Antibiotice Iași, profit în creștere cu 150% în primele nouă luni. Acțiunea s-a dublat la BVB, afacerile urcă și la intern și la extern

Afacerile Antibiotice Iași (ATB), companie de stat listată la Bursa de Valori București, au urcat cu 28% în primele nouă luni din 2023, cu creșteri atât la intern cât și în ceea ce privește exporturile. Față de 2022, profitul a crescut accelerat, de la 29,5 milioane de lei în septembrie 2022 la aproape 77 de milioane de lei la finalul trimestrului III al acestui an.
Ion Dobreanu - mie, 15 nov. 2023, 11:48
Antibiotice Iași, profit în creștere cu 150% în primele nouă luni. Acțiunea s-a dublat la BVB, afacerile urcă și la intern și la extern

Datele din raport reflectă creșteri sustenabile ale afacerilor companiei, ce se înscriu în trendul prevăzut prin Planul de afaceri multianual ”The Future Together”, aferent perioadei 2023-2030, care urmărește obiective precum valorificarea capacităților de producție, atragerea de noi produse și creșterea cotei de piață a produselor din portofoliu, dublarea cifrei de afaceri și a profitabilității”, transmite un comunicat de presă.

ATB în primele nouă luni din 2023:

  • Creșterea echilibrată a cifrei de afaceri pe piața internă și internațională cu 28% comparativ cu perioada similară a anului 2022;
  • Realizarea unui profit net de 76,7 milioane de lei, comparativ cu valoarea de 29,5 milioane de lei înregistrată la 30.09.2022;
  • Cifra de afaceri pe piața internă în creștere cu 32%, comparativ cu 9 luni 2022;
  • Creșterea valorii acțiunii ATB cu peste 100% de la 0,57 de lei la 1 ianuarie 2023 la 1,18 lei la 30 septembrie 2023;
  • Investiții de 51,03 milioane de lei pentru dezvoltarea portofoliului de produse, producția de energie verde, modernizarea capacităților de producție, a laboratoarelor și logisticii, digitalizarea proceselor;
  • Atragerea de fonduri nerambursabile în valoare de 85 de milioane de lei prin ajutor de stat și încheierea unui acord de împrumut cu Banca Europeană de Investiții de 123 de milioane de lei pentru o capacitate de producție a produselor sterile, soluții și topice.

Majorarea cu 32% a cifrei de afaceri pe piața internă

În primele 9 luni ale acestui an, Antibiotice a realizat o cifră de afaceri pe piața din România în valoare de 288,67 de milioane de lei, în creștere cu 32% comparativ cu primele nouă luni din 2022.

Această creștere a fost determinată de optimizarea politicilor de marketing, atragerea de noi produse, repoziționarea medicamentelor din portofoliu cât și de consolidarea clasei terapeutice antiinfecțioase de uz sistemic și preparate dermatologice, sistem cardiovascular și tract digestiv, unde Antibiotice se poziționează pe primele locuri în piața internă.

Compania este lider cantitativ în piața totală pe forma farmaceutică pulberi injectabile (56,0%), unguente (20,6%), supozitoare și ovule (35,7%).

 

Vânzarea medicamentelor marca Antibiotice pe segmente de piață în primele 9 luni 2023, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022, se prezintă astfel:

  • Pe segmentul vănzărilor în spitale (hospital), unde Antibiotice este recunoscută ca principal furnizor de medicamente antiinfecțioase, vânzările au înregistrat o creștere valorică de 18,4%.
  • Pe segmentul lanțuri naționale de farmacii, vânzările valorice au crescut cu 13,6% iar în farmaciile independente și minilanțuri, vânzările valorice ale companiei au înregistrat o creștere cu 19,1%.

 

În perioada analizată, suplimentele alimentare din gama Nutriensa care au înregistrat evoluții semnificative în vânzări, sunt brandurile SimbiFlora, Lejer și Imunofix.

 

Afacerile pe piețele internaționale în creștere cu 23,3%

În perioada ianuarie-septembrie 2023 cifra de afaceri netă pe piețele internaționale a fost de 174,76 de milioane de lei, în creștere cu 23,3% comparativ cu perioada similară a anului 2022.

 Acest rezultat a fost obținut prin exportul unui numar de 80 de medicamente, ce totalizează un volum de aproximativ 68 de milioane de unități terapeutice, în creștere comparativ cu anii anteriori.

