Guvernul spaniol se opune preluării băncii Sabadell de către rivalii de la BBVA

Guvernul de la Madrid se opune preluării ostile de către BBVA a rivalei mai mici Sabadell, a anunţat joi ministrul Economiei, Carlos Cuerpo, transmite Reuters, relatează Agerpres.
AGERPRES - joi, 09 mai 2024, 17:13
Guvernul spaniol se opune preluării băncii Sabadell de către rivalii de la BBVA

Conform legislaţiei spaniole, Ministerul Economiei poate bloca orice fuziune sau achiziţie a unei bănci. Guvernul are la dispoziţie şase luni pentru a decide, după consultarea autorităţilor de reglementare, inclusiv Banca Centrală a Spaniei şi Organismul de supervizare a pieţei de capital din Spania (CNMV).

BBVA a prezentat direct acţionarilor oferta ostilă de preluare a rivalei mai mici Sabadell, evaluată la 12,23 de miliarde de euro, chiar dacă board-ul Sabadell a respins săptămâna trecută propunerea de fuziune.

BBVA a decis joi să depună oferta direct acţionarilor, după ce luni board-ul Sabadell a anunţat că oferta subevaluează semnificativ potenţialul şi perspectivele sale de creştere, numind oferta nesolicitată.

Cuerpo a declarat că Executivul consideră că în urma combinării celor două bănci vor rezulta potenţiale efecte dăunătoare asupra sistemului financiar spaniol şi vor fi afectaţi clienţii şi angajaţii.

„Avem dreptate să respingem această operaţiune, atât în ceea ce priveşte forma, cât şi substanţa, din cauza potenţialor efecte negative care ar putea apărea. Avem ultimul cuvânt când vine vorba de autorizarea fuziunii prin absorbţie dintre BBVA şi Sabadell, şi vom face o evaluare a tranzacţiei”, a afirmat ministrul Economiei într-un interviu acordat TVE.

Joi, preşedintele BBVA, Carlos Torres, a declarat că entitatea combinată ar sprijini economia spaniolă generând o bază impozabilă mai ridicată şi prin crearea unui jucător mai puternic în Europa.

„Sunt încrezător că Executivul va aprecia valoarea tranzacţiei”, a spus Torres.

Catalonia, regiunea spaniolă care ar fi cea mai afectată de preluare, ţinând cont de numărul ridicat de sucursale, va avea duminică alegeri regionale. Deja sindicatele şi unele partide locale şi-au exprimat temerile privind impactul eventualei fuziuni asupra locurilor de muncă şi a sucursalelor.

O uniune între a doua şi a patra mare bancă din Spania, după o încercare similară care a eşuat în 2020, ar crea un creditor cu active totale de peste 1.000 de miliarde de euro şi ar reprezenta cel mai recent proces de consolidare din sectorul bancar spaniol.

Posibila fuziune ar permite BBVA să-şi extindă activitatea dincolo de Mexic, principala sa piaţă, şi de economiile în curs de dezvoltare, cum ar fi cele din America de Sud şi Turcia, şi să se concentreze pe piaţa internă.

„Noua entitate ar avea pe plan global peste 100 de milioane de clienţi şi ar avea ca obiectiv să devină „cea mai mare bancă în funcţie de capitalizarea bursieră din zona euro”, se arată într-un comunicat al BBVA.

Potenţiala fuziune vine după o perioadă de consolidare în sector, în condiţiile în care băncile spaniole caută să-şi reducă costurile şi să-şi extindă activităţile. Spania are acum 10 bănci, în scădere de la 55 înainte de începutul crizei financiare globale din 2008.

Combinarea entităţilor are sens din punct de vedere strategic, a precizat BBVA, ţinând cont de modelele lor de afaceri complementare, Sabadell fiind un jucător important pe segmentul IMM-urilor. De asemenea, economiile de costuri pentru BBVA ar urma să se situeze la aproximativ 850 de milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
România, pe locul 3 în topul celor mai mari exportatori de miere din UE, în 2023
România, pe locul 3 în topul celor mai mari exportatori de miere din UE, în 2023
Statele membre ale Uniunii Europene au importat anul trecut din ţările situate în afara blocului comunitar 163.700 tone de miere naturală, în valoare de 359,3 milioane de euro. În contrast, în......
Strategia Energetică Naţională va fi pusă în dezbatere publică în două săptămâni şi adoptată prin HG până la final de iunie – Burduja
Strategia Energetică Naţională va fi pusă în dezbatere publică în două săptămâni şi adoptată prin HG până ...
Strategia Energetică Naţională va fi pusă în dezbatere publică în două săptămâni, urmând să fie aprobată prin ...
Termenul limită pentru depunerea situaţiilor financiare. Ce trebuie să ştii – analiză PwC România
Termenul limită pentru depunerea situaţiilor financiare. Ce trebuie să ştii – analiză PwC România
Ultima zi de depunere, fără a risca amenzi, a situaţiilor financiare ale anului 2023 pentru firmele care au exerciţiul ...
Autostrada Unirii A8: UMB va intra cu utilaje pe lotul Leghin – Tg Neamț cel târziu la toamnă – Asociația HaiCăSePoate
Autostrada Unirii A8: UMB va intra cu utilaje pe lotul Leghin – Tg Neamț cel târziu la toamnă – Asociația ...
UMB va începe lucrările la secțiunea 3 Leghin - Tg Neamț a A8 Tg Mureș - Tg Neamț cel târziu în această toamnă, ...