Nuclear: Iranul confirmă că deţine circa 18.000 de centrifuge

Iranul deţine circa 18.000 de centrifuge dintre care peste 10.000 în activitate, a declarat sâmbătă Fereydoon Abbasi Davani, fostul şef al Organizaţiei iraniene pentru energie atomică /OIEA/, confirmând cifrele prezentate în luna mai de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică /AIEA/, informează AFP şi AP.
Economica.net - Dum, 18 aug. 2013, 05:14
Nuclear: Iranul confirmă că deţine circa 18.000 de centrifuge

„La începutul lunii Mordad /23 iulie/, deţineam 17.000 de centrifuge de primă generaţie, dintre care mai mult de 10.000 sunt în activitate şi 7.000 gata să intre în activitate”, a declarat Abbasi Davani, citat de agenţia Isna, în timpul transferului de putere către Ali Akbar Salehi, numit de noul preşedinte Hassan Rohani la şefia OIEA.

„Circa 1.000 de centrifuge din a doua generaţie au fost de asemenea instalate şi gata să intre în activitate”, a adăugat el.

În mai, raportul AIEA evoca 17.600 centrifuge instalate, din care 16.590 de primă generaţie şi 1.000 din a doua generaţie.

Iranul afirmă că face îmbogăţire de uraniu de 5% şi 20% în scopuri paşnice. Oficialii iranieni declară că îmbogăţirea uraniului la 20% este destinată producţiei de combustibil pentru reactorul de cercetare şi medical de la Teheran. Dar Israelul, considerat singura putere nucleară din regiune, şi ţările occidentale acuză Iranul că încearcă să obţină arma atomică sub acoperirea unui program nuclear civil.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat pe 7 august că Iranul foloseşte 7.000 de noi centrifuge pentru programul său nuclear, dintre care o mie de tip nou, apelând la întărirea sancţiunilor şi evocând „ameninţări explicite cu operaţiuni militare” pentru ca Iranul să cedeze asupra programului său nuclear.

La 14 iulie, Netanyahu a avertizat la o televiziune americană că Israelul ar putea interveni militar înaintea Statelor Unite împotriva programului nuclear iranian, calificându-l pe noul preşedinte Hassan Rohani „lup deghizat în oaie” pe această temă.

La rândul său, Rohani a promis să urmeze o politică de moderaţie şi relaxare a tensiunilor cu lumea din afară, aminteşte AP.

Te-ar mai putea interesa și
Emmanuel Macron recomandă orașul bulgar Varna printre destinațiile turistice de top
Emmanuel Macron recomandă orașul bulgar Varna printre destinațiile turistice de top
Oraşul bulgar Varna (de la Marea Neagră) se numără printre destinaţiile europene de top pe care preşedintele francez Emmanuel Macron le recomandă oamenilor să le viziteze, într-o postare......
Angajații din Cultură ies în stradă astăzi și vor protesta în fața Ministerului Culturii și a Guvernului chiar în ziua în care este organizată „Noaptea Muzeelor”
Angajații din Cultură ies în stradă astăzi și vor protesta în fața Ministerului Culturii și a Guvernului chiar în ...
Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel ALFA a anunțat că va ...
Update: Un elicopter militar a fost trimis în căutarea marinarilor dispăruți. O navă s-a scufundat în Marea Neagră, în apropiere de Sfântu Gheorghe. Opt marinari au fost salvați și trei sunt dați dispăruți
Update: Un elicopter militar a fost trimis în căutarea marinarilor dispăruți. O navă s-a scufundat în Marea Neagră, ...
Update: Un elicopter IAR 330 Puma al Forţelor Aeriene Române execută o misiune de căutare pe mare a posibililor supravieţuitori, ...
Alfa Romeo celebrează prima victorie la Mille Miglia cu Giulia și Stelvio Quadrifoglio Super Sport
Alfa Romeo celebrează prima victorie la Mille Miglia cu Giulia și Stelvio Quadrifoglio Super Sport
Alfa Romeo a prezentat ediții speciale pentru Giulia și Stelvio. Variantele Quadrifoglio Super Sport sunt limitate la 275 ...