceea ce agreează clientul”, a declarat  Arnaud Deboeuf pentru AFP, citat de Agerpres.

Acesta a explicat că, în mod concret, Renault refoloseşte la maximum piesele existente, le elimină pe cele nefolositoare şi ţine în permanenţă legătura cu furnizorii pentru reducerea costurilor, fără modificarea caietului de sarcini sau a prototipului. Fabricantul recurge la economii în toate fazele: producţie, logistică, marketing şi nu permite returnarea produsului.

Această idee nu s-a impus prea uşor, atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă, deoarece contravine tendinţei actuale, relevă Bernard Jullien, cercetător şi coautor al cărţii „Epopee Logan”.

Fostul preşedinte-director general al Renault a reuşit să-şi impună acest proiect în 1999, când concernul a cumpărat fabrica românească Dacia, marcă sub care urma să comercializeze această gamă în Europa şi în bazinul mediteraneean.

În acest an, vânzările „Entry” ar urma să ajungă la un milion de unităţi, respectiv o treime din producţia întregului grup Renault. Însă gama s-a extins de la Logan şi Sandero la maşina de teren Lodgy, lansată în cursul acestui an ca autoturism familial, şi la furgoneta denumită Dacia Dokker şi Dacia Dokker Van. „Nu vom avea niciodată mai mult de zece tipuri de produse”, estimează Arnaud Deboeuf. Un model trebuie să îndeplinească mai multe criterii: să „facă vânzare”, să aibă anvergură internaţională şi să „spargă” piaţa la capitolul preţ.

Pe bătrânul continent, Dacia se adresează segmentului de clienţi care cumpărau autoturisme de ocazie, notează Max Blanchet, analist la Strategy Consultants Roland Berger, iar acest lucru contribuie la succesul automobilului.

În alte zone ale lumii, autovehicule marca Dacia sunt mai „puţin ieftine”. „Un 4×4 Duster va fi echipat cu climatizare pe spate pentru India, nu în Franţa, exemplifică directorul programului „Entry”. Această formulă este viabilă, deoarece Renault oferă marje confortabile (peste 6%) indiferent de regiune şi la întreaga gamă de produse „Entry”, a insistat sursa citată.

Te-ar mai putea interesa și
Un nou terminal de LNG în Germania, aproape de a deveni operațional
Un nou terminal de LNG în Germania, aproape de a deveni operațional
Operatorul german de stat al terminalelor de LNG Deutsche Energy Terminal (DET), a anunțat finalizarea structurii operaționale a unității sale plutitoare de stocare și regazeificare (FSRU)......
Din ce ţări au provenit cei mai mulţi turişti străini veniţi în România, în primele trei luni din 2024 şi unde s-au cazat – date turism INS
Din ce ţări au provenit cei mai mulţi turişti străini veniţi în România, în primele trei luni din 2024 şi unde ...
Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică, inclusiv apartamente şi camere de închiriat, au însumat ...
Eviden deschide primul centru de cloud și securitate cibernetică din România
Eviden deschide primul centru de cloud și securitate cibernetică din România
Eviden, parte a grupului francez Atos, aflat în dificultate financiară și care de curând a ajuns la un acord cu creditorii ...
Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, în creştere în primele trei luni din 2024
Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, în creştere în primele trei luni din 2024
Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut ...