HG privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii pentru Digitalizarea României, publicată în MO. Ce este şi ce face noua instituţie

Ordonanţa de urgenţă privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii pentru Digitalizarea României a fost publicată în Monitorul Oficial. Noua instituţie se află în subordinea Guvernului şi este condusă de Sabin Sărmaş în calitate de preşedinte. Acesta a fost numit în funcţie pe 11 decembrie şi anterior numirii era consilier PNL la Primpria Cluj-Napoca. Autoritatea preia o serie de atribuţii importante din domeniul public de IT de la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor.
Lidia Neagu - sâm, 15 feb. 2020, 09:06
HG privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii pentru Digitalizarea României, publicată în MO. Ce este şi ce face noua instituţie

Noua instituţie se organizează şi funcţionează ca structură cu personalitate juridică în cadrul aparatului de lucru al Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului, având rolul de a realiza şi asigura implementarea strategiilor şi a politicilor publice în domeniul digitalizării, potrivit Notei de fundamentare care însoţeşte Hotărârea de Guvern privind organizarea, funcţionarea şi atribuţiile Autorităţii pentru Digitalizarea României.

Conducerea ADR este asigurată de un preşedinte, cu rang de secretar de stat, ajutat în activitatea de conducere de un vicepreşedinte, cu rang de subsecretar de stat, numiţi şi eliberaţi din funcţie prin decizie a prim-ministrului. De asemenea, pentru buna funcţionare a compartimentelor şi activităţilor cu caracter funcţional, Autoritatea are un secretar general.

Numărul maxim de posturi este 216, exclusiv demnitarii și posturile aferente cabinetelor demnitarilor

Obiectivele Autorităţii pentru Digitalizarea României

Noua entitate vizează atingerea unor obiective, printre care: digitalizarea sectorului public, dezvoltarea şi asigurarea interoperabilităţii între autorităţile şi instituţiile publice, implementarea inteligenţei artificiale în sectorul public, dezvoltarea sistemelor de autentificare informatică şi interconectarea sistemelor informatice publice, dezvoltarea serviciilor publice electronice, implementarea la nivel naţional de sisteme informatice care furnizează servicii de eGuvernare, operarea de sisteme informatice ce furnizează servicii de eGuvernare, asigurarea securităţii cibernetice pentru sectorul public.

Pentru a-şi atinge obiectivele, ADR va colabora cu atăt cu sectorul privat, cât şi cu societatea civilă.

De asemenea, ADR exercită mai multe funcții, printre care: cele de strategie, prin care planifică strategic și asigură elaborarea și implementarea politicilor în domeniul transformării digitale și societății informaționale; de reglementare, prin care reglementează participarea la elaborarea cadrului normativ și instituțional în domeniul transformării digitale și societății informaționale, inclusiv cu privire la interoperabilitatea sistemelor informatice ale instituțiilor publice; de avizare; de reprezentare, prin care asigură, în numele Guvernului, reprezentarea în organismele și organizațiile naționale, regionale, europene și internaționale, ca autoritate de stat, de administrare și gestiune; de promovare şi coordonare şi evaluare a realizării politicilor în domeniul său de competență, precum și a cadrului național de interoperabilitate.

De asemenea, va implementa și gestiona proiectele finanțate din fonduri europene, precum și a programelor și proiectelor finanțate din fonduri naționale și alte surse.

ADR va primi finanţare integral de la bugetul de stat, prin Secretariatul General al Guvernului. Încasările obţinute din tarifele practicate de Autoritate vor fi virate integral la bugetul de stat.

ADR poate realiza venituri din prestări de servicii, cum ar fi: tarife aferente serviciilor prestate prin intermediul sistemelor informatice pe care le administrează și le operează, taxe de participare la cursurile de instruire organizate; valorificarea proprietății intelectuale generate de activitățile proprii.

 

Te-ar mai putea interesa și
Etex a înregistrat o cifră de afaceri de 145 de milioane de lei în semestrul I, în creștere cu aproape 10%
Etex a înregistrat o cifră de afaceri de 145 de milioane de lei în semestrul I, în creștere cu aproape 10%
Producătorul de sisteme de gips-carton, tencuieli și gleturi Etex Building Performance (Siniat România), parte a Grupului Etex, a anunțat luni prin intermediul unui comunicat că a......
UNSAR și BAAR au publicat un ghid pentru milioanele de clienți afectați de falimentul City Insurance
UNSAR și BAAR au publicat un ghid pentru milioanele de clienți afectați de falimentul City Insurance
În contextul retragerii de cătrea Autoritatea de Supraveghere Financiară a licenței de funcționare a companiei City ...
GCS: Bucureştiul nu mai are paturi libere la ATI
GCS: Bucureştiul nu mai are paturi libere la ATI
Un număr de 19 paturi sunt libere la nivel naţional pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate ...
Octavian Berceanu, eliberat din funcţia de comisar-şef al Gărzii Naţionale de Mediu
Octavian Berceanu, eliberat din funcţia de comisar-şef al Gărzii Naţionale de Mediu
Octavian-Alexandru Berceanu a fost eliberat din funcţia de comisar general, cu rang de secretar de stat, al Gărzii Naţionale ...