Ameninţată cu închiderea unei agenţii, BCR reduce la 2% dobânda la credit a unui client

BCR a pus în aplicare decizia Tribunalului Suceava, care a admis sancţiunea dispusă de OPC Suceava, prin care dobânda unui client la creditul ipotecar va fi formată din Euribor 6M + 1,5 pp.
Mihai Banita - mar, 22 oct. 2013, 13:43
Ameninţată cu închiderea unei agenţii, BCR reduce la 2% dobânda la credit a unui client

UPDATE: Vezi aici poziţia băncii.

Ameninţată cu sancţiuni dure de către Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Suceava, inclusiv cu închiderea unei agenţii, Banca Comercială Română a decis să respecte decizia instanţei şi să reducă dobânda pe care un client o plăteşte la creditul ipotecar. Cazul a fost prezentat de către ECONOMICA.NET ieri.

BCR a semnat cu clientul un act adiţional prin care se stabileşte că dobânda creditului scade de la peste 11% şi va fi formată din Euribor 6M (0,34% în acest moment) + 1,5 pp. Dobânda anuală efectivă a creditului este de 2,88% în acest moment, luând în calcul şi comisionul de administrare (spre comparaţie, BCR plăteşte 1,9 – 2,2% pe an pentru depozitele la termen în euro cu scadenţe mai lungi).

De asemenea, BCR trebuie să restituie clientului aproximativ 68.000 de euro, bani pe care i-a încasat în plus din 2010.

Ce s-a întâmplat, pe scurt, la Suceava

În 2007, G.M. Din Suceava a luat un credit ipotecar în valoare de 203.000 euro, pe o perioadă de 25 de ani, de la BCR. După un an în care dobânda a fost fixă, de 7,4%, aceasta a fost calculată de către banca, după aşa numita, dobândă de referinţă variabilă, care se afişează la sediile BCR, la care se adaugă o marjă de 1,5 pp.

După ce a constatat că dobânda creditului său doar creşte, ajungând la 11%, în timp ce referinţa pieţei la euro, Euribor, scade continuu de la declanşarea crizei, clientul s-a adresat OPC Suceava în 2010.

Protecţia consumatorului a amendat BCR şi a dispus ca dobânda să fie calculată în funcţie de Euribor, la care să se adauge marja de 1,5 pp.

Instanţa a dat dreptate OPC, însă BCR a ales să nu aplice această formulă, ci alta, prin care dobânda totală a creditului a rămas nechimbată la peste 11%.

A urmat o nouă plângere depusă de client la ANPC în 2012, care a amendat din nou BCR şi a dispus ca banca să încheie un act adiţional prin care formula de dobândă să fie modificată aşa cum ceruse anterior. BCR a atacat procesul verbal de contravenţie în instanţă. La începutul acestei luni, magistraţii au dat dreptate OPC, printr-o sentinţă definitivă.

Pentru a se asigura că aplică prevederile din procesul verbal, OPC a ameninţat BCR cu închiderea agenţiei Curtea Domnească din Suceava, la care este înregistrat creditul clientului.

În cele din urmă, în ultima zi din termenul limită, BCR a propus clientului un act adiţional care respectă prevederile validate de instanţă, document ce a fost semnat de către părţi.

Te-ar mai putea interesa și
Pod rutier peste Tisa, la graniţa dintre România şi Ucraina, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de marţi
Pod rutier peste Tisa, la graniţa dintre România şi Ucraina, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de marţi
Executivul ar putea aproba, în şedinţa de marţi, un acord cu Guvernul Ucrainei privind construcţia podului rutier de frontieră peste râul Tisa, la graniţa dintre cele două state, în zona......
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Într-o lume în care preocupările pentru mediu și eficiența energetică devin tot mai importante, alegerea corectă a ...
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Portofelele sunt folosite pentru a păstra criptomonedele și, datorită lor, fiecare investitor poate fi propria sa „bancă”. ...
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful Eurohold contestă autoritatea CITR, numit lichidator de Tribunal: „Nu a fost desemnat legal”
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful ...
Assen Christov, președintele Eurohold, grupul bulgar din care făcea parte și falimentara Euroins România, contestă agresiv ...