Cursul oscila uşor sub 4,5250 lei/euro la finalul sesiunii

 Cotaţiile monedei naţionale oscilau uşor sub 4,5250 lei/euro la finalul sesiunii interbancare de luni, într-o piaţă cu lichiditate în creştere, pe fondul vânzărilor indirecte de valută realizate de banca centrală, potrivit dealerilor.
Economica.net - lun, 05 nov. 2012, 15:12
Cursul oscila uşor sub 4,5250 lei/euro la finalul sesiunii

În jurul orei 16:30, băncile schimbau euro pentru 4,5225 – 4,5245 lei, sub nivelul de la aceeaşi or ă de vineri, de 4,5280 – 4,5299 lei/euro.

La deschidere euro a fost cotat la 4,5280 – 4,5300 lei, iar în prima oră a sesiunii cursul a fluctuau aproape de 4,53 lei/euro.

Spre jumătatea sesiunii cotaţiile au coborât treptat până la un minim de 4,52 lei/euro. Unii dealeri consideră că aprecierea leului a fost determinată de intervenţii indirecte din partea BNR, mai ales că moneda locală nu reacţionat la datele mai bune legate de piaţa forţei de munca din SUA de vineri.

În a doua parte a zilei, rata de schimb a urcat uşor, iar dealerii nu exclud ca banca centrală să fi fost prezentă în piaţă şi după stabilirea cursului de referinţă.

Rta de referinţă a înregistrat luni a nouă sesiune consecutivă de scădere, ajungând la 4,5209 lei/euro, minimul ultimelor şase săptămâni. O rata de schimb mai redusă decât cea de joi a fost publicată de banca centrală la 1 octombrie, când rata oficială se plasa la 4,5178 lei/euro.

Leul s-a depreciat însă faţă de moneda americană, cursul urcând cu 2,16 bani, de la 3,5120 lei/dolar la 3,5336 lei/dolar.

În acelaşi timp, cursul oficial pentru francul elveţian a scăzut de la 3,7486 lei/franc la 3,7460 lei/euro.

Cursurile de referinţă leu/dolar şi leu/franc sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc.

Dobânzile practicate luni de bănci pentru sumele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) pe termen de o zi au continuat au rămas aproape de nivelul de vineri, la 5 – 5,5% pe an. În acelaşi timp, dobânzile pentru plasamentele pe termen de o săptămână s-au plasat la 5,21% – 5,71% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Ferrari păstrează tradiția: Înlocuitorul lui 812 Superfast are motor V12
Ferrari păstrează tradiția: Înlocuitorul lui 812 Superfast are motor V12
Marca italiană de vehicule sport de lux Ferrari nu doar că menține tradiția motoarelor V12, dar a decis să menționeze asta clar în numele următorului său vehicul. Comercializat în variante......
Polonia doreşte cele mai bune relaţii cu SUA, indiferent de cine se află la putere – ministru polonez
Polonia doreşte cele mai bune relaţii cu SUA, indiferent de cine se află la putere – ministru polonez
Polonia doreşte să aibă "cele mai bune relaţii posibile cu America, indiferent de cine se află la putere", a declarat ...
Consumul național de energie electrică a coborât de Paști la noi minime istorice, greu de imaginat, sub 3.000 MW. Fotovoltaicele au fost prima sursă de energie electrică a României
Consumul național de energie electrică a coborât de Paști la noi minime istorice, greu de imaginat, sub 3.000 MW. Fotovoltaicele ...
Consumul național de energie electrică din rețele a scăzut duminică după-amiază, în prima zi de Paște, sub incredibilul ...
Numărul actelor antisemite a atins un nivel record, potrivit unui raport internaţional
Numărul actelor antisemite a atins un nivel record, potrivit unui raport internaţional
Liga Anti-Defăimare (ADL) a tras un semnal de alarmă duminică - în raportul său global anual - asupra "nivelului fără ...