Se discută serios la Washington: Trezoreria ar putea bate o monedă de 1.000 de miliarde de dolari

Mai e puţin şi circul privind extinderea plafonului de îndatorare a guvernului federal al SUA va începe din nou. Trezoreria şi-a atins limita de îndatorare şi se împrumută acum din fondurile asigurărilor sociale. Există, însă, o „soluţie" la toate aceste probleme: Trezoreria ar putea bate o monedă de platină de 1.000 de miliarde de dolari cu care să răscumpere o parte din datoria de la Fed.
Mihai Banita - mar, 08 ian. 2013, 11:32
Se discută serios la Washington: Trezoreria ar putea bate o monedă de 1.000 de miliarde de dolari

Guvernul american are o limită de îndatorare stabilită de Congres, care în acest moment este dominat de republicani. Congresul stabileşte până la cât se poate împrumuta executivul condus de preşedintele Barrack Obama. În momentul în care limita privind datoria publică este atinsă – 16,4 mii de miliarde de dolari -, dacă nu este votată o extensie a acesteia, Statele Unite nu-şi mai pot onora obligaţiile de plată şi intră în default.

Trezoreria are capacitatea de a se împrumuta de la fondurile de asigurare socială, ceea ce face în prezent, însă banii ajung doar până pe 1 martie.

Data trecută, în 2011, negocierile între republicani şi democraţi au căpătat accente de târguială, însă limita de îndatorare a fost ridicată la timp, în schimbul promisiunii că guvernul va cheltui mai puţini bani.

Anul acesta, negocierile nici măcar n-au început, şi deşi toată lumea se aşteaptă la înţelegere de ultim moment, guvernul ia în considerare o soluţie cel puţin ciudată, iniţită pe blogul unor economişti: Trezoreria ar putea bate o monedă de platină cu valoarea de 1.000 de miliarde de dolari pe care să o depoziteze la Federal Reserve şi să şteargă astfel din datoria deţinută de banca centrală.

Fed a achiziţionat de-a lungul anilor datorie publică de 1.666 de miliarde de dolari în titluri de trezorerie. Trezoreria SUA are dreptul de a bate monede de platină şi poate, în teorie, să atribuie orice valoare vrea unei astfel de monede. Apoi o poate depozita la Fed, care în schimbul monedei şterge 1.000 de miliarde de dolari din datoria deţinută.

Astfel, Trezoreria, prin această „scamatorie” şi-ar crea spaţiu fiscal de 1.000 de miliarde de dolari pentru a emite noi titluri de stat şi ar evita, astfel, să intre în default, după cum explică economistul Cullen Roche, care scrie la unul dintre cele mai cunoscute bloguri financiare, Pragmatic Capitalist şi care se află printre iniţiatorii ideii.

Acesta spune că ideea, care a început ca o glumă, este acum luată în serios de către decidenţii de la Washington, dacă nu se ajunge la un acord în timp util.

Te-ar mai putea interesa și
WienerAI – o perspectivă intrigantă pentru pasionații crypto
WienerAI – o perspectivă intrigantă pentru pasionații crypto
WienerAI este criptomoneda care are la bază inteligența artificială și atrage investitorii cu accesibilitatea sa, oferindu-le șansa de a realiza tranzacții rapide. Acest proiect combină......
Firma Getica 95, a buzoianului Viorel Tudose, a cumpărat toată energia scoasă la vânzare de Hidroelectrica ieri. Preț în creștere
Firma Getica 95, a buzoianului Viorel Tudose, a cumpărat toată energia scoasă la vânzare de Hidroelectrica ieri. Preț ...
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la vânzare în 22 mai mai multe pachete ...
Afacerile Datanet Systems, integrator de sisteme IT, au depășit 41,7 milioane euro în 2023, un plus de 12%
Afacerile Datanet Systems, integrator de sisteme IT, au depășit 41,7 milioane euro în 2023, un plus de 12%
Datanet Systems, unul dintre principalii integratori de sisteme IT complexe din România, a crescut cifra de afaceri cu 12% ...
Protest spontan al angajaţilor din Aparatul de lucru al Guvernului. Aceştia au încetat activitatea
Protest spontan al angajaţilor din Aparatul de lucru al Guvernului. Aceştia au încetat activitatea
Angajaţii din Aparatul de lucru al Guvernului declanşează un protest spontan cu încetarea activităţii pentru a-şi ...