Afacerile Terapia Ranbaxy au crescut cu 5% în trimestrul al treilea, la 110 milioane lei

Terapia Ranbaxy, cel mai mare producător de medicamente generice din România, a înregistrat în trimestrul al treilea o creştere cu aproximativ 5% a cifrei de afaceri faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 110 milioane lei (24,7 milioane euro), ca urmare a lansării de produse noi.
Economica.net - mar, 05 nov. 2013, 12:18
Afacerile Terapia Ranbaxy au crescut cu 5% în trimestrul al treilea, la 110 milioane lei

„Creşterea se datorează lansării unor produse noi din sfera cardiovascular, oncologie şi din segmentul fără prescripţie medicală (OTC)”, a declarat agenţiei MEDIAFAX directorul general al companiei, Dragoş Damian.

El a arătat că producătorul este în grafic cu atingerea targetului pentru acest an, respectiv o creştere cu 10% a cifrei de afaceri. În 2012, compania a avut afaceri de 450 milioane lei (100 milioane euro), cu 7% mai mari decât în anul anterior.

În primul trimestru Terapia Ranbaxy a raportat un avans cu circa 10% a cifrei de afaceri, iar la finalul primelor şase luni o creştere de 8%.

În ceea ce priveşte planurile pentru 2014, Damian apreciază că este greu să facă previziuni în contextul unui mediu de afaceri ostil pentru producătorii de medicamente generice.

„În general este greu să faci previziuni pentru 2014, mediul de afeceri rămâne excepţional de ostil pentru producătorii de medicamente generice în general şi cei cu facilitate de producţie industrială în special, cu sume încasate la peste 300 de zile, un claw-back insuportabil şi imprevizibil, cu canale de distribuţie care intră în insolvenţă sau care cer discount-uri de peste 25% pentru accesul medicamentelor accesibile”, a explicat Damian.

Şeful Terapia Ranbaxy spune că industria va deveni mai competitivă dacă propunerile agreate de producătorii farmaceutici cu Ministerul Sănătăţii vor fi puse în aplicare până la sfârşitul anului viitor.

„Aşteptăm ca propunerile agreate în cadrul protocolului semnat alături de Ministerul Sănătăţii – claw-back diferenţiat şi redus pentru producătorii de medicamente generice şi revizuirea metodologiei de calcul a preţurilor – să fie puse în practică până la sfârşitul lui 2014, pentru ca industria de medicamente din România să nu fie decompetitivizată mai mult decât în prezent”, a arătat Damian.

În ceea ce priveşte investiţiile, compania se va concentra pe finalizarea investiţiilor capitale de pe platforma din Cluj-Napoca, proiect de 10 milioane de euro pentru care au fost atrase şi fonduri europene şi care va crea 30 de locuri de muncă noi în următoarele 15 luni.

La sfârşitul lui 2012, producătorul avea 850 de angajaţi. Fabrica din Cluj-Napoca produce 200 de tipuri de medicamente orale şi injectabile.

Potrivit datelor companiei de analiză şi studii de piaţă Cegedim Romania, Ranbaxy ocupă locul nouă pe piaţa farmaceutică locală, cu o cotă de 3,8%.

Vânzările de medicamente din România, la preţ de distribuţie, au scăzut în trimestrul al treilea cu 3,3% comparativ cu perioada similară a anului trecut, la 2,79 miliarde lei, conform Cegedim.

Ranbaxy Laboratories, cel mai mare producător de medicamente din India, a preluat în luna martie 2006, de la fondul de investiţii Advent International, un pachet de acţiuni reprezentând 96,7% din acţiunile Terapia Cluj-Napoca, pentru 324 milioane de dolari.

Ulterior, în 2008, grupul japonez farmaceutic Daiichi Sankyo a devenit acţionarul majoritar al Ranbaxy Laboratories.

Te-ar mai putea interesa și
Continental a început furnizarea pentru Mercedes a sistemului complet CoSmA, care uprinde o unitate centrală de control, transceiver cu tehnologie radio în bandă ultra-largă și software inteligent
Continental a început furnizarea pentru Mercedes a sistemului complet CoSmA, care uprinde o unitate centrală de control, ...
Continental anunță că a început să furnizeze componente și produse importante pentru noul Mercedes-Benz E-Class. Cu soluția de acces bazată pe dispozitive inteligente de la Continental (pe......
Proiecte din domeniul hidrogenului primesc 720 mil. euro de la Comisia Europeană. Niciunul nu este din România
Proiecte din domeniul hidrogenului primesc 720 mil. euro de la Comisia Europeană. Niciunul nu este din România
Comisia Europeană oferă subvenții în valoare de aproximativ 720 de milioane de euro pentru șapte proiecte de hidrogen ...
Papa Francisc, despre comerțul cu arme: E groaznic să câștigi bani din moarte
Papa Francisc, despre comerțul cu arme: E groaznic să câștigi bani din moarte
Papa Francisc a denunţat miercuri industria globală de armament afirmând că este ''groaznic să câştigi bani din moarte'', ...
Poliția britanică a început arestările printre migranții ilegali care urmează să fie expulzați în Rwanda
Poliția britanică a început arestările printre migranții ilegali care urmează să fie expulzați în Rwanda
Primii migranţi susceptibili de a fi expulzaţi de Regatul Unit către Rwanda au fost arestaţi şi plasaţi în detenţie, ...