Doar 6% dintre companiile din România folosesc aplicații cu inteligență artificială

Inteligența artificială (AI) este un domeniu de importanță strategică și un motor-cheie al dezvoltării economice. Aceasta poate oferi soluții la numeroase provocări, cum ar fi tratarea bolilor sau reducerea la minimum a impactului agriculturii asupra mediului. Inteligența artificială oferă mașinilor și sistemelor capacitatea de a analiza mediul în care se află și de a lua decizii cu un anumit grad de autonomie pentru a atinge obiective specifice.
Lidia Neagu - mar, 20 apr. 2021, 22:11
Doar 6% dintre companiile din România folosesc aplicații cu inteligență artificială

Anul trecut, 7% dintre companiile cu cel puţin 10 angajaţi din Uniunea Europeană (excluzându-le pe cele din sectorul financiar) au folosit aplicaţii ale inteligenţei artificiale (AI), România fiind printre statele membre UE cu cel mai redus procent de organizații (6%) care au apelat la această tehnologie, arată datele publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

În timp ce 2% dintre companiile europene au utilizat învățarea automată pentru a analiza intern volume mari de date, 1% au analizat volume de date mari cu ajutorul procesării limbajului natural, al generării de limbaj natural sau al recunoașterii vocale. Un serviciu de chat, în cadrul căruia un chatbot sau un agent virtual a generat răspunsuri în limbaj natural pentru clienți, a fost utilizat în 2% dintre întreprinderi.

Aceeași proporție de companii, 2%, a utilizat roboți de serviciu, care se caracterizează printr-un anumit grad de autonomie, de exemplu pentru a efectua sarcini de curățenie, periculoase sau repetitive, cum ar fi curățarea substanțelor toxice, sortarea articolelor în depozit, ajutarea clienților la cumpărături sau la punctele de plată, etc.

În rândul statelor membre UE, cel mai ridicat procent de companii care au folosit oricare dintre cele patru aplicaţii ale inteligenţei artificiale în 2020 s-a înregistrat în Irlanda (23%), Malta (19%), Finlanda (12%) şi Danemarca (11%), iar cel mai redus procent a fost în Letonia (2%), Slovenia, Ungaria, Cipru (fiecare cu 3%), Polonia (4%), Bulgaria şi Austria (ambele cu 5%), Olanda, Luxemburg, Croaţia, Franţa, Estonia, Cehia şi România (6%).

România nu are o strategie oficială pentru inteligenţa artificială şi utilizarea acesteia. Totuşi, implementarea AI în sectorul public a fost inclusă în obiectivele unei instituţii nou înfiinţate – Autoritatea pentru Digitalizarea României.

Pentru dezvoltarea noii tehnologii în România, sectorul privat dă o mână de ajutor autorităţilor. De exemplu, Microsoft se implică în educaţia dedicată AI a studenţilor de la Academia de Studii Economice din Bucureşti (ASE). Gigantul tech a lansat anul trecut primul laborator dotat cu inteligenţă artificială care oferă studenţilor, profesorilor şi cercetătorilor din universitate acces la resurse computaţionale şi putere de calcul nelimitate.

Astfel, studenţii pot crea şi testa algoritmi de inteligenţă artificială, machine learning, pot simula orice mediu de test de pe aproape orice platformă sau sistem de operare, pot stoca şi gestiona volume nelimitate de date şi nu în ultimul rând, pot dezvolta ei însăşi noi aplicaţii şi platforme.

Te-ar mai putea interesa și
Polonia finanţează funcţionarea a 20.000 de terminale Starlink în Ucraina
Polonia finanţează funcţionarea a 20.000 de terminale Starlink în Ucraina
Guvernul polonez a anunţat luni că finanţează funcţionarea a 20.000 de terminale de acces la internet prin satelit Starlink în Ucraina, reţea esenţială pentru comunicaţiile armatei din......
Fâşia Gaza – Bombardamente masive ale Israelului asupra estului oraşului Rafah
Fâşia Gaza – Bombardamente masive ale Israelului asupra estului oraşului Rafah
Armata israeliană a iniţiat luni seara bombardamente intense asupra estului oraşului Rafah, după anunţul Hamas că a ...
SUA cheamă Israelul şi Turcia să-şi rezolve diferendele
SUA cheamă Israelul şi Turcia să-şi rezolve diferendele
Statele Unite au îndemnat luni Turcia şi Israelul să rezolve diferendele dintre ele, după ce Ankara a anunţat că suspendă ...
„Invadarea” oraşului Rafah ar fi „intolerabilă” – secretarul general al ONU
„Invadarea” oraşului Rafah ar fi „intolerabilă” – secretarul general al ONU
"Invadarea" oraşului Rafah, din sudul Fâşiei Gaza, unde Israelul a promis că va desfăşura o vastă operaţiune terestră, ...