Producţia de petrol a SUA a atins cel mai ridicat nivel din 1992

Producţia de petrol a Statelor Unite a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani, datorită expoatării zăcămintelor de şist, facilitând reducerea consumului din import şi împingând cea mai mare economie a lumii spre independenţă energetică.
Economica.net - vin, 12 iul. 2013, 06:56
Producţia de petrol a SUA a atins cel mai ridicat nivel din 1992

Noile tehnici de foraj, precum fracturarea hidraulică a formaţiunilor de roci de şist, au determinat creşterea producţiei de petrol a SUA cu 1,8% în săptămâna 1-5 iulie, la 7,4 milioane barili pe zi, cel mai ridicat nivel din ianuarie 1992, potrivit datelor prezentate de Administraţia pentru Informaţii în domeniul Energiei, citate de Bloomberg.

Creşterea producţiei din Dakota de Nord şi Texas a facilitat de asemenea exporturi mai mari de produse rafinate. Astfel, SUA a devenit cel mai mare exportator de produse petroliere la nivel mondial, inclusiv în ceea ce priveşte benzina şi motorina.

Exploatarea la scară largă a zăcămintelor de şist din SUA a determinat scăderea influenţei Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), deşi cererea continuă să crească la nivel mondial.

Statele Unite şi-au asigurat din producţia internă 89% din necesarul de energie în luna martie, cel mai bun rezultat din aprile 1986, potrivit datelor Administraţiei pentru Informaţii în Energie.

Importul net de petrol şi produse petroliere va coborî până anul viitor la 5,7 milioane barili pe zi, faţă de 12,5 milioane în 2005, estimează agenţia.

Producţia de petrol a SUA se va plasa în acest an la 7,31 milioane barili pe zi şi va creşte în 2014 la 8,09 milioane barili pe zi, notează Administraţia.

Consumul mondial de petrol va creşte anul viitor cu 1 milion de barili pe zi, sau 1,2%, la 90,7 milioane barili pe zi, estimează secretariatul OPEC. Organizaţia anticipează că va vinde anul viitor 29,6 milioane barili de petrol pe zi, cu 2,6% mai puţin decât în prezent.

Preţul petrolului de referinţă pe piaţa SUA a scăzut uşor vineri, la 104,76 dolari pe baril, după ce a pierdut joi 1,6 dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Bogdan Putinică, Microsoft România: Pentru salarii mai mari este nevoie de competențe digitale. Este responsabilitatea Guvernului și a politicienilor să ducă țara înainte
Bogdan Putinică, Microsoft România: Pentru salarii mai mari este nevoie de competențe digitale. Este responsabilitatea ...
Transformarea digitală are un impact pozitiv asupra economiilor, iar un nivel crescut de competențe digitale în rândul cetățenilor este strâns corelat cu salarii mai mari, a declarat Bogdan......
Românii nu au uitat exclusivismul: 15 Ferrari, 15 Rolls-Royce și șapte Aston Martin înmatriculate în primele patru luni din 2024
Românii nu au uitat exclusivismul: 15 Ferrari, 15 Rolls-Royce și șapte Aston Martin înmatriculate în primele patru luni ...
Creșterea prețurilor și tensiunile internaționale nu au afectat apetitul românilor pentru mașini exclusiviste. În ...
Radu Burnete, director patronatul Concordia: Deşi veniturile au crescut, cheltuielile statului au crescut și mai mult
Radu Burnete, director patronatul Concordia: Deşi veniturile au crescut, cheltuielile statului au crescut și mai mult
Deficitul bugetar nu scade, ci creşte, după primul trimestru al acestui an, ceea ce este îngrijorător, în condiţiile ...
Autostrada Bucureștiului A0: Secțiunea dintre DN4 și A2 va fi dată în trafic cel târziu în august – secretar de stat
Autostrada Bucureștiului A0: Secțiunea dintre DN4 și A2 va fi dată în trafic cel târziu în august – secretar ...
Secțiunea de la nodul rutier cu DN4 până la A2 (circa 11 km) din lotul 1 al A0 Sud va fi dată în trafic cel târziu ...