Ghosn, Renault-Nissan: Piaţa automobilelor electrice a rămas cu 4-5 ani în urma aşteptărilor

Vânzările de automobile electrice au rămas cu 4-5 ani în urma aşteptărilor, din cauza absenţei unor reţele extinse de staţii de încărcare, a declarat într-un interviu pentru Financial Times directorul general al Renault-Nissan, Carlos Ghosn.
Economica.net - lun, 11 nov. 2013, 12:43
Ghosn, Renault-Nissan: Piaţa automobilelor electrice a rămas cu 4-5 ani în urma aşteptărilor

Ghosn admite că piaţa automobilelor electrice nu se ridică la aşteptările sale anterioare.

Renault şi Nissan au derulat investiţii de ordinul miliardelor de dolari în dezvoltarea de automobile electrice, iar Ghosn a devenit un promotor entuziast al acestui nou tip de propulsie pentru transportul personal.

Renault şi Nissan vizau vânzarea a 1,5 milioane de automobile electrice până în 2016.

„Nu vom ajunge acolo. La viteza actuală, cred că ţinta va fi atinsă mai degrabă cu patru-cinci ani mai târziu”, a declarat Ghosn.

În pofida promovării intense, a investiţiilor uriaşe şi presiunilor exercitate de guverne asupra industriei, automobile electrice au costuri mari de producţie, iar viabilitatea lor este limitată de autonomia scăzută şi absenţa unei infrastructuri dezvoltate de staţii de reîncărcare a bateriilor.

Renault şi Nissan au vândut în ultimi 5 ani un total de peste 120.000 de automobile electrice, alianţa franco-japoneză fiind cel mai mare producător din lume pe acest segment. Nissan Leaf este cel mai bine vândut model electric la nivel mondial, cu 85.000 de unităţi în circulaţie.

Absenţa reţelelor de staţii de încărcare a afectat semnificativ vânzările şi a forţat cele două companii să-şi tempereze aşteptările.

„Trebuie să recunoaştem că merge mai greu decât ne aşteptam. Credeam că dezvoltarea infrastructurii va fi mai rapidă. Nu cred că principala problemă este costul maşinilor. Principala problemă este infrastructura. Este normal. Nu aş cumpăra o maşină pe benzină dacă nu ar exista staţii de alimentare cu benzină”, a explicat Ghosn pentru FT.

Pe pieţe precum Norvegia sau statul american California, subvenţiile generoase acordate e autorităţi celor care cumpără automobile electrice şi reţelele extinse de staţii de încărcare au susţinut cererea pentru automobile electrice, iar vânzările au crescut puternic.

Analiştii consideră că piaţa maşinilor cu baterii ar putea fi stimulată în viitorul apropiat de investiţiile giganţilor germani Volkswagen şi BMW, care fac primii paşi pe noul segment al industriei auto.

„Astăzi suntem singuri, dar concurenţa vine. Competitorii noştri germani s-au anunţat. Vor fi principalii noştri concurenţi, şi cam asta este. Alte companii au anunţat câte un model pe ici, pe colo”, a afirmat Ghosn.

Renault-Nissan a anunţat săptămâna trecută un parteneriat cu Mitsubishi, cele trei companii urmând să dezvolte împreună un automobil electric de mici dimensiuni.

Te-ar mai putea interesa și
Teatrul online începe să prindă bine în România. Una dintre marile platforme anunță deja peste 10.000 de utilizatori. Cum funcționează sistemul și ce puteți urmări
Teatrul online începe să prindă bine în România. Una dintre marile platforme anunță deja peste 10.000 de utilizatori. ...
Platforma piciordeplay.ro, care arată că este cel mai mare furnizor de teatru online din România, anunță că ad epășit deja 10.000 de utilizatori. Platforma amintită a transmis deja peste 50......
Numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 7,2% în primul trimestru
Numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 7,2% în primul trimestru
Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale eliberate în primul trimestru din acest an a ajuns ...
Protest spontan la Registrul Comerţului Bucureşti. Activitatea cu publicul este suspendată
Protest spontan la Registrul Comerţului Bucureşti. Activitatea cu publicul este suspendată
Activitatea cu publicul este suspendată luni dimineaţa la Registrul Comerţului Bucureşti şi în mai multe registre din ...
Aproape 30% dintre salariaţi lucrau în întreprinderi din grupuri multinaţionale controlate din străinătate, în 2022 – date INS
Aproape 30% dintre salariaţi lucrau în întreprinderi din grupuri multinaţionale controlate din străinătate, în 2022 ...
Aproape 30% din numărul total de salariaţi din întreprinderile active şi-au desfăşurat activitatea, în 2022, în întreprinderi ...