Fitch: Băncile din România ar putea înregistra o evoluţie mai bună în 2013, fără o recuperare amplă

Sectorul bancar din România ar putea înregistra o îmbunătăţire parţială anul următor, după pierderile consemnate în 2010, 2011 şi primele nouă luni din acest an, însă o recuperare de amploare nu pare probabilă, potrivit unui raport al agenţiei de rating Fitch.
Economica.net - joi, 20 dec. 2012, 14:02
Fitch: Băncile din România ar putea înregistra o evoluţie mai bună în 2013, fără o recuperare amplă

„O recuperare de amploare nu pare probabilă, având în vedere aşteptările pentru o îmbunătăţire doar moderată a climatului operaţional. Fitch estimează o creştere economică de 1,8% pentru România în 2013, faţă de 0,7% pentru acest an”, afirmă analiştii agenţiei.

Parametrii de credit ai sistemului bancar românesc folosiţi de Fitch pentru evaluarea bonităţii se vor stabiliza probabil, se arată în raport. Agenţia evaluează sistemul bancar din România ca „slab” în privinţa calităţii activelor şi profitabilităţii, în timp ce pentru capitalizare şi finanţare calificativul este „mediu”.

Fitch nu se aşteaptă la o modificare a reglementărilor privind lichiditatea în 2013.

„Poziţia sectorului bancar în privinţa lichidităţii va fi susţinută probabil în continuare de nivelul ridicat al ratei rezervelor minime obligatorii (20% pentru pasive în valută şi 15% pentru lei)”, se arată în raport.

Agenţia anticipează presiuni asupra veniturilor, în urma contracţiei marjelor şi avansului redus al creditării, prima dintre acestea fiind determinată de costurile ridicate de finanţare. O îmbunătăţire a profitabilităţii sectorului bancar românesc este posibilă în cazul reducerii provizioanelor. Rata creditelor neperformante a atins 17,3% din soldul împrumuturilor la sfârşitul trimestrului al treilea, faţă de 14,3% anul trecut.

Rata creditelor neperformante ar putea atinge nivelul maxim în trimestrul al patrulea din acest an sau în primele trei luni ale anului următor, după 12 trimestre consecutive de creştere, consideră analiştii Fitch. Riscurile pentru un astfel de scenariu ar putea să apară în urma unei recuperări economice mai lente decât aşteptările, precum şi în cazul unui proces prelungit de restructurare şi curăţare a portofoliului de credite la băncile mari, se arată în raport.

Potrivit unor surse citate de MEDIAFAX, băncile vor fi obligate să constituie provizioane suplimentare de circa 3 miliarde de lei (peste 600 de milioane euro) rezultate din reevaluarea garanţiilor pentru creditele acordate, diferenţe constatate la auditarea situaţiilor financiare de la jumătatea anului.

Auditorii au constat diferenţe între valoarea garanţiilor luată în considerare de bănci şi valoarea de piaţă a acestora chiar şi de peste 30%, au spus sursele. Comparativ cu nivelul de provizionare de la mijlocul anului, care se cifra pe sistem IFRS la 26 de miliarde lei, costul suplimentar al riscului va creşte cu mai mult de 10%.

Rezultatele raportate de băncile comerciale după primele şase luni indică o pierdere cumulată pe sistem de 192 milioane lei (43 de milioane euro), comparativ cu un câştig de 116 milioane lei la finele primului trimestru, în condiţiile în care provizioanele au urcat cu peste 3,5 miliarde lei în IFRS.

Practic, după auditarea situaţiilor financiare de la finele lunii iunie, provizioanele aferente primelor şase luni s-au dublat, ceea ce ar echivala cu o pierdere severă la nivelul sistemului bancar, de aproximativ 3 miliarde lei.

Cu toate acestea, multe bănci spun că au acoperit deja diferenţa de provizionare fără să consemneze pierderi suplimentare semnificative, sugerând astfel că evoluţia veniturilor operaţionale a fost mult mai bună după jumătatea anului.

Fitch evaluează calitatea sistemului bancar din România cu indicatorul „bb”, pe o scară de la „aaa” (foarte ridicată) la „f” (foarte scăzută).

Te-ar mai putea interesa și
O altă firmă din Bulgaria se ridică, cu „numărul doi” din Euroins România în conducere. Țintește un produs căutat în disperare de constructori: garanții pentru stat. Consilier al lui Obama, în spatele firmei
O altă firmă din Bulgaria se ridică, cu „numărul doi” din Euroins România în conducere. Țintește un produs ...
Cyber Level Ins, un broker de asigurări înregistrat în Bulgaria și legat direct de liderul pieței de asigurări RCA de la sud de Dunăre, Lev Ins, a început să fie foarte dinamic pe piața......
Erdogan, la întâlnirea cu Ciolacu: Scopul nostru este să ajungem la schimburi comerciale bilaterale în valoare de 15 miliarde de dolari (Video)
Erdogan, la întâlnirea cu Ciolacu: Scopul nostru este să ajungem la schimburi comerciale bilaterale în valoare de 15 ...
Preşedintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că volumul total al schimburilor comerciale româno-turce ...
Agenția de presă americană Associated Press a anunțat astăzi că Israelul i-a întrerupt transmisia video din Gaza
Agenția de presă americană Associated Press a anunțat astăzi că Israelul i-a întrerupt transmisia video din Gaza
Agenţia de presă americană Associated Press (AP) a anunţat marţi că transmisiunea sa video în direct din Gaza a fost ...
Armata rusă a început în apropiere de granița cu Ucraina efectuarea de exerciții militare cu arme nucleare tactice
Armata rusă a început în apropiere de granița cu Ucraina efectuarea de exerciții militare cu arme nucleare tactice
Armata rusă a anunţat marţi că a început în apropiere de granița cu Ucraina exerciţii militare privind utilizarea ...