Listare Premier Energy – Şeful companiei spune că România poate deveni un hub energetic. „Este important să fim pe BVB”

România poate deveni un hub energetic, aşa că pentru noi este important să fim pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi să avem replică la nivel internaţional, a declarat miercuri Petr Stohr, CFO Premier Energy Group, în cadrul unei conferinţe de presă.
AGERPRES - mie, 08 mai 2024, 14:34
Listare Premier Energy - Şeful companiei spune că România poate deveni un hub energetic.

Oferta publică iniţială (IPO) Premier Energy PLC a început miercuri, 8 mai, şi este de aşteptat să se încheie pe 15 mai 2024, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat prospectul pentru IPO şi pentru admiterea la tranzacţionare a acţiunilor grupului pe piaţa reglementată a BVB, scrie Agerpres.

„Considerăm că România poate deveni un fel de hub internaţional, aşa că pentru noi este important să fim pe BVB şi să avem replică la nivel internaţional. Este foarte important să fim disponibili şi pentru piaţa internaţională. (…) Oferta noastră se adresează ambelor tipuri de investitori. 20% din ofertă se va aloca investitorilor de retail. Perioada de ofertă începe astăzi (miercuri, n.r.) şi se va încheia pe 15 mai. Investitorii de retail au primele 3 zile la dispoziţie, timp în care, dacă vor subscrie, vor primi un discount de 5%. Preţul de ofertă şi numărul exact de acţiuni se va stabili după procesul de book building. Undeva în jurul datei de 16 mai vom anunţa şi rezultatul, după care decontarea se va produce în jurul datei de 20 mai, iar admiterea şi începerea tranzacţionării va începe probabil în jurul datei de 27, iar simbolul sub care vom tranzacţiona va fi PE”, a menţionat Petr Stohr.

În ceea ce priveşte interesul Premier Energy pentru achiziţii, respectiv active de distribuţie, Petr Stohr a subliniat că sunt foarte interesante pentru companie pentru că oferă stabilitate business-ului.

„Cred că pentru noi sunt foarte interesante pentru ca oferă stabilitate business-ului, ne oferă acces la clienţi loiali pe partea de furnizare. Da, vom fi interesaţi în momentul în care astfel de active de distribuţie, pe partea de gaze sau electricitate, vor apărea pe piaţă”, a adăugat Petr Stohr.

El a mai spus că mediul legislativ din România este stabil şi nu este diferit faţă de alte state din Europa.

La rândul său, Jose Garza, CEO Premier Energy Group, a afirmat că societatea este una dintre companiile de energie cu cea mai rapidă creştere din Europa de Sud-Est în ultimii ani.

„Sperăm că acesta este începutul unei noi ere pentru Premier Energy ca urmare a aprobării prospectului de către ASF ieri (marţi, n.r.). Premier Energy este una dintre companiile de energie cu cea mai rapidă creştere din Europa de Sud-Est în ultimii ani. Suntem cea mai mare companie de energie din surse regenerabile din România, cu peste 900 de MW. (…) Cifrele vorbesc de la sine. În ultimii 10 ani, business-ul nostru a crescut de la o companie cu venituri de 2 milioane de euro la ceea ce este astăzi, şi anume o afacere cu aproximativ 1,3 miliarde euro ca venit, iar EBITDA (profitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare, n.r.), la finalul anului 2023 era aproximativ 128 de milioane de euro. Telul nostru pentru viitor este să devenim unul dintre liderii regionali în zona balcanică. Vom continua, bineînţeles, să investim în eficienţa energetică în România şi vom continua, mai presus orice, să ne deservim clienţii”, a afirmat Jose Garza.

Oferta publică iniţială va consta într-o ofertă publică adresată investitorilor de retail şi instituţionali din România, precum şi într-o ofertă adresată investitorilor instituţionali internaţionali eligibili, susţin reprezentanţii companiei.

