Autoritățile locale încurajează plata online a taxelor și impozitelor

Autoritățile locale încurajează plata online a taxelor și impozitelor, evidențiind avantajele acestei metode.
Economica.net - Dum, 17 nov. 2013, 08:23
Autoritățile locale încurajează plata online a taxelor și impozitelor

Potrivit unor date transmise AGERPRES de Biroul de Presă al Primăriei sectorului 1, de la începutul lunii august până pe 31 octombrie și-au achitat online taxele și impozitele 156 de contribuabili din această zonă administrativă. Astfel, în august și-au plătit online taxele și impozitele 44 de contribuabili, în septembrie 75, iar în octombrie 37.

Pentru reducerea cozilor la plata taxelor și impozitelor, Primăria sectorului 1 s-a înregistrat în Sistemul Național Electronic de Plată cu Cardul Bancar (SNEP). Astfel, din 25 septembrie, în sectorul 1 plata taxelor și impozitelor se poate face online și prin intermediul site-ului www.ghiseul.ro.

Pentru a putea utiliza această nouă modalitate de plată a obligațiilor fiscale, contribuabililor persoane fizice și persoane fizice autorizate înregistrate în baza de date a primăriei le-au fost atribuite user și parolă, cu care se pot autentifica în vederea efectuării plăților pe site-ul www.ghiseul.ro.

Plicurile care conțin numele de utilizator și parola se pot ridica personal de la sediul Direcției Generale de Impozite și Taxe Locale (DGITL) sector 1 în baza cărții de identitate a solicitantului.

Primăria sectorului 1 subliniază că plata online cu cardul prin ghiseul.ro le conferă utilizatorilor numeroase avantaje, printre care se numără confortul, rapiditatea și independența geografică și temporală. În plus, cetățenii nu plătesc comision pentru tranzacțiile efectuate online, acesta fiind suportat integral din bugetul Primăriei sectorului 1.

Pe lângă plata online prin ghiseul.ro, Primăria sectorului 1 a pus la dispoziția contribuabililor următoarele modalități de plată: electronică (prin internet banking), cu numerar, cu cardul, prin ordin de plată sau prin mandat poștal.

* Biroul de Presă al Primăriei sectorului 2 a informat AGERPRES că numărul plăților online efectuate de contribuabilii la bugetul local al acestei zone administrative în perioada 1 august — 31 octombrie atât prin sistemul național de plată (SNEP), cât și prin sistemul propriu (ATLAS) este de 605 plăți, în sumă de 160.826 de lei, ceea ce reprezintă aproximativ 5% din numărul de plăți online efectuate în total până pe 31 octombrie.

Pentru a crește numărul de utilizatori ai instrumentelor electronice de plată, Primăria îi informează pe cetățeni despre mijloacele de plată puse la dispoziție atât în scris (cu ocazia transmiterii către cetățeni a diverse acte administrative fiscale), cât și verbal (în momentul în care se prezintă la ghișee) și de asemenea permanent le propune factorilor de decizie din cadrul Ministerului Finanțelor acordarea unei bonificații suplimentare pentru plățile efectuate online.

* Primăria sectorului 3 anunța pe 6 noiembrie, printr-un comunicat, că numărul contribuabililor din această zonă care pot plăti taxele și impozitele locale online prin ghiseul.ro s-a dublat în trei luni, ajungând la peste 10.000 de persoane.

Sub sloganul „Activează-ți contul pe ghiseul.ro și ai numai de câștigat”, Primăria sectorului 3, prin Direcția de Impozite și Taxe Locale (DITL), a început la 1 august o amplă campanie de informare și promovare a plăților cu cardul prin www.ghiseul.ro pentru a susține înregistrarea contribuabililor pe această platformă și care se încheie la 31 decembrie.

Aproape 5.400 de contribuabili din această zonă administrativă au venit la sediile DITL și au ridicat datele de acces (utilizator și parolă) pentru www.ghiseul.ro în primele trei luni de desfășurare a campaniei. Dintre aceștia, peste 1.500 de persoane și-au activat deja contul de utilizator prin schimbarea parolei inițiale, iar aproape trei sferturi dintre acestea au vârsta cuprinsă între 25 și 45 de ani.

Principalul avantaj al plății impozitelor și taxelor locale online cu cardul prin ghiseul.ro este faptul că tranzacțiile pot avea loc oricând și de oriunde. Astfel, în perioada 1 august — 31 octombrie, peste 10% dintre plățile pe ghiseul.ro aferente Primăriei sectorului 3 au fost realizate din afara Capitalei și peste 5% din străinătate. Mai mult, utilizatorii platformei ghiseul.ro stau în medie aproximativ patru minute înregistrați în sistem, timp în care află informații detaliate privind obligațiile de plată și pot să le achite direct pe internet cu cardul.

Primăria sectorului 3 le oferă cetățenilor posibilitatea de a-și plăti taxele și impozitele cu cardul prin www.ghiseul.ro încă de la începutul anului 2012, iar până la începerea acestei campanii aproximativ 5.000 de persoane își ridicaseră datele de acces pentru platforma online.

* Biroul de Presă al Primăriei sectorului 4 a informat AGERPRES că Direcția de Impozite le oferă posibilitatea contribuabililor să-și plătească online impozitele și taxele locale atât prin intermediul site-ului propriu, www.dgitl4.ro, cât și cu ajutorul site-ului www.ghișeu.ro.

