Ponta despre declaraţiile din Franţa privind Schengen: Luaţi-o încet, este campanie electorală

Premierul Ponta consideră că ultimele declaraţii ale politicienilor francezi privind aderarea României la spaţiul Schengen trebuie privite în contextul campaniei electorale, arătând că liderii opoziţiei, ca şi cei din România, "mai bagă un băţ în roată", dar că România este pregătită pentru aderare.
Economica.net - mar, 24 sept. 2013, 16:21
Ponta despre declaraţiile din Franţa privind Schengen: Luaţi-o încet, este campanie electorală

„Luaţi-o încet, e campanie electorală. S-a terminat campania din Germania, începe cea din Franţa, ce să facem…De aia sunt liderii opoziţiei, ca şi în România, să mai bage şi ei un băţ în roată, nu asta e problema”, a spus Ponta.

El a adăugat că autorităţile române au făcut tot posibil atât din punct de vedere tehnic, dar şi politic pentru o decizie favorabilă aderării la Schengen, dar că nu doreşte să se pronunţe asupra vreunui termen după ce alte termene avansate de preşedintele Traian Băsescu nu au fost respectate.

Anterior, Ponta a declarat că România este pregătită din punct de vedere tehnic pentru aderarea la spaţiul Schengen, dar decizia în acest sens este una politică, existând şi lucruri pe care autorităţile de la Bucureşti nu le pot influenţa.

Premierul a amintit că, la sfârşitul acestui an, ar putea fi aprobată prima etapă a procesului de integrare, cu frontierele aeriene.

Preşedintele UMP (opoziţie) Jean-François Copé i-a cerut, marţi, preşedintelui francez François Hollande să nu mai menţină „ambiguitatea” asupra aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, căreia i se opune atât timp cât nu va fi soluţionat dosarul romilor, relatează L’Express. fr.

„Cer foarte solemn ca preşedintele Republicii să spună foarte solemn care este poziţia Franţei cu privire la intrarea Bulgariei şi României în Spaţiul Schengen la 1 ianuarie 2014”, a declarat deputatul-primar de la Meaux pentru postul France Info.

Copé s-a declarat sâmbătă ostil acestei aderări „atât timp cât problema circulaţiei şi instalării romilor nu va fi reglată”.

Convenţia Schengen, care deschide frontierele statelor semnatare, a fost ratificată de 26 de state, în principal membre ale Uniunii Europene (UE), dar şi de către Elveţia, Islanda şi Norvegia.

Te-ar mai putea interesa și
Ferrari păstrează tradiția: Înlocuitorul lui 812 Superfast are motor V12
Ferrari păstrează tradiția: Înlocuitorul lui 812 Superfast are motor V12
Marca italiană de vehicule sport de lux Ferrari nu doar că menține tradiția motoarelor V12, dar a decis să menționeze asta clar în numele următorului său vehicul. Comercializat în variante......
Polonia doreşte cele mai bune relaţii cu SUA, indiferent de cine se află la putere – ministru polonez
Polonia doreşte cele mai bune relaţii cu SUA, indiferent de cine se află la putere – ministru polonez
Polonia doreşte să aibă "cele mai bune relaţii posibile cu America, indiferent de cine se află la putere", a declarat ...
Consumul național de energie electrică a coborât de Paști la noi minime istorice, greu de imaginat, sub 3.000 MW. Fotovoltaicele au fost prima sursă de energie electrică a României
Consumul național de energie electrică a coborât de Paști la noi minime istorice, greu de imaginat, sub 3.000 MW. Fotovoltaicele ...
Consumul național de energie electrică din rețele a scăzut duminică după-amiază, în prima zi de Paște, sub incredibilul ...
Numărul actelor antisemite a atins un nivel record, potrivit unui raport internaţional
Numărul actelor antisemite a atins un nivel record, potrivit unui raport internaţional
Liga Anti-Defăimare (ADL) a tras un semnal de alarmă duminică - în raportul său global anual - asupra "nivelului fără ...