Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”

Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori și actualizează schema de sprijin pentru toți consumatorii de energie electrică și gaze naturale, care va duce la scăderea prețurilor pentru următoarele 12 luni, arată un comunicat al Ministerului Energiei.
Mihai Nicuţ - joi, 28 mart. 2024, 13:24
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”

Astăzi, Guvernul României a aprobat, la propunerea Ministerului Energiei, modificări ale OUG 27 care vor duce la scăderea prețului cu care producătorii vând fără a fi supraimpozitați de la 450 lei/MWh la 400 lei/MWh pentru energie electrică, respectiv de la 150 lei/MWh la 120 lei/MWh pentru gaze naturale.

Aceste valori au fost stabilite în urma unor analize minuțioase ale piețelor de energie și în urma consultărilor cu toți actorii din sector, arată Ministerul.

De asemenea, prin forma ordonanței adoptată astăzi se elimină posibilitatea introducerii taxei pe soare pentru prosumatori și se continuă schema de sprijin pentru consumatorii de energie electrică și gaze naturale.

„ Așa cum am promis, menținem mecanismul de plafonare a preţurilor la energie şi gaze încă un an, până la 31 martie 2025, pentru ca populația, dar și companiile, în calitate de consumatori finali, să rămână în continuare protejați față de o eventuală volatilitate de pe piața energiei și gazelor naturale, în actualele condiții de impredictibilitate pe plan global. Avem în acest moment o piață care a trecut de perioada tulbure și incertitudine. Am asigurat și ne dorim să asigurăm stabilitate. Suntem printre țările din UE în care prețurile au scăzut chiar sub pragurile de plafon și cel mai des întâlnim asta la facturile de gaz și la consumatorii de energie electrică cu un consum de peste 300 kWh/lună. De asemenea, mi-am respectat promisiunea de a elimina posibilitatea introducerii așa-numitei taxei pe soare, pentru că ne dorim susținerea prosumatorilor și un sistem energetic modern, descentralizat, digitalizat și decarbonizat”, a spus în comunicat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

“Prin acest act normativ, ținând cont de tendința de scădere a prețurilor la energie electrică și gaze naturale înregistrată atât la nivel național, cât și european, Guvernul a actualizat cadrul legal aferent, astfel încât aceste scăderi să se reflecte și în facturile clienților finali.

Menționăm că și schema actuală a asigurat, conform datelor publicate de Comisia Europeană, pentru trimestrul trei 2023, luând în calcul prețurile plafonate, nu cele din contracte, ci efectiv cele plătite de consumatori, ca România să aibă al patrulea cel mai ieftin gaz și a cincea cea mai ieftină energie electrică în Uniunea Europeană”, mai arată Ministerul.

Ministerul Energiei se va asigura, de asemenea, că revenirea la mecanismele pieței libere se va face etapizat și cu asigurarea unui preț corect pentru români. Astfel, în procesul de tranziție la piața liberă, pentru perioada 1 aprilie 2025 – 31 martie 2026 furnizorii de energie electrică și gaze naturale vor publica oferte-tip doar pentru perioade pentru care au achiziționat, la data elaborării ofertei, o cantitate de energie electrică/gaze naturale cel puțin egală cu 50% din consumul clienților din portofoliu, se mai arată în conunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia „atacă” Germania. Oficialii de la Kremlin îi acuză pe nemţi că se foloseşte de „mituri” nefondate despre hackeri pentru a escalada tensiunile
Rusia „atacă” Germania. Oficialii de la Kremlin îi acuză pe nemţi că se foloseşte de „mituri” ...
Rusia a acuzat miercuri Germania că se foloseşte de "mituri" nefondate despre hackeri pentru a escalada tensiunile, iar decizia Berlinului de a-şi rechema ambasadorul de la Moscova va deteriora......
ANIS: Piața IT&C din România a atins pragul de 20 miliarde de euro, în 2022
ANIS: Piața IT&C din România a atins pragul de 20 miliarde de euro, în 2022
Industria de IT și Comunicații a atins pragul de 20 de miliarde de euro ca cifră de afaceri în 2022, arată cel mai recent ...
Ciucă: Perspectiva PNL e de a avea candidat propriu
Ciucă: Perspectiva PNL e de a avea candidat propriu
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că partidul susţine menţinerea datelor pentru alegerile prezidenţiale ...
Listare Premier Energy – Şeful companiei spune că România poate deveni un hub energetic. „Este important să fim pe BVB”
Listare Premier Energy – Şeful companiei spune că România poate deveni un hub energetic. „Este important să ...
România poate deveni un hub energetic, aşa că pentru noi este important să fim pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi ...