DNA cere Parlamentului European ridicarea imunităţii lui Ovidiu Silaghi

DNA cere Parlamentului European, prin intermediul Parchetului ICCJ, ridicarea imunităţii lui Ovidiu Silaghi, în vederea urmăririi penale a acestuia, pentru trafic de influenţă, în dosarul de corupţie al lui Nelu Iordache, fostul ministru al Transporturilor fiind acuzat că a cerut şi primit mită.
Economica.net - mie, 11 dec. 2013, 13:37
DNA cere Parlamentului European ridicarea imunităţii lui Ovidiu Silaghi

„În conformitate cu prevederile art. 109 alin. 2 din Constituţia României, art. 12 şi 19 din Legea nr. 115/1999 şi ale Deciziei nr. 270/10.03.2008 a Curţii Constituţionale, doamna Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a înaintat către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie solicitarea şi referatul întocmit de procurorii anticorupţie, în vederea sesizării Parlamentului European pentru transmiterea unei opinii şi formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva lui Silaghi Ovidiu Ioan, membru al Parlamentului European, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influență în formă continuată, fapte comise în perioada în care avea calitatea de ministru al Transporturilor”, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX, miercuri, de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Potrivit DNA, în 2012, Silaghi, în calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, ca o companie de transport aerian din grupul de firme controlate de acesta (Blue Air – n.r.) să deschidă noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinații din Europa, în schimbul exercitării influenţei sale asupra unor funcționari din cadrul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) astfel încât să fie făcute în termen plățile aferente contractelor încheiate cu firma omului de afaceri și pentru continuarea derulării contractelor, în condițiile în care erau înregistrate întârzieri în execuţia lucrărilor.

Deschiderea acestor noi curse aeriene a fost solicitată, susţin anchetatorii, „pentru susținerea campaniei electorale a unei persoane apropiate ministrului (finul său, Adrian Ştefan, care candida pentru şefia Consiliului Judeţean Satu Mare – n.r.)”.

Totodată, Ovidiu Silaghi ar fi primit de la Nelu Iordache 200.000 de euro, pentru a-şi exercita influenţa asupra persoanelor decidente din cadrul CNADNR, în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract şi pentru a nu rezilia altor contracte, mai susţin procurorii anticorupţie.

„Din actele premergătoare efectuate în cauză au rezultat indicii temeinice cu privire la săvârşirea faptelor cu care a fost sesizat organul judiciar, iar pentru stabilirea corectă şi completă a situaţiei de fapt se impune efectuarea unor acte de urmărire penală”, arată DNA.

Ovidiu Silaghi a fost deputat în Parlamentul României până la 3 septembrie 2013, iar în prezent este membru al Parlamentului European.

Potrivit articolului 9 al Protocolului privind privilegiile şi imunităţile europene, membrii Parlamentului European beneficiază, pe teritoriul naţional, de imunităţile recunoscute membrilor Parlamentului propriei ţări.

„Având în vedere că imunitatea domnului Silaghi Ovidiu Ioan derivă din calitatea acestuia de ministru, însă competenţa de a ridica această imunitate este atribuită camerei din care face parte, este necesară transmiterea unei solicitări către Parlamentul European pentru comunicarea unei opinii din care să rezulte dacă susnumitul beneficiază de art. 9 din Protocolul privind privilegiile şi imunităţile europene, iar în caz afirmativ să dispună ridicarea acestei imunităţi”, motivează DNA solicitarea adresată Parlamentului European.

Fostul ministru al Transporturilor a fost în 12 septembrie la DNA, pentru a lua la cunoştinţă acuzaţiile care îi sunt aduse în acest dosar. Ovidiu Silaghi declara atunci că a citit înştiinţarea de urmărire penală, dar nu a văzut încă probele.

Întrebat dacă procurorii menţin acuzaţia că a primit 200.000 de euro de la Nelu Iordache pentru a interveni la persoane cu funcţii de decizie din CNADNR în sprijinul unui contract al firmei omului de afaceri, Silaghi a spus că acuzaţia este nefondată, pentru că este absurd să primeşte bani ca să rezreziliezi un contract care deja era reziliat.

De asemenea, întrebat dacă a discutat cu procurorii despre o eventuală imunitate de care ar beneficia, Silaghi a răspuns: „Sunt membru al Parlamentului European din 5 septembrie, dar drept dovadă, sunt aici cu dumneavoastră şi dau declaraţii”.

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Economiei: Sunt convins că România poate să fie un centru logistic pentru reconstrucţia Ucrainei
Ministrul Economiei: Sunt convins că România poate să fie un centru logistic pentru reconstrucţia Ucrainei
România poate fi un centru logistic pentru reconstrucţia Ucrainei, având în vedere că 70 - 80% din transportul de grâne din statul vecin către întreaga lume se face prin ţara noastră, a......
Deca: Inteligenţa artificială va fi integrată din ce în ce mai mult în educaţie
Deca: Inteligenţa artificială va fi integrată din ce în ce mai mult în educaţie
Inteligenţa artificială va fi integrată din ce în ce mai mult în educaţie, susţine ministrul Ligia Deca, subliniind ...
Pas important pentru Digi în Spania. A ajuns la un acord preliminar cu Telefonica pentru rețele mobile
Pas important pentru Digi în Spania. A ajuns la un acord preliminar cu Telefonica pentru rețele mobile
Telefonica a anunțat că a semnat un memorandum neobligatoriu cu Digi Communications pentru un „acord de rețea mobilă ...
Petrescu (ASF): România reprezintă o oportunitate de investiţie fantastică
Petrescu (ASF): România reprezintă o oportunitate de investiţie fantastică
România este o oportunitate de investiţie fantastică, pe o piaţă cu o forţă de muncă foarte pregătită, cu un portofoliu ...