Klaas Knot, BCE: Uniunea Europeană ar trebui să finanţeze achiziţia de bunuri comune

Uniunea Europeană ar trebui să centralizeze mai mult din cheltuielile sale bugetare, în special în cazul bunurilor comune, deoarece ar atenua povara asupra ţărilor cu un grad ridicat de îndatorare şi ar promova convergenţa, a afirmat joi Klaas Knot, guvernatorul Băncii Centrale din Ţările de Jos şi membru al Consiliului guvernatorilor BCE, transmite Reuters.
AGERPRES - joi, 09 nov. 2023, 12:31
Klaas Knot, BCE: Uniunea Europeană ar trebui să finanţeze achiziţia de bunuri comune

UE a experimentat împrumuturi şi cheltuieli comune, în contextul pandemiei, dar unele state, în special Germania, au rezistat solicitărilor pentru o uniune fiscală mai strânsă, din cauza temerilor că plătitorii germani de taxe ar putea fi forţaţi să plătească factura pentru ceea ce este perceput ca „iresponsabilitate bugetară în alte ţări”.

Knot, preşedintele Consiliului pentru stabilitate financiară, a argumentat că întregul bloc ar beneficia, deoarece cheltuielile comune ar reduce diferenţele economice şi ar furniza rezerve considerabile (buffers) în timpul turbulenţelor.

„Dintr-o perspectivă economică, are sens să asigurăm achiziţia de bunuri comune europene, pe segmentul de energie, climă şi apărare, la nivel european. Aceste achiziţii ar fi un exemplu al versiunii UE de sprijin. Prin urmare, cheltuielile fiscale comune au potenţialul nu doar de a fi în beneficiul statelor individuale, ci şi al uniunii monetare şi al tuturor cetăţenilor”, a declarat Knot.

Knot a dat ca exemplu Italia. Acest stat a înregistrat în ultimii 25 de ani de mai multe ori excedent bugetar primar decât Ţările de Jos, care au o politică de austeritate, dar Roma se confruntă cu costuri de împrumut mai ridicate şi o încetinire a creşterii economice, astfel încât disciplina fiscală nu a atenuat decalajul dintre aceşti indicatori.

Împrumuturile comune sunt la un cost mai scăzut, astfel încât de reducerea cheltuielilor bugetare vor beneficia în special ţările cu un grad ridicat de îndatorare. Pentru ca UE să se asigure că ţări ca Italia nu irosesc pur şi simplu atenuarea poverii asupra bugetului, ar trebui implementate reglementări mai stricte privind cheltuielile la nivel naţional.

„Mai mult spaţiu fiscal la nivel european ar trebui să meargă în paralel cu mai puţin spaţiu fiscal la nivel naţional”, a explicat Knot. Acesta a adăugat: „Rolul constrângerilor bugetare pentru a disciplina politica fiscală este în mod special relevant în prezent, deoarece inflaţia se află la un nivel ridicat şi cheltuielile guvernamentale sporesc presiunile inflaţioniste”.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a decis ca AAAS să preia creanțele bugetare ale unor companii de stat aflate în insolvență
Guvernul a decis ca AAAS să preia creanțele bugetare ale unor companii de stat aflate în insolvență
Guvernul a stabilit joi, prin ordonanţă de urgenţă, cadrul legal prin care Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) preia creanţele bugetare asupra unor societăţi cu capital......
Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă se va opri duminică, 19 mai
Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă se va opri duminică, 19 mai
Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă va fi oprită, pentru lucrări de întreținere începând cu data de 19 ...
Piața mașinilor electrice, între febra reglementărilor și evoluția fără precedent. Cât de influențată este România?
Piața mașinilor electrice, între febra reglementărilor și evoluția fără precedent. Cât de influențată este România?
Ritmul schimbărilor înregistrate de sectorul auto este fără precedent, vehiculele moderne devenind tot mai computerizate, ...
DEER a făcut investiții de 70,3 milioane de lei în primul trimestru din 2024, o creștere cu 7,7% a valorii lucrărilor finalizate
DEER a făcut investiții de 70,3 milioane de lei în primul trimestru din 2024, o creștere cu 7,7% a valorii lucrărilor ...
Distribuție Energie Electrică România (DEER), companie membră a Grupului Electrica, anunță că la finalul primului ...