Update: Aproximativ 6.000 de camioane participă la protest. O delegație va ajunge joi la Guvern pentru negocieri. Trafic îngreunat pe Centura Capitalei din cauza protestelor transportatorilor (Video)

Update: Aproximativ 6.000 de camioane participă în acest moment la protestul transportatorilor, nemulţumiţi de evoluţia preţului la RCA, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele Federaţiei Operatorilor Români din Transporturi (FORT), Augustin Hagiu, relatează Agerpres.
AGERPRES - mie, 10 ian. 2024, 12:27
Update: Aproximativ 6.000 de camioane participă la protest. O delegație va ajunge joi la Guvern pentru negocieri. Trafic îngreunat pe Centura Capitalei din cauza protestelor transportatorilor (Video)

El a precizat că o delegaţie poate fi prezentă joi la Guvern, pentru discuţii.

„Cred că s-a ajuns la 6.000 de camioane în momentul de faţă: faptul că RCA-ul a explodat în ultimii doi ani, practic s-a triplat la clasa B0, faptul că în continuare avem probleme mari la frontierele de sud şi de vest: timp de aşteptare, abuzuri şi încă mai sunt cântare acolo, faptul că se pregăteşte o triplare a valorii taxelor de drum începând cu ianuarie 2025 – vor plăti rovinietă şi Go Box, faptul că nu există dialog absolut deloc. De un an şi jumătate zici că nici nu avem secretar de stat sau ministru la Transporturi. Sunt zero întâlniri, zero discuţii, zero dialog. Toate măsurile vin grămadă. S-au adunat foarte multe probleme la care nimeni din Guvern sau din ministerele de resort nu vrea să se aplece şi evident că oamenii se manifestă aşa cum îi vedeţi”, a spus Augustin Hagiu.

Preşedintele FORT a precizat că el a încercat să fie „liantul între cei care protestează şi Guvern”, dar, deocamdată, nu s-a primit niciun semn din partea Executivului referitor la o eventuală discuţie.

„Nu ştiu ce o să iasă, nu mă pot antepronunţa. Aştept şi eu să văd ce au de gând să facă, dacă se întâlnesc cu oamenii aceştia, cum, când şi în ce fel. Eu le-am transmis (la Guvern – n. r.) când pot fi disponibili, ce şi-ar dori să discute şi la ce nivel. Guvernul nu a revenit cu niciun răspuns. Noi le-am spus clar că delegaţia poate fi mâine prezentă la Guvern”, a susţinut Hagiu.

Protestul transportatorilor și cel al fermierilor blochează circulația în mai multe orașe din țară. Nemulțumiți de schimbările de legi și de scumpirile polițelor RCA, transportatorii au scos TIR-urile și camioanele pe străzi și merg în coloană. Unul dintre drumurile blocate este Centura Capitalei, relatează RomaniaTv.net.

În jur de 50 de transportatori şi fermieri au plecat din Buzău spre Capitală pentru a lua parte la un protest declanşat ca urmare a scumpirilor poliţelor de asigurare RCA şi accizei la motorină. Potrivit transportatorilor, inflaţia şi scumpirile generează costuri care le afectează activitatea economică şi competitivitatea în piaţă.
„Am organizat un protest spontan, transportatori şi fermieri. Ne îndreptăm către Capitală unde ne vom întâlni cu colegi din mai multe judeţe. Principala nemulţumire a transportatorilor este preţul RCA foarte mare în comparaţie cu statele din vestul Europei şi acciza la motorină. Ca şi ordin de mărime, o medie a poliţei RCA la noi este undeva la 3.000 de euro pe an, la un autovehicul cap tractor şi la un stat din vestul Europei este de până în 1.000 de euro, iar preţul accizei a crescut de la 1 ianuarie cu 30 de bani pe litru. Ţinând cont de faptul că am trecut o perioadă foarte grea din punct de vedere a inflaţiei orice cost pentru activitatea noastră a însemnat foarte mult. La un camion care consumă aproximativ 3.500 litri de motorină pe lună, 10 bani contează. Sunt diferenţe mari şi clar nu mai putem fi competitivi în piaţă”, a declarat, pentru AGERPRES, unul dintre transportatori, Alexandru Perţea.

Transportatorii speră ca protestul spontan să conducă la negocieri şi la plafonarea preţurilor RCA.