Intervalul orientativ al Preţului de Ofertă a fost stabilit între 19 lei şi 21,50 lei pe acţiune. Oferta include până la 35,94 milioane acţiuni.

Admiterea Acţiunilor la tranzacţionare şi începerea tranzacţionării la BVB este de aşteptat să aibă loc în data de 27 mai 2024 sau în jurul acestei date, a precizat compania într-un comunicat.

Societatea va utiliza fondurile obţinute în cadrul Ofertei pentru a achiziţiona active de energie regenerabilă în România şi în Moldova, precum şi în vederea acoperirii cheltuielilor de capital realizate cu dezvoltarea de active de producere a energiei regenerabile.

Compania intenţionează să distribuie sub formă de dividende 30% – 70% din profitul său net anual consolidat.

Premier Energy Group este una dintre companiile private de infrastructură energetică integrată pe verticală cu cea mai rapidă creştere din Europa de Sud-Est şi unul dintre cei mai mari jucători din domeniul energiei regenerabile din regiune. Grupul are peste 1.000 MW capacitate de generare a energiei electrice regenerabile în proprietate, management sau în dezvoltare în România şi Moldova, împreună cu una dintre afacerile cu cea mai rapidă creştere în furnizarea de energie electrică din surse regenerabile în ambele ţări.

În România, Grupul este al treilea cel mai mare distribuitor şi furnizor de gaze naturale cu peste 150.000 de puncte de consum. De asemenea, este cel mai mare distribuitor şi furnizor de energie electrică din Moldova, cu aproape un milion de puncte de consum şi peste 840.000 de clienţi, deservind aproximativ 70% din populaţia Moldovei.

În urma achiziţiei CEZ Vânzare în România, Premier Energy Group deserveşte în total un număr de aproximativ 2,4 milioane de clienţi de energie electrică şi gaze naturale în România şi Moldova (o creştere de aproximativ 1,4 milioane), majoritatea fiind clienţi casnici şi întreprinderi mici.

Premier Energy Group a fost înfiinţată în 2012, a intrat pe piaţa gazelor naturale din România în 2013, iar pe piaţa energiei electrice din Republica Moldova în 2019. Compania este deţinută integral de EMMA Capital.

În anul încheiat la 31 decembrie 2023, Grupul a generat venituri consolidate de 912 milioane de euro, profit net de 78,8 milioane de euro şi EBITDA ajustat de 127,7 milioane de euro.

 

Te-ar mai putea interesa și
Seceta pedologică la grâul de toamnă se va menţine pe suprafeţe extinse din Moldova şi Oltenia
Seceta pedologică la grâul de toamnă se va menţine pe suprafeţe extinse din Moldova şi Oltenia
Seceta pedologică moderată şi puternică la grâul de toamnă se va menţine pe suprafeţe extinse din Moldova şi Oltenia, local în nordul, nord-estul, estul, centrul, vestul şi sudul......
Venitul mediu lunar obţinut de un operator telecom de la un utilizator este de 73,9 de lei. Cum și-au împărțit piața de 3,42 mld. euro Orange, Vodafone, Telekom și Digi în 2023
Venitul mediu lunar obţinut de un operator telecom de la un utilizator este de 73,9 de lei. Cum și-au împărțit piața ...
Veniturile din sectorul telecom românesc s-au menținut anul trecut la 16,9 miliarde de lei în anul 2023, adică 3,42 miliarde ...
Viata premierului slovac Fico nu mai este în pericol
Viata premierului slovac Fico nu mai este în pericol
Viaţa premierului slovac Robert Fico nu mai este în pericol, la patru zile după atentatul la viaţa sa, a declarat duminică ...
Ce a transmis ministrul Sănătății medicilor de familie
Ce a transmis ministrul Sănătății medicilor de familie
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a transmis, duminică, într-un mesaj cu ocazia Zilei Internaţionale a Medicului ...