Creșteri semnificative au fost înregistrate în teritorii precum: SUA, Vietnam, UK, Moldova, Danemarca, Ungaria, Olanda, care au generat 90% din vânzările perioadei analizate. În aceste teritorii, Antibiotice se poziționează în topul producătorilor ce oferă portofolii complete de medicamente antiinfecțioase cu administrare în spitale.

De asemenea, valorificarea la export (peste 55 de țări) de substanțe active pe baza de biotehnologii derivate din streptomycines noursei pentru uz farmaceutic (nistatina compactată, nistatina micronizată și nistatina standard), a determinat în primele nouă luni din acest an, o creștere cu 14% a vânzărilor comparativ cu primele 9 luni ale anului precedent.

Dezvoltare durabilă prin proiecte de investiții strategice

În vederea dezvoltării durabile, compania a realizat în primele nouă luni din 2023 investiții totale în valoare de 51,03 milioane lei, comparativ cu 32,3 milioane lei realizate în primele nouă luni ale anului anterior.

Una dintre investițiile majore pe care Antibiotice le țintește pentru dezvoltarea durabilă a companiei este cea dedicată proiectului „Capacitate de producție, ambalare și depozitare produse sterile, soluții și topice”, parte din planul de afaceri“The Future Together”. Fabricarea acestor noi tipuri de medicamente va contribui la susținerea sistemului național de sănătate cât și la majorarea exporturilor companiei, cu impact asupra creșterii cifrei de afaceri în orizontul anilor 2030.

Pentru acest proiect, a cărui valoarea totală este de peste 200 de milioane de lei, Antibiotice a obținut fonduri nerambursabile, în sumă de 85 de milioane de lei, prin ajutor de stat de la Ministerul de Finanțe și a încheiat un acord de împrumut, fără solicitare de garanții, cu Banca Europeană de Investiții, în valoare de 123 milioane lei. În perioada analizată s-au demarat primele lucrări aferente acestei investiții, prin startarea construcției unui depozit modern de produse finite ce are o capacitate de stocare de trei ori mai mare decât cea a depozitului existent pe platformă, complet digitalizat. Noul depozit va fi adaptat producției estimate în perspectiva următorilor ani (2030).

De asemenea, dezvoltarea durabilă care să asigure conservarea resurselor pentru generațiile viitoare și un mediu mai sănătos, constituie o direcție principală a strategiei de sustenabilitate a companiei. În acest sens, Antibiotice a investit în producția de energie verde din surse regenerabile obținând finanțare nerambursabilă prin fonduri PNRR în vederea construcției de parcuri fotovoltaice atât la sol (2,5 MW) cât și pe clădiri (1,2 MW) care vor asigura 36,4% din consumul propriu de energie al companiei, din energie produsă 100% din resurse regenerabile. Ambele proiecte se vor finaliza în acest an.

Te-ar mai putea interesa și
Indicele Dow Jones al Bursei din New York a sărit pentru prima dată de 40.000 de puncte, în așteptarea unei decizii a Fed de reducere a dobânzii
Indicele Dow Jones al Bursei din New York a sărit pentru prima dată de 40.000 de puncte, în așteptarea unei decizii a ...
Indicele Dow Jones Industrial Average al Bursei de la New York a depăşit joi, pentru prima dată, pragul de 40.000 de puncte, în condiţiile în care marţi, miercuri şi joi bursele globale au......
Mircea Hațegan este noul director comercial al Telekom Romania Mobile Communications, în locul Andreei Cramer
Mircea Hațegan este noul director comercial al Telekom Romania Mobile Communications, în locul Andreei Cramer
Mircea Hațegan a fost numit astăzi în funcția de director executiv comercial al Telekom Romania Mobile Communications, ...
MADR: Inspectorii ANPA nu au identificat activităţi de recoltare a moluştelor sau a rapanelor în zona Portului Midia – Năvodari
MADR: Inspectorii ANPA nu au identificat activităţi de recoltare a moluştelor sau a rapanelor în zona Portului Midia ...
Inspectorii Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) au realizat în anul 2024, numai în Portul Midia ...
CNAIR pregătește achiziția a 32 de utilaje cu cu macara și echipament de atenuare a șocurilor la impact
CNAIR pregătește achiziția a 32 de utilaje cu cu macara și echipament de atenuare a șocurilor la impact
CNAIR a anunțat debutul procedurilor legale pentru achiziția unor utilaje destinate intervențiilor de întreținere pe ...