România, pe locul 7 în UE după povara fiscală pe forţa de muncă – Strategia fiscal-bugetară 2014-2016

România se situează pe locul 7 în Uniunea Europeană /UE/ în funcţie de povara fiscală pe forţa de muncă, în 2014 valoarea acesteia urmând să ajungă la 42,6% din costul total, potrivit Strategiei fiscal-bugetare pentru perioada 2014-2016, publicată pe pagina de internet a Ministerului Finanţelor Publice /MFP/.
Economica.net - mie, 12 feb. 2014, 12:42
România, pe locul 7 în UE după povara fiscală pe forţa de muncă - Strategia fiscal-bugetară 2014-2016

Potrivit documentului, deşi a cunoscut o tendinţă permanentă de reducere, povara fiscală pe forţa de muncă în România rămâne printre cele mai ridicate din Uniunea Europeană /UE/.

În anul 2012, povara fiscală totală (ponderea în costul forţei de muncă a impozitului pe salariu şi a contribuţiilor sociale) a fost de 44,5%, cu 0,3 puncte procentuale sub cea din 2011 şi cu 3,5 puncte procentuale sub nivelul din 2001.

Totodată, contribuţiile sociale ale angajatorilor, în anul 2012, au reprezentat 21,9%, cu 0,5 puncte procentuale sub nivelul din 2011 şi cu 8,9 puncte procentuale sub ponderea înregistrată în 2001.

‘În condiţiile reducerii contribuţiilor de asigurări sociale la angajator cu 5 puncte procentuale de la 1 iulie, povara fiscală se va reduce cu 1,6 puncte procentuale faţă de 2013, urmând să ajungă la 42,6% din costul forţei de muncă’, se arată în Strategie.

În aceste condiţii, România se situa, după povara fiscală, pe locul 7 în UE după Belgia (56%), Franţa (50,2%), Germania (49,7%), Ungaria (49,4%), Austria (48,9%) şi Italia (47,6%).

Printre obiectivele de bază privind fiscalitatea, menţionate în Programul de Guvernare 2013-2016, se înscriu simplificarea fiscalităţii şi crearea predictibilităţii într-un cadru fiscal-bugetar stimulativ pentru dezvoltarea mediului economic privat şi public.

Potrivit sursei citate, având în vedere evoluţia potenţialului de creştere economică, pentru perioada 2014-2016 se estimează că economia românească îşi va relua creşterea mai susţinută, fiind posibilă o creştere a Produsului Intern Brut /PIB/, în medie, cu 2,6% anual, în special datorită activităţilor din industriile cu potenţial ridicat de export, precum şi în sectorul construcţiilor.

Pe de altă parte, cererea internă va fi motorul acestei evoluţii, cu o medie anuală estimată la 2,8%, în timp ce cheltuielile cu consumul privat se vor majora, în medie, cu ritmuri de 2%.

În ceea ce priveşte numărul mediu de salariaţi, acesta se va majora în medie cu 1,4% anual, iar rata şomajului înregistrat la sfârşitul anului se va diminua până la 4,5% în 2016.

Te-ar mai putea interesa și
1,2 km de conductă de termoficare reabilitați, dați în folosință în București
1,2 km de conductă de termoficare reabilitați, dați în folosință în București
Compania Municipală Energetica Servicii București a realizat probele de presiune pentru încă două tronsoane de conductă magistrală de termoficare, în Obiectivul 4 – Magistrala II-III......
Zilele însorite și calde vor alterna cu cele ploioase și reci în luna mai – prognoză ANM
Zilele însorite și calde vor alterna cu cele ploioase și reci în luna mai – prognoză ANM
Vremea va fi instabilă în luna mai, zilele însorite şi calde, uneori chiar caniculare, alternând cu zilele reci şi ...
Mesaj important de la Ryanair pentru toți cei care zboară spre Marea Britanie
Mesaj important de la Ryanair pentru toți cei care zboară spre Marea Britanie
Ryaniar, cea mai mare companie aeriană din Europa, a transmis un anunț important pasagerilor care zboară spre și dinspre ...
Porți de protecție la metrou: Ce se mai întâmplă cu proiectul – pilot din stația Berceni
Porți de protecție la metrou: Ce se mai întâmplă cu proiectul – pilot din stația Berceni
Poarta de protecție din cadrul proiectului - pilot din stația de metrou Berceni a fost omologată și urmează să fie ...