„Sperăm să putem intra la un moment dat la negocieri, să putem lua legătura cu autorităţile. Vorbim la acest moment de un protest spontan. Acum ne îndreptăm spre Bucureşti, ne vom alătura celorlalţi transportatori din alte judeţe şi vom merge pe şoseaua de centură a Capitalei”, a mai precizat Alexandru Perţea.

Alți peste 50 de transportatori de mărfuri au protestat în Brăila, mergând în marş cu camioanele pe Şoseaua de Centură a municipiului.

„Organizăm protest (nu grevă) împotriva taxelor mari: RCA, impozite, taxe pe apă, aer, gunoi la transportatori şi multe altele! Îi aşteptăm alături de noi şi pe agricultori, taximetrişti, inclusiv maşini particulare”, este mesajul lansat în mediul online de unul dintre protestatari, Paul Naşcu, posesor de camion.

Zecile de camioane s-au încolonat la sensul giratoriu de la intersecţia cu Şoseaua Focşani, de unde au plecat în jurul orei 11,00, rulând cu viteză redusă către Şoseaua de Centură a municipiului Brăila şi fiind însoţite de trei echipaje de poliţie.

Fermierii din mai multe organizaţii agricole participă la protestul spontan organizat de transportatori

Reprezentanţii unor organizaţii agricole reprezentantive au anunţat că nu au nicio o legătură cu protestul spontan anunţat în mediul online de fermieri din mai multe zone ale ţării, care se îndreaptă cu mai multe camioane şi tractoare spre Bucureşti, însă au confirmat participarea unor fermieri din organizaţiile lor.

„Protestul s-a declanşat spontan din partea transportatorilor români. Sunt implicaţi şi fermierii români din nordul şi estul ţării , inclusiv din organizaţia noastră, dar cea mai mare problemă o au transportatorii. Se circulă cu utilajele pe drumurile publice cu viteză între 5 şi 10 km/h, iar fermierii vor să ajungă în oraşele reşedinţă de judeţ, iar într-un viitor apropiat şi la Bucureşti. 2024 se anunţă un an destul dificil, iar 2025 şi mai dificil fără discuţie. Trebuie să fim destul de inteligenţi pentru a găsi strategii de dezvoltare sectorială”, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Nicu Vasile, organizaţie care face parte din Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC).

Știrea inițială

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că pe autostrada A1 Bucureşti – Piteşti, de la kilometrul 13+500 de metri până la intrarea în DN Centura Bucureşti, traficul autovehiculelor este blocat miercuri de mai multe autocamioane ale transportatorilor rutieri care protestează, circulând cu viteză minimă.

De asemenea, s-a format coloană de autovehicule şi pe Centura Capitalei, între localităţile ilfovene Chiajna şi Bragadiru, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.

Conform sursei citate, situaţii similare sunt prezente şi în alte zone ale ţării pe centurile marilor municipii, circulaţia rutieră desfăşurându-se îngreunat, cu viteză foarte redusă, pe alocuri blocându-se.

Sursa foto: RomaniaTv.net

Te-ar mai putea interesa și
Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă se va opri duminică, 19 mai
Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă se va opri duminică, 19 mai
Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă va fi oprită, pentru lucrări de întreținere începând cu data de 19 mai, vreme de peste cinci săptămâni, potrivit datelor Transelectrica....
Piața mașinilor electrice, între febra reglementărilor și evoluția fără precedent. Cât de influențată este România?
Piața mașinilor electrice, între febra reglementărilor și evoluția fără precedent. Cât de influențată este România?
Ritmul schimbărilor înregistrate de sectorul auto este fără precedent, vehiculele moderne devenind tot mai computerizate, ...
DEER a făcut investiții de 70,3 milioane de lei în primul trimestru din 2024, o creștere cu 7,7% a valorii lucrărilor finalizate
DEER a făcut investiții de 70,3 milioane de lei în primul trimestru din 2024, o creștere cu 7,7% a valorii lucrărilor ...
Distribuție Energie Electrică România (DEER), companie membră a Grupului Electrica, anunță că la finalul primului ...
BCR participă în programul IMM PLUS
BCR participă în programul IMM PLUS
Banca Comercială Română participă în programul IMM PLUS, care în 2024 beneficiază de un plafon de garantare de aproximativ ...