Ofertele pentru consultantul privatizării Romtelecom vor fi deschise în 7 noiembrie

Ofertele pentru serviciile de consultanţă privind finalizarea privatizării Romtelecom vor fi deschise în 7 noiembrie, iar unul dintre criteriile pentru viitorii participanţi este o cifră de afaceri medie de un miliard lei în ultimii trei ani, potrivit Ministerului pentru Societatea Informaţională.  
Economica.net - Dum, 06 oct. 2013, 18:12
Ofertele pentru consultantul privatizării Romtelecom vor fi deschise în 7 noiembrie

„Viitorii ofertanţi trebuie să dovedească că au participat în ultimii 10 ani, în calitate de consultant al guvernelor/ministerelor/altor autorităţi publice din România sau la nivel internaţional, în cadrul unor proiecte de privatizare la companii de stat cu o cifră de afaceri de cel puţin 2,5 miliarde de lei la momentul demarării procesului de privatizare sau au finalizat în ultimii 10 ani (până la termenul limită de depunere a ofertelor a fost obţinută acceptanţa operaţională pentru proiect) cel puţin un contract de consultanţă a guvernelor/ministerelor altor autorităţi publice din România sau la nivel internaţional, în cadrul unor proiecte de privatizare cu o valoare de cel puţin 1,3 miliarde de lei la companii de stat sau au participat în ultimii 5 ani în calitate de consultant în investiţii financiare pe piaţa de capital sau vânzări de pachete de acţiuni, cumulate în mediul privat, în valoare de cel puţin 500 milioane de lei”, se arată în anunţul instituţiei.

Potrivit documentului, criteriile de selectare amintite anterior sunt alternative şi, în cazul unui consorţiu/asociere, autoritatea contractantă solicită îndeplinirea oricăruia din aceste criterii de către cel puţin un membru al asocierii/consorţiului.

„Viitorii ofertanţi trebuie să dovedească că în ultimii trei ani au realizat o cifră medie de afaceri de minim un miliard de lei. În cazul unui consorţiu/asociere, se solicită îndeplinirea acestui criteriu de către cel puţin un membru al asocierii/consorţiului. De asemenea, viitorii ofertanţi trebuie să nu fi avut, în ultimii trei ani, contracte de consultanţă încheiate cu Romtelecom, Cosmote România şi Hellenic Telecommunications Organization (OTE)”, se mai spune în anunţ.

Documentaţia licitaţiei costă 10.000 de euro şi poate fi cumpărată începând de luni, 7 octombrie, de la sediul MSI.

„Participanţii la procedura de selecţie sunt obligaţi să depună o garanţie de participare de 2,3 milioane de lei. Ofertele vor putea fi depuse până la data limită de 7 noiembrie 2013, ora 12:00 (ora României) şi vor fi deschise în aceeaşi zi, la ora 14:00 (ora României), la sediul MSI. Valabilitatea ofertelor depuse de participanţii la procedura de selecţie va fi de 90 de zile de la data deschiderii ofertelor”, se precizează în anunţ.

MSI va aloca, din propriul buget, două milioane de lei pentru plata contractelor de consultanţă în procesul de privatizare a Romtelecom, suma reprezentând partea fixă a onorariului consultantului, la care se va adăuga o componentă variabilă, conform unui act normativ adoptat în prima parte a lunii septembrie.

La finele lunii iulie, MSI a anunţat că statul va angaja un consultant financiar specializat pentru a vinde întreaga participaţie minoritară pe care o mai deţine la Romtelecom, reprezentând 45,99% din capitalul social.

Opţiunea principală a Guvernului este ca acţiunile să fie vândute prin listare la Bursa de Valori Bucureşti, dar aşteaptă şi opinia consultantului financiar care urmează să fie angajat, astfel încât profitul statului din această operaţiune să fie cât mai mare.

O hotărâre adoptată de Executiv în luna iulie prevede selectarea de către MSI a unui consultant specializat, respectiv o bancă de investiţii sau un consorţiu format dintr-o bancă de investiţii şi consultant juridic, care să aibă capacitatea de a presta şi servicii de investiţii financiare pe piaţa de capital, în vederea finalizării privatizării Romtelecom.

