Croaţia va investi 7 miliarde de euro în turism, până în 2020

Croaţia vrea să investează circa 7 miliarde de euro în industria turismului, până în 2020, şi să intre în rândul celor mai atractive 20 de ţări din lume pentru dezvoltarea acestui sector, a anunţat miercuri guvernul de la Zagreb, relatează AFP.
Economica.net - mie, 06 feb. 2013, 17:31
Croaţia va investi 7 miliarde de euro în turism, până în 2020

„Statul croat trebuie să devină o destinaţie internaţională competitivă, recunoscută la nivel global şi atractivă pentru investitori”, a declarat ministrul Turismului, Veljko Ostojic, la prezentarea strategiei de dezvoltare turistică adoptată de guvern.

El a arătat că obiectivul principal al strategiei este ca Croaţia să intre până în 2020 în grupul celor mai atractive 20 de ţări pentru dezvoltare turistică.

În 2011, Croaţia se afla pe locul 34 într-un clasament de 139 de ţări în privinţa atractivităţii turistice, condus de Elveţia, Germania şi Franţa, potrivit Forumului Economic Mondial.

Pentru realizarea acestui obiectiv guvernul croat a prevăzut investiţii de 7 miliarde de euro, din care o treime pentru construcţia de hoteluri şi staţiuni balneare, respectiv a 20.000 de camere de cazare, şi pentru modernizarea capacităţilor existente pentru campinguri şi porturi de agrement, a precizat Ostojic.

Guvernul intenţionează ca astfel că dubleze în şapte ani veniturile din turism, la circa 14 miliarde de euro, şi să majoreze cu aproximativ 40% numărul înnoptărilor, în prezent de 70 de milioane pe an.

Industria turistică reprezintă motorul economiei croate, reprezentând circa 19% din PIB.

Autorităţile locale estimează că aderarea ţării la Uniunea Europeană, în luna iulie, va contribui la dezvoltarea turismului.

Croaţia a înregistrat anul trecut 12,3 milioane de vizite turistice, în creştere cu 5,1% faţă de anul anterior, un record pentru ţara cu 4,2 milioane de locuitori.

Turiştii străini, în special germani, sloveni, austrieci şi italieni, au realizat 10,8 milioane de vizite.

Economia croată s-a contractat însă cu 1,1% în 2012, potrivit estimărilor guvernamentale, şi nu a mai înregistrat creştere din 2009.

Te-ar mai putea interesa și
Seceta pedologică la grâul de toamnă se va menţine pe suprafeţe extinse din Moldova şi Oltenia
Seceta pedologică la grâul de toamnă se va menţine pe suprafeţe extinse din Moldova şi Oltenia
Seceta pedologică moderată şi puternică la grâul de toamnă se va menţine pe suprafeţe extinse din Moldova şi Oltenia, local în nordul, nord-estul, estul, centrul, vestul şi sudul......
Venitul mediu lunar obţinut de un operator telecom de la un utilizator este de 73,9 de lei. Cum și-au împărțit piața de 3,42 mld. euro Orange, Vodafone, Telekom și Digi în 2023
Venitul mediu lunar obţinut de un operator telecom de la un utilizator este de 73,9 de lei. Cum și-au împărțit piața ...
Veniturile din sectorul telecom românesc s-au menținut anul trecut la 16,9 miliarde de lei în anul 2023, adică 3,42 miliarde ...
Viata premierului slovac Fico nu mai este în pericol
Viata premierului slovac Fico nu mai este în pericol
Viaţa premierului slovac Robert Fico nu mai este în pericol, la patru zile după atentatul la viaţa sa, a declarat duminică ...
Ce a transmis ministrul Sănătății medicilor de familie
Ce a transmis ministrul Sănătății medicilor de familie
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a transmis, duminică, într-un mesaj cu ocazia Zilei Internaţionale a Medicului ...