Vânzările Bosch au crescut cu 10% în 2021, la 78,8 miliarde euro

Grupul Bosch a obţinut o creştere semnificativă a vânzărilor în 2021, conform cifrelor preliminare acestea majorându-se cu 10%, până la 78,8 miliarde de euro.
AGERPRES - mie, 09 feb. 2022, 15:41
Vânzările Bosch au crescut cu 10% în 2021, la 78,8 miliarde euro

Potrivit unui comunicat al companiei, după ajustarea pentru fluctuaţiile cursului de schimb valutar, creşterea vânzărilor furnizorului de tehnologie şi servicii a atins 11 procente, scrie Agerpres.

Câştigurile înainte de dobânzi şi impozite (EBIT) din operaţiuni au crescut cu mai mult de jumătate, atingând 3,2 miliarde de euro. Ca atare, marja operaţională preconizată este de aproximativ 4 procente, prin comparaţie cu 2,8 procente din anul anterior.

„În 2021, compania noastră a avut performanţe mult mai mari decât ne-am aşteptat. Am putut depăşi propriile previziuni în ciuda nenumăratelor provocări, precum costurile suplimentare datorate blocajelor în aprovizionare şi creşterea preţurilor la materiile prime. Succesul comercial a fost puternic susţinut şi de solidaritatea din perioada de distanţare socială”, a declarat Stefan Hartung, preşedintele Consiliului de Administraţie al Robert Bosch GmbH.

În Europa, vânzările s-au majorat cu 9,3%, până la 41,5 miliarde de euro. După ajustarea pentru fluctuaţiile cursului de schimb valutar, rezultă o creştere de 10 procente. În America de Nord, vânzările au atins valoarea de 11,5 miliarde de euro. Creşterea vânzărilor de 6,5% ajunge la 10% după ajustarea pentru fluctuaţiile cursului de schimb valutar. În America de Sud, vânzările au ajuns la 1,4 miliarde de euro – o creştere de 32%, sau 41% după ajustarea pentru fluctuaţiile cursului de schimb valutar, iar în Asia Pacific -au majorat cu 12%, până la 24,4 miliarde de euro (11 procente după ajustarea pentru fluctuaţiile cursului de schimb valutar).

Compania continuă să investească sume mari în domenii de importanţă strategică, inclusiv aproximativ 1 miliard de euro în microelectronică şi electromobilitate, numai în acest an. În acelaşi timp, Bosch se concentrează din ce în ce mai mult asupra parteneriatelor, precum cel anunţat recent cu Volkswagen în domeniul conducerii automatizate.

Preşedintele Bosch prevede şi că multe ţări vor depune eforturi pentru a se îndrepta către o economie neutră din punct de vedere climatic, pentru a stimula creşterea în viitor.

„Combaterea schimbărilor climatice ne conduce activitatea mai departe – de la soluţii de mobilitate şi automatizare industrială la tehnologie pentru construcţii şi aparate electrocasnice. Iar eficienţa energetică se va îmbunătăţi în continuare datorită conectivităţii şi inteligenţei artificiale”, a spus Hartung.

Astfel, Bosch a putut creşte vânzările de scule electrice, aparate electrocasnice şi sisteme de încălzire conectate cu 50 de procente – de la 4 milioane de unităţi în 2020, la peste 6 milioane în 2021.

Bosch s-a angajat să respecte obiectivele Pactului verde european. Sectoarele sale de activitate deja implementează diferite măsuri pentru combaterea efectelor încălzirii globale: cu cele 400 de locaţii din întreaga lume, Bosch a obţinut neutralitatea din punct de vedere climatic încă din primul trimestru al anului 2020. Compania planifică să reducă emisiile de carbon de-a lungul lanţului său de aprovizionare, de la achiziţie la utilizarea produsului, cu 15 procente, până în 2030. Conform preşedintelui Bosch, electrificarea deja aduce din ce în ce mai multe oportunităţi comerciale.

