Criza gazelor – Premierul italian este pregătit să intervină în urma creşterii preţurilor la energie (Bloomberg)

Guvernul italian intenţionează să folosească fondurile publice pentru a reduce impactul creşterii preţurilor la utilităţi, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
AGERPRES - mie, 15 sept. 2021, 12:38
Criza gazelor - Premierul italian este pregătit să intervină în urma creşterii preţurilor la energie (Bloomberg)

Administraţia premierului Mario Draghi a cheltuit deja aproximativ 1,2 miliarde de euro (1,40 miliarde de dolari) în trimestrul doi din 2021 pentru a compensa creşterea preţurilor energiei şi va continua utilizând acelaşi mecanism, susţin sursele. Intervenţia a dus la reducerea creşterii preţului electricităţii la 9%, faţă de un avans de 20% înainte de intervenţia statului, scrie Agerpres.

Ministrul italian pentru Tranziţia Ecologică, Roberto Cingolani, a spus luni că preţurile cu amănuntul la electricitate în Italia ar urma să urce cu 40% în următorul trimestru, influenţate de preţurile internaţionale mai mari la gazele naturale şi scumpirea certificatelor de emisii.

Pentru a finanţa intervenţia, Italia intenţionează să utilizeze veniturile de la sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), care sunt gestionate de Ministerul de Finanţe, adaugă sursele.

Italia este în mod special vulnerabilă deoarece este dependentă de importuri pentru acoperirea a 70% din necesarul său de energie, aproape 40% venind de la gazele naturale, conform datelor Ministerului pentru Tranziţia Ecologică. Ţara este al doilea mare importator de gaze naturale din Europa. după Germania.

Planurile autorităţilor de la Roma intervin într-un moment în care guvernele din întreaga Europă sunt presate să limiteze creşterea facturilor la energie pentru a ajuta familiile şi micile afaceri, în condiţiile în care economiile ies încet din pandemie.

De exemplu, premierul spaniol Pedro Sanchez a anunţat luni că Spania va plafona preţurile la gaze, va reduce taxele şi va redirecţiona profiturile companiilor energetice, în cadrul unui pachet de măsuri destinate să reducă preţurile la electricitate care au crescut exploziv în ultima perioadă.

Cererea ridicată de gaze naturale, livrările limitate şi scumpirea certificatelor de emisii au crescut preţurile la electricitate în multe ţări şi este puţin probabil ca problema să dispară înaintea iernii.

Te-ar mai putea interesa și
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise de conducere, certificate de înmatriculare, paşapoarte, respectiv......
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie intenţionează să-şi vândă participaţia în cea mai mare centrală pe bază de cărbune din Maroc (SAFIEC), pentru ...
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Ford Pro, divizia de vehicule comerciale a companiei americane, a anunțat introducea opțiunii de autonomie extinsă pentru ...
Chinezii de la Xpeng iau și ei în calcul o uzină în Europa
Chinezii de la Xpeng iau și ei în calcul o uzină în Europa
Oficialii producătorului chinez Xpeng au declarat la expoziția auto de la Beijing că iau în calcul o investiție într-o ...