De ce s-a apreciat leul. Ce spune BNR

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis să menţină dobânda cheie la 5,25%, şi se aşteaptă ca inflaţia să intre în ţintă în perioada următoare. Totodată, calmarea situaţiei politice după formarea noului guvern, precum şi controlul lichidităţii au dus la stabilizarea cursului de schimb.
Mihai Banita - lun, 07 ian. 2013, 14:16
De ce s-a apreciat leul. Ce spune BNR

Membrii CA al BNR se aşteaptă ca rata anuală a inflaţiei – 4,56% în luna noiembrie – să revină în intervalul ţintă de 2,5% (+/- 1 pp) până la sfârşitul anului.

„Perspectivele rămân favorabile revenirii ratei anuale a inflaţiei în interiorul intervalului-ţintă până la finele anului curent, dar se menţin riscurile şi incertitudinile legate de evoluţiile mediului extern, ale fluxurilor de capital, ale preţurilor administrate, precum şi ale unor preţuri volatile”, se arat[ ]n comunicatul detaliat al BNR privind şedinţa de politică monetară.

Motivele pentru care inflaţia nu ar trebui să crească în perioada următoare nu sunt tocmai îmbucurătoare pentru economie. Aceasta se va „redresa lent”, pe fondul recesiunii din zona euro, producţia industrială şi comerţul se descurcă „modest” şi creditul acordat sectorului privat este în încetinire.

În altă ordine de idei, conducerea BNR este de părăre că, pe lângă faptul că au fost mai puţini bani în piaţă, leul s-a apreciat şi datorită noului guvern, mai exact a faptului că avem unul după alegerile din decembrie.

„Controlul ferm al lichidităţii exercitat de BNR în perioada recentă, coroborat cu respectarea parametrilor fiscal-bugetari asumaţi, finalizarea procesului electoral şi formarea noului guvern au contribuit la îmbunătăţirea percepţiei de risc suveran a investitorilor ceea ce s-a reflectat favorabil în atenuarea presiunilor asupra cursului de schimb şi dobânzilor interbancare”, se mai arată în comunicatul BNR.

Leul a câştigat teren în faţa euro în ultima lună şi s-a apreciat de la 4,53/euro la 4,42/euro.

Analiştii ING apreciază că datele privind rezervele valutare arată că BNR nu a intervenit în piaţă în decembrie, şi că investitorii străini să caute din nou profituri în datoaria publică a României.

Te-ar mai putea interesa și
O altă firmă din Bulgaria se ridică, cu „numărul doi” din Euroins România în conducere. Țintește un produs căutat în disperare de constructori: garanții pentru stat. Consilier al lui Obama, în spatele firmei
O altă firmă din Bulgaria se ridică, cu „numărul doi” din Euroins România în conducere. Țintește un produs ...
Cyber Level Ins, un broker de asigurări înregistrat în Bulgaria și legat direct de liderul pieței de asigurări RCA de la sud de Dunăre, Lev Ins, a început să fie foarte dinamic pe piața......
Erdogan, la întâlnirea cu Ciolacu: Scopul nostru este să ajungem la schimburi comerciale bilaterale în valoare de 15 miliarde de dolari (Video)
Erdogan, la întâlnirea cu Ciolacu: Scopul nostru este să ajungem la schimburi comerciale bilaterale în valoare de 15 ...
Preşedintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că volumul total al schimburilor comerciale româno-turce ...
Agenția de presă americană Associated Press a anunțat astăzi că Israelul i-a întrerupt transmisia video din Gaza
Agenția de presă americană Associated Press a anunțat astăzi că Israelul i-a întrerupt transmisia video din Gaza
Agenţia de presă americană Associated Press (AP) a anunţat marţi că transmisiunea sa video în direct din Gaza a fost ...
Armata rusă a început în apropiere de granița cu Ucraina efectuarea de exerciții militare cu arme nucleare tactice
Armata rusă a început în apropiere de granița cu Ucraina efectuarea de exerciții militare cu arme nucleare tactice
Armata rusă a anunţat marţi că a început în apropiere de granița cu Ucraina exerciţii militare privind utilizarea ...