Cursul de schimb a revenit în a doua parte a zilei la cotaţiile de joi seară

Cursul a încheiat şedinţa interbancară la 4,4750 - 4,4780 lei/euro, foarte aproape de nivelurile de joi, într-o piaţă în care volumele de tranzacţionare în creştere din prima parte a zilei au dus cotaţiile sub 4,47 lei/euro, însă apoi cotaţiile s-au întors peste acest nivel, iar rulajele au scăzut.
Economica.net - vin, 14 dec. 2012, 15:05
Cursul de schimb a revenit în a doua parte a zilei la cotaţiile de joi seară

La deschiderea şedinţei de vineri, euro a fost cotat la 4,4800 – 4,4820 lei, cu 0,5 – 0,6 bani peste cotaţiile de joi din jurul orei 17:00, de 4,4750 – 4,4760 lei/euro.

În prima oră a şedinţei, rulajele au fost reduse, iar cel mai ridicat nivel tranzacţionat a fost de 4,4820 lei/euro, dar apoi cursul a revenit sub acest nivel.

După ora 10:30, în piaţă au început să fie plasate mai multe ordine de vânzare de euro cu precădere de jucători străini, care au dus cotaţiile sub 4,47 lei/euro. Astfel, nivelul minim tranzacţionat în prima parte a şedinţei a fost de 4,4680 lei/euro.

În a doua parte a şedinţei, cotaţiile au fluctuat foarte uşor aproape de nivelurile de la închiderea de joi, iar în jurul orei 16:30, euro era cotat la 4,4750 – 4,4780 lei.

La închiderea şedinţei de la Bucureşti, zlotul se aprecia cu 0,2% în raport cu euro, iar forintul era în stagnare.

Leul a continuat să se aprecize şi în şedinţa de vineri, după ce joi a crescut cu aproximativ 1% în raport cu euro, pe fondul vânzărilor masive de valută realizate de jucătorii străini, potrivit dealerilor, iar cursul a coborât sub 4,48 lei/euro pentru prima oră din luna septembrie.

Dealerii spun că întărirea leului în raport cu euro este determinată de optimismul jucătorilor străini, care mizează pe stabilitate politică în România şi încheierea unui nou acord cu FMI.

De asemenea, investitorii au fost atraşi şi de randamentele acceptate de Ministerul Finanţelor Publice la licitaţiile de vânzare de titluri de stat, având în vedere că pe pieţele din regiune se aşteaptă tăieri de dobândă.

„Recentele evoluţii vor atrage probabil atenţia (investitorilor – n.r.), care ar putea alimenta dinamica pozitivă a leului şi datoriei interne. Ministerul Finanţelor a arătat că preferă să folosească această cerere mai puternică pentru emisiuni mai mari de obligaţiuni decât să împingă rapid în jos costurile de împrumut. Considerăm că această abordare, de a reduce treptat randamentele, ar trebui să atragă mai mult capital”, notează analiştii ING într-un raport.

Cursul de referinţă anunţat vineri de Banca Naţională a României (BNR) a scăzut la 4,4747 lei/euro şi a atins astfel cel mai redus nivel pentru ultimele trei luni. O paritate oficială mai redusă decât cea de vineri a fost publicată de banca centrală la 7 septembrie, când euro a fost la 4,4741 lei.

Cotaţia afişată vineri este, totodată, cu 3,28 bani sub cea de joi, de 4,5075 lei/euro.

Leul este încă pe minus în raport cu euro de la începutul anului, paritatea oficială fiind cu 3,6% mai sus faţă de nivelul de la închiderea anului trecut, de 4,3197 lei/euro.

Moneda naţională s-a apreciat vineri şi în raport cu dolarul, cursul de referinţă coborând cu 3,17 bani, la 3,4205 lei/dolar, de la nivelul de joi, de 3,4522 lei/dolar. Astfel, paritatea oficială a atins cel mai redus nivel de din 10 mai, dată când dolarul a fost la 3,4141 lei.

Totodată, a scăzut rata de referinţă pentru francul elveţian, de la 3,7269 lei/franc la 3,7022 lei/franc, atingând minimul pentru ultimele trei luni. Un curs oficial mai redus decât cel de vineri a fost afişat de BNR la 17 septembrie, când francul a fost la 3,6984 lei.

Cursurile de referinţă leu/dolar şi leu/franc sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc.

Dobânzile practicate vineri de băncile comerciale pentru sumele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) pe termen de o zi au crescut la 5,44% – 5,94% pe an, după ce joi au fost la 4,98% – 5,48% pe an. În creştere sunt şi dobânzile pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână, care au ajuns la 5,46% – 5,96% pe an, de la nivelurile din ziua anterioară, de 5,18% – 5,68% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică ridicată în stil eclectic și decorată cu zeități mitologice se vinde cu 1.140.000 de euro pe Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX. Imobilul este situat pe o......
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică şi optică
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică ...
Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat luni că, deşi China nu furnizează Rusiei arme şi muniţii, oferă ...
Brandul de produse cosmetice coreene KORIKA intră în România, în rețeaua de magazine Notino
Brandul de produse cosmetice coreene KORIKA intră în România, în rețeaua de magazine Notino
KORIKA, unul dintre cele mai apreciate branduri de produse cosmetice coreene din Europa, intră în magazinele Notino din ...
Omul de afaceri Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un proiect de educație pentru antreprenorii și managerii din România
Omul de afaceri Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un proiect de educație pentru antreprenorii ...
Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un program de educație financiară de tip e-learning, ...