ROMAERO a pierdut contractul cu Ryanair, cel mai mare pentru mentenanța avioanelor civile

3 milioane de euro era contractul Ryanair cu ROMAERO pentru lucrări de mentenanță la avioanele Boeing 737NG. Gigantul low cost nu-și va mai repara avioanele la București. Decizia ar fi fost luată înainte de suspendarea dreptului ROMAERO de a repara avioane de pasageri, potrivit surselor Economica.net.
Andrada Ghira - Dum, 23 oct. 2022, 20:37
ROMAERO a pierdut contractul cu Ryanair, cel mai mare pentru mentenanța avioanelor civile

ROMAERO nu mai poate repara avioanele care transportă pasageri, după ce Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC)   i-a suspendat acest drept. Economica.net a publicat săptămâna trecută o scrisoare atribuită angajaților companiei prin care oamenii se plângeau că societatea nu mai îndeplinește condițiile de aprobare ale Agenției Europene de Siguranță a Aviției, dar și că duce lipsă de angajați calificați care să se ocupe de reparațiile efectuate la avioanele companiilor comerciale cu care are contracte. În plus, salariile nu au mai fost plătite de patru luni, iar din februarie, jumătate dintre angajați și-ar fi dat demisia.

Economica.net a întrebat Ryaniar, care avea contract cu ROMAERO, ce va face cu avioanele după decizia ACC, și ne-a transmis că „această decizie a Autorității Aeronautice Civile nu va avea niciun impact asupra operațiunilor Ryanair, deoarece Ryanair nu lucrează cu ROMAERO și nu are de gând să plaseze aeronave acolo în această iarnă”.

Este cel mai mare contract, ca valoare, pe care ROMAERO l-a avut pentru lucrări de mentenanță la aeronave civile: 3 milioane de euro.

Al doilea cel mai mare contract a fost cel cu Blue Air, în valoare de 6 milioane de lei, însă Blue Air are activitatea suspendată și doar patru avioane în flotă. În infograficul de mai jos pot fi vizualizate contractele ROMAERO pentru lucrările la avioanele civile.

Contractele ROMAERO pentru reparații avioane civile
Infogram

 

ROMAERO este cea mai mare companie de stat din industria aerospațială și de apărare românească. Societatea este specializată în servicii de întreținere și reparații pentru aeronave de transport civile și militare, precum și în producția industrială de aerostructuri și componente ale acestora.

Ultimul an cu profit pentru compania deținută de stat, prin intermediul Ministerului Economiei, a fost 2011, când profitul net a fost de doar 400.000 de lei. Anul trecut, ROMAERO a avut o cifră de afaceri de aproape 52 de milioane de lei, cea mai mică din ultimii 15 ani, iar pierderea a fost de aproate 63 de milioane de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat că TAROM a primit undă verde pentru ajutorul de restructurare. ...
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Prim-ministrul Scoţiei, Humza Yousaf, a demisionat luni după ce nu a reuşit să obţină suficient sprijin pentru a supravieţui ...
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat la toate provocările”
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat ...
GreenPoint Management, companie care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorilor în domeniul ...
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
Boom-ul energiei regenerabile riscă să prejudicieze o parte dintre cele mai bune terenuri arabile din America, în state ...