„Finalizarea procesului de privatizare este considerată oportună în contextul economic actual şi al profitabilităţii companiei care, în anul 2012, a înregistrat un profit de 312,6 milioane de lei la o cifră de afaceri de 2,73 miliarde de lei. Totodată, prin acordurile stand-by de tip preventiv încheiate cu FMI, privatizarea intră în categoria măsurilor elaborate prin reformele structurale menite să asigure creşterea economică, considerându-se că o încredere sporită în rândul investitorilor, cuplată cu privatizările planificate în cadrul programului, vor aduce noi investiţii străine directe şi intrări de capital bancar”, se spunea într-un comunicat transmis de MSI în luna iulie.

La finele lunii august, MSI a anunţat organizarea în 6 septembrie a unei licitaţii pentru achiziţionarea de servicii juridice în vederea finalizării procesului de privatizare a Romtelecom, valoarea contractului fiind estimată între 128.000 şi 500.000 lei (fără TVA) în următoarele 24 luni.

La expirarea termenului au depus oferte casele de avocatură Bulboacă şi Asociaţii, David şi Baias, Borza şi Asociaţii, Salans FMC SNR Denton Europe – Tudor şi Asociaţii şi Boştină şi Asociaţii.

Potrivit caietului de sarcini, câştigătorul licitaţiei va acorda asistenţă juridică pentru MSI în procesul de elaborare a actelor normative necesare pentru vânzarea pachetului de acţiuni deţinut de stat şi va analiza şi elabora opinii juridice cu privire la documentele realizate de consultantul financiar selectat de minister.

„De asemenea, ofertantul câştigător va redacta şi furniza către MSI opinii juridice cu privire la procesul de privatizare a Romtelecom, proces ce va fi realizat de un consultant, banca de investiţii sau consorţiul format dintr-o bancă de investiţii şi consultant juridic, care să aibă capacitatea de a presta şi servicii de investiţii financiare pe piaţa de capital, precum şi cu privire la orice alte acţiuni a căror necesitate apare pe parcursul procesului de privatizare şi care sunt necesare pentru finalizarea cu succes a acesteia”, se spune în caietul de sarcini.

Statul a mai încercat să privatizeze Romtelecom şi în 2005 şi în 2008, dar ambele iniţiative au eşuat.

Pachetul majoritar de acţiuni al Romtelecom este controlat de grupul elen de telecomunicaţii OTE, care deţine 54,01% din capital din anul 2001.

OTE a devenit acţionar la Romtelecom în 1998, când a preluat 35% capitalul social al companiei şi a primit dreptul de uzufruct pentru încă 16% din acţiuni pentru 675 milioane de dolari. Grupul elen a devenit acţionar majoritar la operatorul român în 2003, sporindu-şi participaţia la 54,01% din capital, contra sumei de 273 milioane de dolari.

Romtelecom este acţionar la Cosmote România, al treilea operator local de telefonie mobilă, cu o participaţie de 30%, şi la NextGen Communications, o companie care activează pe piaţa telecom din 2008, unde deţine toate acţiunile.

NextGen furnizeză servicii de internet, televiziune prin cablu şi telefonie fixă în peste 120 de localităţi urbane şi rurale.

Datele ministerului privind situaţia financiară a Romtelecom în ultimii trei ani relevă că în 2010 a fost înregistrată o pierdere de 232,02 milioane de lei la o cifră de afaceri de 3,02 miliarde de lei.

În 2011, pierderea companiei a urcat la la 884,64 milioane de lei la o cifră de afaceri de 2,8 miliarde de lei, în timp ce în 2012 a fost înregistrat un profit de 312,63 milioane de lei la o cifră de afaceri de 2,73 miliarde de lei.

Te-ar mai putea interesa și
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică ridicată în stil eclectic și decorată cu zeități mitologice se vinde cu 1.140.000 de euro pe Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX. Imobilul este situat pe o......
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică şi optică
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică ...
Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat luni că, deşi China nu furnizează Rusiei arme şi muniţii, oferă ...
Brandul de produse cosmetice coreene KORIKA intră în România, în rețeaua de magazine Notino
Brandul de produse cosmetice coreene KORIKA intră în România, în rețeaua de magazine Notino
KORIKA, unul dintre cele mai apreciate branduri de produse cosmetice coreene din Europa, intră în magazinele Notino din ...
Omul de afaceri Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un proiect de educație pentru antreprenorii și managerii din România
Omul de afaceri Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un proiect de educație pentru antreprenorii ...
Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un program de educație financiară de tip e-learning, ...