Franţa: A doua zi de audieri pentru Christine Lagarde în justiţie, în scandalul Tapie

Directorul general al FMI Christine Lagarde continuă să dea vineri explicaţii justiţiei franceze în scandalul Tapie, în a doua zi de audieri, cruciale pentru viitorul politic al şefei instituţiei financiare, transmite AFP.
Economica.net - vin, 24 mai 2013, 15:42
Franţa: A doua zi de audieri pentru Christine Lagarde în justiţie, în scandalul Tapie

Lagarde nu a dorit să vorbească jurnaliştilor despre starea sa de spirit, dar s-a oprit pentru câteva secunde pentru a fi fotografiată.

Fost ministru al Economiei în perioada 2007-2011, în timpul preşedinţiei lui Nicolas Sarkozy, Lagarde a fost audiată joi timp de 12 ore în privinţa rolului jucat în litigiul dintre banca Credit Lyonnais şi omul de afaceri Bernard Tapie.

În urma audierilor, magistraţii ar putea hotărî începerea unei investigaţii oficiale privind decizia lui Lagarde, contrar sfaturilor consilierilor din minister, de a utiliza arbitrajul pentru a soluţiona un litigiu vechi dintre fosta bancă de stat Credit Lyonnais şi Tapie.

Tapie, apropiat al fostului preşedinte Sarkozy şi fost proprietar al clubului Olympique Marseille, este o personalitate controversată în Franţa. Litigiul dintre omul de afaceri şi Credit Lyonnais se referă la o tranzacţie care a avut loc în 1993, când Tapie a vândut către bancă participaţia pe care o deţinea la producătorul german de îmbrăcăminte şi echipamente sportive Adidas.

Mai târziu, banca a vândut pachetul cu un profit semnificativ, iar Tapie a început o acţiune în justiţie susţinând că a fost fraudat.

În urma judecării cazului într-o comisie de arbitraj, Tapie a obţinut de la stat despăgubiri de 420 milioane euro, cu mult mai ridicate decât ar fi putut primi în justiţie.

În urma audierii, Lagarde ar putea să fie declarată martor asistat, statut intermediar între cel de martor şi cel de inculpat, sau să fie anchetată pentru complicitate la fraudă şi deturnare de fonduri publice.

Christine Lagarde a preluat funcţia de director executiv al FMI în iulie 2011 şi este unul dintre cei mai populari politicieni de centru-dreapta din Franţa.

Predecesorul ei la conducerea FMI, Dominique Strauss-Kahn, de asemenea un cunoscut politician francez, a fost nevoit să demisioneze în urma unui scandal de hărţuire sexuală. Strauss-Kahn a respins acuzaţiile, care au fost în final retrase.

Deşi nu şi-a exprimat niciodată intenţia de a candida pentru preşedinţie, Lagarde este considerată de unii politicieni de dreapta din Franţa drept un bun candidat, cu şanse de a deveni prima femeie şef de stat din istoria ţării.

Mandatul de cinci ani la conducerea FMI va expira în 2016, cu un an înainte de următoarele alegeri prezidenţiale.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat că TAROM a primit undă verde pentru ajutorul de restructurare. ...
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Prim-ministrul Scoţiei, Humza Yousaf, a demisionat luni după ce nu a reuşit să obţină suficient sprijin pentru a supravieţui ...
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat la toate provocările”
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat ...
GreenPoint Management, companie care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorilor în domeniul ...
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
Boom-ul energiei regenerabile riscă să prejudicieze o parte dintre cele mai bune terenuri arabile din America, în state ...