OMS: Vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19 este ”o soluţie de ultimă instanţă”

Vaccinarea obligatorie împotriva coronavirusului este ''o soluţie de ultimă instanţă'', a declarat marţi directorul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), citat de agenţiile internaţionale de presă.
AGERPRES - mar, 07 dec. 2021, 14:41
OMS: Vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19 este ''o soluţie de ultimă instanţă''

”Obligativitatea vaccinării este o soluţie de ultimă instanţă şi se aplică doar atunci când au fost epuizate toate opţiunile fezabile de îmbunătăţire a ratelor de vaccinare”, a declarat Hans Kluge într-o conferinţă de presă online.

”Eficacitatea obligativităţii depinde foarte mult de context”, a spus Kluge, adăugând că trebuie să se ţină cont de încrederea publicului în autorităţi. „Ceea ce este acceptabil într-o societate şi într-o comunitate poate să nu fie eficient şi acceptabil în alta”, a atras atenţia reprezentantul european al OMS, citat de Reuters.

Din ce în ce mai multe ţări din Europa, inclusiv Germania, dezbat dacă să facă obligatorii vaccinurile COVID-19, după ce Austria a anunţat în noiembrie că va impune această obligativitate de la 1 februarie anul viitor, ceea ce a provocat proteste de amploare.

Totodată, în faţa creşterii cazurilor de COVID-19 în Europa, oficialul OMS a făcut apel la o mai bună protejare a copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani, în prezent cea mai afectată grupă de vârstă, potrivit OMS-Europa.

Pentru a evita închiderea din nou a claselor şi revenirea la cursurile online, filiala europeană a OMS recomandă o creştere a testărilor în şcoli şi luarea în considerare a vaccinării elevilor.

„Folosirea măştilor şi o bună ventilaţie (a claselor), precum şi testarea regulată ar trebui să fie regula în toate şcolile primare, iar vaccinarea copiilor ar trebui să fie discutată şi luată în considerare la nivel naţional, pentru a proteja şcolile”, a afirmat Hans Kluge.

Potrivit OMS, cazurile sunt în creştere în prezent la toate categoriile de vârstă, „cele mai mari rate de infectare fiind observate în prezent în rândul copiilor de 5-14 ani”.

„Nu este neobişnuit în prezent să vedem incidenţe de două până la trei ori mai mari la copii decât la populaţia generală”, a mai spus Kluge.

OMS şi-a reiterat, de asemenea, îngrijorarea faţă de noua variantă Omicron de coronavirus, însă a cerut combaterea actualei variante dominante de COVID, Delta, pentru „o victorie mâine împotriva Omicron”.

„Omicron este în vizorul nostru şi este în creştere, şi avem dreptate să fim îngrijoraţi şi precauţi. Însă problema în prezent este Delta şi modul în care reuşim să luptăm împotriva Delta astăzi va fi o victorie împotriva Omicron mâine”, înainte ca numărul de cazuri să crească masiv, a mai spus oficialul OMS.

Te-ar mai putea interesa și
Oferta Premier Energy s-a închis la prețul de 19,5 lei/acțiune. Compania a strâns în total din piață aproape 700 mil.lei și intră la Bursă la finalul lunii
Oferta Premier Energy s-a închis la prețul de 19,5 lei/acțiune. Compania a strâns în total din piață aproape 700 mil.lei ...
Premier Energy,  una dintre companiile private de infrastructură energetică integrată pe verticală cu cea mai rapidă creștere din Europa de Sud-Est și unul dintre cei mai mari jucători din......
Casa Naţională de Pensii Publice va avea un nou sistem informatic, anunţă Ciolacu
Casa Naţională de Pensii Publice va avea un nou sistem informatic, anunţă Ciolacu
Guvernul va aproba o investiţie de peste 130 de milioane de lei, fonduri din PNRR, pentru implementarea unui sistem informatic ...
Magistrala 6 de metrou: Lucrările avansează pe secțiunea până la Băneasa. Au fost turnați sute de metri cubi de beton VIDEO
Magistrala 6 de metrou: Lucrările avansează pe secțiunea până la Băneasa. Au fost turnați sute de metri cubi de beton ...
Metrorex a prezentat imagini noi de pe șantierul secțiunii 1 Mai – Tokyo din Magistrala 6 de metrou, unde lucrările ...
ANAF intră tare. Controalele au diminuat pierderea fiscală cu aproape 100 de milioane de euro. Ce spune ministrul Boloș
ANAF intră tare. Controalele au diminuat pierderea fiscală cu aproape 100 de milioane de euro. Ce spune ministrul Boloș
Acțiunile de control ale ANAF, în aprilie 2024, au diminuat pierderea fiscală cu 430 milioane lei , anunță un comunicat ...