Toyota, Renault și Volkswagen, mărcile care conduc pe piața auto din Ucraina

Contrar așteptărilor unor români care consideră că ucrainienii conduc doar mașini scumpe, cele mai înmatriculate mărci din 2023 au fost unele de volum precum Toyota, Renault sau Volkswagen.
Robert Stan - mie, 27 mart. 2024, 22:06
Toyota, Renault și Volkswagen, mărcile care conduc pe piața auto din Ucraina

Încă de la debutul invaziei ruse în Ucraina atenția în privința înmatriculărilor de mașini noi s-a îndreptat către piața din Rusia. În ciuda așteptărilor ca, lovite de sancțiunile internaționale și de marginalizarea de către statele cu industrii auto puternice, înmatriculările de mașini noi pe piața rusă să scadă, reculul a fost doar unul temporar. Astfel, dacă în 2021 erau înmatriculate în Rusia 1.666.780 de mașini, un an mai târziu, după fatidica dată de 24 februarie 2022, înmatriculările din acel an au scăzut cu 58,8% până la 687.370 de mașini noi. Doar pentru ca, în 2023, piața să urce din nou la 1.058.708 de unități.

În Ucraina, scăderea din 2022 față de 2021 a fost chiar mai dramatică, de 63%, până la doar 37.900 de mașini noi. Și în acest caz reculul a fost înlocuit de o creștere puternică în 2023, piața crescând până la circa 61.000 de unități.

Dincolo de diferența clară dintre cele două piețe la nivelul volumului total, se remarcă mărcile alese de clienți. Astfel, chiar dacă mulți ruși au trecut de la mărci occidentale la cele autohtone sau provenite din China, clasamentul mărcilor are în fruntea sa, în continuare, Lada (AvtoVAZ), Kia, Hyundai, Renault și Toyota. Cel puțin asta reiese din datele Asociației Afacerilor Europene (AEB) din Rusia.

Cea mai căutată marcă din China pe piața rusă, Haval (care aparține grupului Great Wall Motors) ocupă doar poziția a 11-a și este urmată, pe 12, de Chery.

Piața din Ucraina a rămas fidelă mărcilor occidentale, însă clasamentul acestora este departe de imaginea creată artificial care indică achiziția unor mărci și model foarte scumpe. Conform Asociației Producătorilor de Automobile din Ucraina (Ukrautoprom), marca aflată în vârful clasamentului înmatriculărilor de mașini noi este Toyota (10.197 de unități), urmată de Renault (5.790 de unități), Volkswagen (5.627 de unități), Skoda (4.938 de unități) și BMW (4.128 de unități). În Top 10 mai intră Hyundai, Mercedes-Benz, Suzuki, Mazda și Nissan.

Pentru comparație, pe piața din România, Top 10 este format din Dacia, Renault, Toyota, Skoda, Volkswagen, Hyundai, Ford, BMW, Mercedes-Benz și Suzuki.

În privința modelelor cumpărate, ucrainienii au pus pe prima poziție Renault Duster, adică aceeași Dacia Duster care se vinde și în România, dar cu sigla mărcii franceze. Pe locul secund se află Toyota RAV4, model urmat de Volkswagen ID.4 și apoi, în ordine, Hyundai Tucson, Skoda Octavia, Scoda Kodiaq, Suzuki Vitara, Toyota Corolla Nissan Qashqai și Toyota Camry.

Nici în domeniul mașinilor second-hand piața din Ucraina nu abundă de mașini foarte scumpe, ci, în mare parte, de mașini asemănătoare cu cele aflate în clasamentul din România. Conform datelor aferente anului 2023 cele mai înmatriculate mașini ocazie au fost anul trecut Volkswagen Passat, Daewoo Lanos, Skoda Octavia, Volkswagen Golf și Renault Megane.

Citește și:
– Scădere puternică a pieței auto din Rusia în 2022 ca urmare a plecării producătorilor străini și a sancțiunilor
– Mărcile chineze domină piața auto din Rusia după plecarea celor occidentale

 

Te-ar mai putea interesa și
Adrian Tănase, directorul general al BVB: Economia noastră e convergentă cu cea a restului Europei, dar această convergenţă nu se aplică şi în cazul pieţelor de capital
Adrian Tănase, directorul general al BVB: Economia noastră e convergentă cu cea a restului Europei, dar această convergenţă ...
Piaţa de capital creşte ca efect al creşterii economice, motiv pentru care trebuie creat efectul invers, trebuie stimulate pieţele de capital pentru a genera creşterea economiei, a afirmat, joi,......
Exporturile Chinei în Rusia au scăzut din nou în aprilie
Exporturile Chinei în Rusia au scăzut din nou în aprilie
Exporturile Chinei denominate în yuani către Rusia au scăzut din nou în aprilie, faţă de perioada similară din 2023, ...
BSOG a finalizat studiul de fezabilitate pentru turbinele eoliene din Marea Neagră. Vizează amplasarea a 3.000 MW
BSOG a finalizat studiul de fezabilitate pentru turbinele eoliene din Marea Neagră. Vizează amplasarea a 3.000 MW
Compania Black Sea Oil & Gas (BSOG) a finalizat studiul de fezabilitate privind energia eoliană offshore în zonele cu potențial ...
Bilete pentru trenuri metropolitane în toată țara, după modelul trenului de Otopeni – ordin MTI
Bilete pentru trenuri metropolitane în toată țara, după modelul trenului de Otopeni – ordin MTI
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a emis un ordin privind introducerea biletelor metropolitane feroviare atât ...