În intervalul 1 august — 31 octombrie, pe site-ul www.dgitl4.ro, numărul total de contribuabili care au efectuat plata impozitelor și taxelor locale (inclusiv amenzi) a fost 149, în timp ce pe site-ul www.ghișeu.ro — 175.

În perioada 1 aprilie — 31 iulie, pe site-ul instituției www.dgitl4.ro, numărul de contribuabili care au efectuat plata impozitelor și taxelor locale (inclusiv amenzi) a fost de 423, în timp ce pe site-ul www.ghișeu.ro — 351. Numărul cetățenilor care în intervalul 1 ianuarie — 31 octombrie au efectuat plata impozitelor și taxelor locale pe site-ul instituției www.dgitl4.ro se ridică la 5.219.

Primăria sectorului 4, prin Direcția de Taxe, urmărește creșterea numărului de persoane care să-și plătească online impozitele și taxele locale. Autoritatea locală le oferă cetățenilor posibilitatea de a-și plăti impozitele și taxele locale prin intermediul site-ului propriu încă de la începutul anului 2010 și prin site-ul www.ghișeu.ro încă din februarie 2012.

Platforma www.ghișeul.ro oferă posibilitatea de a plăti online cu cardul parțial sau total taxele și impozitele locale, precum și amenzile existente, iar dovada plății se primește pe email în doar două minute de la plata efectivă.

Primăria sectorului 4 enumeră printre avantajele efectuării plății online a impozitelor și taxelor locale modalitatea facilă de eliberare a datelor de acces (utilizator și parolă), aceasta realizându-se pe loc la sediul DGITL sector 4, precum și faptul că nu se plătește comision pentru plățile efectuate online cu cardul.

* Primăria sectorului 5 a anunțat AGERPRES că 1.428 de persoane și-au plătit online taxele și impozitele în perioada 1 august — 31 octombrie.

* Biroul de Presă al Primăriei sectorului 6 a informat AGERPRES că în perioada 1 august — 31 octombrie situația încasărilor de la contribuabilii care și-au achitat impozitele și taxele locale prin sistemele electronice de plată este următoarea: online prin ghișeul.ro — 187 de persoane, prin infochioșcuri — 341 de cetățeni, iar prin POS direct la ghișeele casieriilor din centrele DITL sector 6 au achitat 3.086 de persoane.

În perioada similară a anului 2012, prin cele trei sisteme de plată impozitele si taxele locale au fost achitate astfel: prin ghiseul.ro — 68 de persoane, prin infochioșcuri — 197 de cetățeni, iar prin POS — 2.412 de persoane.

Pentru perioada 1 aprilie — 31 iulie 2013, situația încasărilor impozitelor și taxelor locale prin mijloacele electronice de plată este diferită. Astfel, prin ghiseul.ro au plătit 239 de persoane, prin infochioșcuri — 522, iar prin POS — 4.652.

Perioada în care au fost făcute cele mai multe plăți atât online, cât și direct la ghișee a fost cea din primele luni ale anului, respectiv între 1 ianuarie și 31 martie 2013, când s-a acordat bonificația de 10% pentru plata integrală a impozitelor și taxelor locale. Astfel, prin ghiseul.ro au plătit 2.073 de persoane, prin infochioșcuri 4.666 de cetățeni, iar prin POS 20.753 de persoane.

Mediatizarea frecventă a sistemelor alternative pentru plata impozitelor și taxelor locale puse la dispoziția contribuabililor de DITL sector 6 a făcut ca numărul celor care optează să-și achite datoriile către bugetul local prin sistemele electronice să crească de la an la an. Oamenii au înțeles că în acest fel scutesc timpul petrecut la ghișee, iar în plus nu mai sunt legați de programul de funcționare al instituției, a adăugat Biroul de Presă al Primăriei sectorului 6.

Te-ar mai putea interesa și
Arburg, unul dintre cei mai mari producători de maşini de turnare prin injecţie din lume, cu afaceri anuale de 780 de milioane de euro şi cu 100 de ani vechime, intră în România
Arburg, unul dintre cei mai mari producători de maşini de turnare prin injecţie din lume, cu afaceri anuale de 780 de ...
Compania germană Arburg, deţinută de familia Hehl, a deschis o subsidiară în România. ...
UE aprobă un ajutor de stat de 300 mil. euro dat de Franța pentru construcția de reactoare mici modulare (SMR)
UE aprobă un ajutor de stat de 300 mil. euro dat de Franța pentru construcția de reactoare mici modulare (SMR)
Comisia Europeană a aprobat o shemă de ajutor de stat în valoare de 300 de milioane de euro pentru a sprijini Nuward, ...
Ursula Von der Leyen nu exclude interzicerea TikTok în UE dacă va fi realesă în fruntea Comisiei Europene la Europarlamentare
Ursula Von der Leyen nu exclude interzicerea TikTok în UE dacă va fi realesă în fruntea Comisiei Europene la Europarlamentare
Candidatul Partidului Popular European (PPE) la preşedinţia Comisiei Europene şi actualul preşedinte al acestei instituţii, ...
Pod rutier peste Tisa, la graniţa dintre România şi Ucraina, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de marţi
Pod rutier peste Tisa, la graniţa dintre România şi Ucraina, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de marţi
Executivul ar putea aproba, în şedinţa de marţi, un acord cu Guvernul Ucrainei privind construcţia podului rutier de ...