Criza dă fiori nordului Europei. Companii mari îşi reduc estimările financiare

Criza datoriilor începe să dea fiori nordului Europei, în condiţiile în care companii mari, de la Schneider la Daimler, îşi reduc estimările pentru acest an, Sandvik va micşora producţia, iar Pernod-Ricard, BASF şi ABB au avertizat că încetinirea activităţilor va continua, transmite Bloomberg.
Economica.net - joi, 25 oct. 2012, 19:58
Criza dă fiori nordului Europei. Companii mari îşi reduc estimările financiare

„Situaţia economică actuală este marcată de o lipsă de siguranţă şi de o volatilitate în creştere. Daimler nu poate menţine ţinte nerealiste. Trebuie să acceptăm acest fapt”, a declarat joi, într-o conferinţă, directorul financiar al grupului german, Bodo Uebber.

Aproape jumătate din companiile componente ale indicelui Stoxx Europe 600 au raportat profit net trimestrial sub estimări, din cauză reducerii cheltuielilor de către populaţie şi guverne.

Efectele crizei datoriilor declanşate în Grecia în 2099 s-au extins în Germania, cea mai mare economie europeană, unde încrederea oamenilor de afaceri a scăzut în această lună la cel mai redus nivel din ultimii doi ani şi jumătate, din cauza cererii mai mici pentru exporturile ţării.

„Problemele din sudul Europei se extind în centrul continentului. Datele referitoare la profituri arată o tendinţă descendentă. Vom vedea o creştere lentă la nivelul Europei”, a declarat Markus Steinbeis, manager de fonduri la compania Huber, Reuss & Kollegen Vermoegensverwaltung în Munchen.

Bundesbank a estimat recent că economia germană s-ar putea contracta în trimestrul patru, din cauza cererii externe insuficiente.

Condiţiile macroeconomice dificile determină companiile să aplice propriile măsuri de austeritate.

Producătorul de echipamente electrice Schneider va intensifica măsurile de restructurare, iar Daimler s-a angajat să micşoreze costurile cu 2 miliarde de euro până la sfârşitul lui 2014.

Volkswagen a avertizat miercuri că presiunile asupra preţurilor s-au intensificat în Europa, iar „condiţiile dificile vor continua”, potrivit directorului financiar Hans Dieter Poetsch.

Problemele nu se limitează doar la Europa. În Statele Unite, companiile nord-americane au anunţat, după 1 septembrie, planuri de eliminare a 62.600 de locuri de muncă pe plan local şi în străinătate, cele mai ample astfel de măsuri de la începutul lui 2010.

Problemele economice afectează şi producătorii de bunuri de consum.

Pernod-Ricard, cel mai mare producător francez de băuturi alcoolice distilate, anticipează o încetinire a creşterii anuale a vânzărilor, faţă de 2011, după scăderea livrărilor europene în trimestrul al treilea.

Heineken, al treilea mare producător de bere la nivel mondial, înregistrat o scădere a volumului de bere în Europa, din cauza reticenţei pentru consum din Marea Britanie, Olanda şi Spania.

Danone, lider mondial pe piaţa iaurturilor, a anunţat săptămâna trecută că operaţiunile din Germania au fost „sub presiune”, iar pieţele din Franţa şi Marea Britanie au stagnat, în trimestrul al treilea.

Între companiile care au contrazis tendinţa negativă a pieţei sunt Unilever, care a raportat o creştere peste aşteptări a veniturilor, susţinută de cererea de pe pieţe precum Brazilia, şi Reckitt Benckiser Group, datorită creşterii vânzărilor de produse pentru îngrijirea sănătăţii.

Te-ar mai putea interesa și
Schimbările climatice reprezintă o ameninţare tot mai pentru sănătatea oamenilor – raport AEM
Schimbările climatice reprezintă o ameninţare tot mai pentru sănătatea oamenilor – raport AEM
Schimbările climatice exacerbează inundaţiile şi secetele şi reduc calitatea apei, reprezentând o ameninţare tot mai mare pentru sănătatea oamenilor, potrivit unui raport publicat miercuri......
SNS a sistat temporar activitatea din Salina Praid
SNS a sistat temporar activitatea din Salina Praid
Societatea Naţională a Sării a decis sistarea activităţii de producţie şi de vizitare în Salina Praid, în vederea ...
Emisiile de gaze cu efect de seră generate de economia UE au scăzut cu 4% în trimestrul patru din 2023 – date Eurostat
Emisiile de gaze cu efect de seră generate de economia UE au scăzut cu 4% în trimestrul patru din 2023 – date Eurostat
Emisiile de gaze cu efect de seră generate de economia Uniunii Europene au totalizat 897 milioane de tone echivalent CO2, ...
Ministrul Agriculturii Florin Barbu: Am obţinut suplimentarea sumelor necesare pentru achitarea ajutorului de 100 de euro pentru sectorul vegetal și pentru sectoarele suin și avicol
Ministrul Agriculturii Florin Barbu: Am obţinut suplimentarea sumelor necesare pentru achitarea ajutorului de 100 de euro ...
Fermierii vor primi suma de 100 de euro promisă în sectorul vegetal şi cel zootehnic, odată cu obţinerea unor fonduri ...