Compania are în vedere şi potenţialul de creştere suplimentară din domeniul electromobilităţii, iar la sfârşitul anului 2021 a demarat producţia de semiconductori de putere din carbură de siliciu (SiC), care pot extinde autonomia autovehiculelor electrice cu până la 6 procente. Cu ajutorul tehnologiei sale SOFC, Bosch joacă un rol în trecerea la energie regenerabilă şi, în acelaşi timp, obţine noi oportunităţi de afaceri. Până în 2024, compania planifică să investească peste 400 milioane de euro în tehnologia SOFC şi alte 600 milioane de euro în celulele de carburant mobile.

Bosch a pătruns şi în sectorul echipamentelor de fabrică pentru producţia de acumulatori. Această afacere are potenţial: conform companiei, piaţa globală de acumulatori creşte cu până la 25% în fiecare an. Alături de Volkswagen, Bosch doreşte să pregătească procese de producţie pentru celule de acumulatori pentru producţia de serie.

Totodată, intenţionează să crească şi să îşi dezvolte poziţia în domeniul dezvoltării de software pentru autovehicule. Sectorul de activitate Soluţii de mobilitate deja echipează autovehicule din întreaga lume cu peste 200 de milioane de unităţi de control care funcţionează cu propriul software, în fiecare an. Compania preconizează că piaţa de software pentru domeniul auto va atinge un volum de aproximativ 200 miliarde de euro până în 2030.

La 31 decembrie 2021, Grupul Bosch număra aproximativ 401.300 de angajaţi la nivel mondial. Această creştere de aproximativ 6.700 a vizat în principal Asia Pacific şi Europa; numărul angajaţilor din Germania a rămas stabil, la aproape 131.400. În activităţile de cercetare şi dezvoltare, numărul angajaţilor a crescut cu puţin sub 4 procente, până la 76.300. Numărul dezvoltatorilor de software la nivel mondial era peste 38.000 – o creştere cu aproximativ 4.000 faţă de anul anterior.

Grupul Bosch este prezent în România de 27 de ani şi are aproximativ 8.160 de angajaţi în cinci entităţi. În 2020, Bosch a înregistrat vânzări de 448 milioane de euro pe piaţa din România. Vânzările totale nete, incluzând vânzările companiilor neconsolidate şi livrările interne către companiile afiliate, au atins 1,4 miliarde de euro. Pe lângă centrul de cercetare – dezvoltare din Cluj şi unităţile sale de producţie pentru Soluţii de mobilitate din Cluj şi din Blaj, Bosch mai operează şi o unitate de producţie de tehnologie industrială, localizată de asemenea în Blaj, precum şi un centru de servicii de externalizare a proceselor de afaceri (BPO) în Timişoara. În Bucureşti, Bosch operează un birou de vânzări pentru produsele sectoarelor Soluţii de mobilitate, Bunuri de larg consum şi Tehnologie pentru construcţii şi energie. În plus, o filială a BSH Hausgerate GmbH, activă pe piaţa electrocasnicelor, are sediul, de asemenea, în capitala ţării.

Te-ar mai putea interesa și
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică ridicată în stil eclectic și decorată cu zeități mitologice se vinde cu 1.140.000 de euro pe Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX. Imobilul este situat pe o......
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică şi optică
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică ...
Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat luni că, deşi China nu furnizează Rusiei arme şi muniţii, oferă ...
Brandul de produse cosmetice coreene KORIKA intră în România, în rețeaua de magazine Notino
Brandul de produse cosmetice coreene KORIKA intră în România, în rețeaua de magazine Notino
KORIKA, unul dintre cele mai apreciate branduri de produse cosmetice coreene din Europa, intră în magazinele Notino din ...
Omul de afaceri Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un proiect de educație pentru antreprenorii și managerii din România
Omul de afaceri Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un proiect de educație pentru antreprenorii ...
Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un program de educație financiară de tip e-learning, ...