Imobiliare de miliarde de euro în România: ce portofolii s-au majorat în 2023

Peste 10 miliarde de euro este valoarea portofoliilor de malluri, birouri și depozite la finele lui 2023 deținute de șase mari jucători de pe piața imobiliară din România.
Andrada Ghira - lun, 06 mai 2024, 22:11
Imobiliare de miliarde de euro în România: ce portofolii s-au majorat în 2023

Șase giganți imobiliari și-au construit pe plan local portofolii de peste un miliard de euro, iar companiile din logistică au avansat cel mai mult cu investițiile în noi active. De la pandemie încoace, cererea pentru spații logistice a generat o creștere constantă pe acest segment, alimentată de creșterea e-commerce. Economica.net a analizat cifrele din rapoartele financiare a șase mari dezvoltatori din România, care au portofolii de active construite, comerciale și care generează venituri.

Cel mai mare proprietar de malluri

NEPI Rockcastle are cel mai valoros portofoliu de imobiliare din România. Cu 28 de proprietăți care generează venituri, compania este cel mai mare proprietar de malluri și centre comerciale de la noi.

Portofoliul de active a fost evaluat la 2,54 de miliarde de euro. Spre comparație, la finele lui 2022 valoarea portofoliului a fost de 2,21 de miliarde de euro. Portofoliul din România s-a apreciat cu 330 de milioane de euro în ultimul an.

În total, centrele comerciale deschise au o suprafață închiriabilă de 934.300 mp, adică cât 18 Mega Mall-uri. Anul trecut, NEPI Rockcastle a deschis centrul comercial Promenda din Craiova, o investiție de 136 de milioane de euro.

Centrele comerciale au fost ocupate în proporție de 99,1% și au generat anul trecut venituri din chirii de 191,1 milioane de euro.

Spre borna de 2 miliarde de euro

Cel mai mare proprietar de depozite de la noi, dezvoltatorul CTP a încasat anul trecut din chirii 101,1 milioane de euro. Compania avea un portofoliu de 1,827 de miliarde de euro la finele anului trecut și avea în derulare investiții de aproape 100 de milioane de euro.

Cu noile livrări, dar și cu achiziția portofoliului logistic al Globalworth, CTP va depăși anul acesta bona de 2 miliarde de euro în active imobiliare.

Dezvoltatorul și-a majorat cu 250 de milioane de euro într-un singur an. Pe lângă dezvoltările sale, compania a cumpărat anul trecut un portofoliu de 100.000 de mp de al FM Logistic.

Globalworth+Immofinanz+S Immo = CPI Property Group

CPI Property Group, deținut de miliardarul Radovan Vitek, este al doilea cel mai mare proprietar de imobiliare din România. Compania este unul dintre acționarii Globalworth și a cumpărat dezvoltatorii austrieci Immofinanz și S Immo, prezenți și ei pe piața din România.

La nivel de grup, compania a pierdut anul trecut 1,145 de miliarde de euro, în principal datorită reevaluării în scădere a portofoliului de birouri. Astfel, portofoliul din România a CPI Property Group, care include birourile și centrele comerciale, a fost anul trecut de 1,614 miliarde de euro, în ușoară scădere de la 1,672 de miliarde de euro în 2022.

Portofoliul de birouri deținut în România a scăzut de la 596 de milioane de euro în 2022, la 536 de milioane de euro. Portofoliul Globalworth, unde compania deține 60% împreună cu Aroundtown, s-a depreciat de la 591 de milioane de euro, la 563 de milioane de euro în 2023, potrivit datelor analizate de Economica.net pe baza rapoartelor financiare.

În schimb, portofoliul de retail s-a apreciat de la 578 de milioane de euro în 2022, la 598 de milioane de euro anul trecut.

Birourile, pe minus

Clădirile de birouri nu au fost cele mai atractive active de la pandemie încoace. Cei mai mari chiriași și-au redus suprafețele ocupate și au făcut loc și altor chiriași mai mici. Portofoliul Globalworth în România s-a redus ușor anul trecut față de 2022, potrivit datelor analizate de Economica.net.

Cu 23 de proprietăți care au generat anul trecut venituri din chirii de 106,3 milioane de euro, portofoliul companiei în România a fost de 1,52 de miliarde de euro, în ușoară scădere față de anul trecut, când a fost de 1,574 de miliarde de euro, cu 22 de proprietăți.

Deschiderea parcului de retail de la Arad a dus pe plus valoarea portofoliului AFI în România

AFI Europe România, care deține cel mai mare mall din România, avea la finele anului trecut un portofoliu în valoare de 1,37 de miliarde de euro, în ușoară creștere față de valoarea de 1,32 de miliarde de euro. Scăderea vine pe fondul deprecierii portofoliului de birouri. Astfel, de la valoarea de 580,6 milioane de euro la finele lui 2022, portofoliul a scăzut la 558,1 milioane de euro.

În schimb, s-a majorat valoarea portofoliului de retail, odată cu deschiderea parcului comercial de la Arad, o investiție de 57 de milioane de euro.

Astfel, de la o valoare de 747 de milioane de euro, portofoliul de malluri al AFI Europe s-a apreciat la peste 812,6 milioane de euro.

Dezvoltatorul a încasat anul trecut 101,8 milioane de euro din chirii.

Pariul pe logistică

Un alt dezvoltator al cărui portofoliu a crescut în ultimii ani alimentat de cererea de spații logistice est WDP, care anul trecut a încasat din chirii peste 72 de milioane de euro. Cu 70 de proprietăți care generează venituri, portofoliul companiei a fost la finele anului trecu de 1,17 miliarde de euro, în creștere de la 1,109 miliarde de euro.

WDP a făcut anul acesta o achiziție surpriză pe piața de la noi. Este vorba de Expo Market Doraly, cel mai vechi parc en-gros din țară.

Grupul Iulius are și el un portofoliu evaluat în trecut la 1,2 miliarde de euro, iar frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au și ei un portofoliu de birouri de peste 850 de milioane de euro, însă companiile nu fac publice regulat aceste date, nefiind listate la Bursă, asemenea dezvoltatorilor ale căror portofolii au fost przentate anterior.

Te-ar mai putea interesa și
SUA şi statele europene se gândesc să îşi vaccineze muncitorii expuşi la gripa aviară
SUA şi statele europene se gândesc să îşi vaccineze muncitorii expuşi la gripa aviară
SUA şi ţările europene iau măsuri pentru a achiziţiona sau produce vaccinuri împotriva virusului gripei aviare H5N1 care ar putea fi utilizate la protejarea lucrătorilor expuşi riscului de......
Coreea de Nord doreşte să lanseze un satelit până la 4 iunie
Coreea de Nord doreşte să lanseze un satelit până la 4 iunie
Phenianul se pregăteşte să plaseze pe orbită un nou satelit militar spion, a informat luni agenţi japoneză de presă ...
BMW a prezentat Skytop, un concept care are la bază modelul M8 Cabrio
BMW a prezentat Skytop, un concept care are la bază modelul M8 Cabrio
Performanțele mașinii și reacția pozitivă a publicului de la Villa d'Este ar putea duce la o producție limitată a ...
Fintech-ul Pluridio, care dezvoltă softuri pentru trezoreriile băncilor din România și Bulgaria, are o nouă structură a acționariatului. Compania și-a multiplicat profitul de peste 12 ori în ultimul an
Fintech-ul Pluridio, care dezvoltă softuri pentru trezoreriile băncilor din România și Bulgaria, are o nouă structură ...
Pluridio, fintech-ul de nișă ce dezvoltă soluții software și produse personalizate destinate trezoreriilor bancare, ...