Antonio Guterres: 136 de de membri ai personalului ONU au fost uciși în Gaza de la începutul războiului

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a adus un omagiu personalului ONU ucis în războiul din Gaza, informează sâmbătă agenţia DPA, citată de Agerpres.
AGERPRES - sâm, 23 dec. 2023, 12:17
Antonio Guterres: 136 de de membri ai personalului ONU au fost uciși în Gaza de la începutul războiului

„136 dintre colegii noştri în Gaza au fost ucişi în 75 de zile, eva ce nu am văzut niciodată în istoria ONU”, a scris Guterres sâmbătă pe platforma online X, fostă Twitter. „Majoritatea personalului nostru a fost forţat să-şi lase casele”, a adăugat el.

„Le aduc un omagiu şi miilor de lucrători umanitari care îşi riscă viaţă în timp ce sprijină civilii din Gaza”, a scris Guterres.

Într-o altă postare, Guterres a criticat încă o dată acţiunile Israelului în conflict. „Modul în care Israelul conduce această ofensivă creează obstacole masive în distribuirea ajutorului umanitar în interiorul Gazei”, a scris el.

Pentru a aduce în mod eficient ajutor umanitar în Gaza, este nevoie de securitate şi personal care să poată lucra în siguranţă, a notat el.

După zile de dispute, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluţie vineri cerând creşterea ajutorului umanitar pentru aproximativ 2 milioane de persoane aflate în nevoie în Fâşia Gaza. Cu toate acestea, cel mai puternic organism al ONU a adoptat un text de compromis la New York fără a cere un armistiţiu imediat la care a sperat Guterres, notează DPA.

Războiul din Gaza a fost declanşat de cel mai grav masacru din istoria Israelului, comis de terorişti din mişcarea militantă palestiniană Hamas şi alte grupuri extremiste în Israel la 7 octombrie. Israelul a răspuns cu lovituri aeriene masive asupra Fâşiei Gaza şi a început o ofensivă terestră la sfârşitul lunii octombrie.

Având în vedere situaţia umanitară catastrofală din zona de coastă aflată sub blocadă, Israelul a intrat recent sub presiune internaţională crescândă.

Sursa foto: News.un.org

Te-ar mai putea interesa și
Președintele Columbiei Gustavo Petro a cerut CPI să emită un mandat de arestare pentru genocid pe numele lui Netanyahu (Video)
Președintele Columbiei Gustavo Petro a cerut CPI să emită un mandat de arestare pentru genocid pe numele lui Netanyahu ...
Preşedintele columbian, Gustavo Petro, care a rupt deja toate legăturile diplomatice cu Israelul, acuzându-l de "genocid" în Fâşia Gaza, a cerut vineri Curţii Penale Internaţionale (CPI) să......
Biden a aprobat un nou ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 400 de milioane de dolari
Biden a aprobat un nou ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 400 de milioane de dolari
Preşedintele american Joe Biden a aprobat vineri un nou pachet de ajutor militar de 400 milioane de dolari pentru Ucraina, ...
Statele Uniunii Europene au arătat la ONU o totală lipsă de unitate în privința rezoluției prin care se cere aderarea Palestinei la organizație
Statele Uniunii Europene au arătat la ONU o totală lipsă de unitate în privința rezoluției prin care se cere aderarea ...
Uniunea Europeană (UE) a manifestat vineri o lipsă totală de unitate la Organizația Națiunilor Unite atunci când a ...
DNSC avertizează cu privire la o campanie de apeluri false care se folosește de numele BRD și CEC
DNSC avertizează cu privire la o campanie de apeluri false care se folosește de numele BRD și CEC
Campaniile de apeluri false (spoofed) continuă, în ultimele zile fiind activă o campanie care se foloseşte de numele ...